Pressinbjudan Afghan Tales

Pressmeddelande, 21 mars 2016 Världskulturmuseet

Den omtalade fotoutställningen Afghan Tales kommer till Sverige och Världskulturmuseet. De senaste årens alla krigsbilder från konfliktdrabbade Afghanistan har satt spår. Men i landet finns också en annan verklighet. I Afghan Tales visas 75 fotografier tagna av 22 samtida afghanska fotografer, som tillsammans bidrar till att göra bilden av Afghanistan mer komplex. Krig, terror och förtryck är en del av vardagen – men i Afghanistan finns också utveckling och hopp.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING!

Tid: Onsdag 6 april kl 10.00

Plats: Världskulturmuset, Södra vägen 54, Göteborg

Anmälan: Senast 4 april till

Medverkar gör museichef Karl Magnusson, Bianca Leidi, utställningsproducent vid Världskulturmuseerna samt Freshta Dost, exilafghan och styrelsemedlem i Svenska Afghanistankommittén.

I utställningen möter besökaren det samtida Afghanistan, ett land många människor flytt från de senaste 30 åren. Efter att talibanernas totalförbud mot fotografering togs bort 2001, har en ny generation afghanska fotografer vuxit fram. Att arbeta med foto i landet innebär både möjligheter och stora utmaningar, framför allt för kvinnor. Flera av de utställande fotograferna har blivit hotade till livet, kidnappade och gripna på grund av de historier de har dokumenterat, eller enbart för att de är fotografer. Trots det kämpar de vidare för att visa en nyanserad bild av Afghanistan.

-Genom människors migration och flykt skapas länkar och relationer mellan Sverige och andra områden i världen, säger Karl Magnusson, museichef på Världskulturmuseet. Under 2015 kom det drygt 40 000 flyktingar från Afghanistan till Sverige, en majoritet av dessa är ensamkommande barn och unga. Det känns viktigt att Världskulturmuseet kan vara med och bidra till en fördjupad och mer nyanserad bild av en vardag som många nu tvingas lämna.

Afghan Tales är skapad av danska företaget Commerce and Culture som har ett flerårigt engagemang i utvecklingen av afghanskt fotografi. Under fyra år har de på uppdrag av den danska ambassaden i Kabul, drivit ett projekt med syfte att stötta den professionella fotoscenen i Afghanistan. Ett nätverk av afghanska fotografer har arbetats upp och ett arkiv av bilder sammanställts. Det är ur denna samling Afghan Tales tagits fram. Utställningen visas på Världskulturmuseet till och med 8 januari 2017.

För mer information, kontakta Johanna Flemström, kommunikatör Världskulturmuseerna
010-456 1161,

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722-364177