Ny satsning på Östasiatiska museet: Dig in Japan gräver i föremålens berättelser

Pressmeddelande, 29 januari 2018 Östasiatiska museet

Östasiatiska museet bjuder in till en djupdykning i samlingarna där historiken och berättelsen kring utvalda föremål berättas både på museet och digitalt. Dig in Japan har premiär den 30 januari.

Japan-intendent Petra Holmberg intervjuar under året åtta Japan-intresserade gäster som valt ut ett föremål var av de tusentals som finns i museernas magasin.

Under året väntar en spännande mix av unika föremål som visas i en guldfärgat rum vid museets permanenta Japan-utställning, tillsammans med en videoinspelning av mötet med varje gäst.

- Dig in Japan ger besökare och lyssnare möjligheten att ingående se och uppleva japansk kultur och historiken bakom teskålen, netsuken, träsnittet och flera föremål från våra unika samlingar, säger Petra Holmberg.

På Östasiatiska museets webbsida finns filmerna samlade – och föremålen kan ses fysiskt i en guldfärgad skattkammare på Östasiatiska museet, där en ny gäst visar ett föremål och en film i taget.

Gäster som medverkar under våren är författarna Lars Vargö och Yukiko Duke, konstnären Sonia Hedstrand och cosplayaren Linn Eriksson.

Byte av film och föremål sker under den sista tisdagen i varje månad, både på Östasiatiska museet och på webbsidan.

Utställningen Dig in Japan är en del av Världskulturmuseernas uppmärksammande av 150 år av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige. Det är ett sätt att fördjupa kunskapen och berättelserna om några av våra föremål.

Dig in Japan finns på webben med information om gäster, föremål och filmer: www.varldskulturmuseerna.se/diginjapan

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177