PLAYGROUND - En utställning om normer

Pressmeddelande, 28 september 2016 Etnografiska museet

Etnografiska museets stora satsning Playground står nu klar. Det är en lekfull utställning om normer och alla människors lika värde – om rätten att vara sig själv. I Playground ryms svåra frågeställningar, foto i världsklass samt föremål och berättelser insamlade i Sverige och Vietnam. Här inbjuds också besökarna att prova på hur normer känns inpå bara kroppen.

Humane

Med fokus på normer om kön och sexualitet vill Playground belysa sådana som begränsar och förtrycker. Men vi diskuterar också synen på familj, språk, kropp och status. I utställningen visas bland annat Angelica Dass omtalade serie Humanae, där hon fotograferat människor runt i världen och infogat dem i Pantones färgskala. Med sina bilder pekar hon på att de snäva kategorierna "vit", "svart", "gul" och "röd" inte duger för att beskriva mänsklighetens mångfald.

En utställning fylld av människors öden. Till Playground hör också föremål insamlande 2014-2016. Flera av föremålen är insamlade under West Pride i Göteborg och de berättar alla normöverskridande historier. En motsvarande insamling gjordes under samma tid i Vietnam, ett land där uppfattningar om homosexualitet håller på att ändras och har hamnat högt upp på den politiska dagordningen. Inför öppningen av Playground i Stockholm har 25 föremål samlats in från flyktingar som tvingats fly för att de brutit mot normer i sitt hemland. Insamlingen är gjord i samarbete med The Unstraight Museum.

Etnografiska museet har också valt att göra en norm-slinga i den permanenta utställningsdelen - här ställs nya frågor till föremål insamlade i en annan tid och annan kontext.

Under utställningen kan besökaren ta del av flera normkreativa arrangemang med musik, föreläsningar och debatter. Till Playground erbjuds också flera pedagogiska program, som kan ge elever och lärare verktyg för att synliggöra normer. Playground invigs lördag 1 oktober med en kärleksfestival.

Nominerad till stora utmärkelser. Delar av utställningen har tidigare visats i en annan skepnad i Göteborg – nu har vi adderat fler frågeställningar kring normer. Här belyser vi till exempel hedersnormer och fler funktionsvariationer - såsom Tommy Krånghs teckentolkning av låten I am what I am. Playground har blivit nominerad till Årets utställning av Riksförbundet Sveriges museer samt Årets pedagogiska projekt av FUISM.

Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177