Mumier, DNA och Japan - vad göms i lådan? Ny livepodd på Världskulturmuseet

Pressmeddelande, 2 september 2019 Världskulturmuseet

Tillsammans med Folkuniversitetet och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet lanserar Världskulturmuseerna en helt ny poddserie som spelas in inför livepublik på Världskulturmuseet i Göteborg. Första programmet av Inside the Box körs den 5 september och handlar om mumier och hanteringen av mänskliga kvarlevor.

Hur kan ett föremål från en museisamling berätta historier om företeelser i vår värld från både igår, idag och imorgon? Det är utgångspunkten för den nya poddserien Inside the Box som nu startar på Världskulturmuseet. Tillsammans med Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet vill museet lyfta aktuella ämnen och väcka intresse utifrån museets samlingar och samtida forskning. Programledare är kulturskribenten Johanna Lundin som tillsammans med inbjudna forskare, författare, intendenter och konstnärer tar reda på vad som finns "inside the box".

- För vår del är Inside the Box en möjlighet att nå ut med aktuell kulturarvsforskning. Vi tror att formatet med öppna samtal på museet och podcastformen är en bra kombination för att nå ut till en bred publik och tillgängliggöra vår forskning, säger Jenny Högström Berntson, projektsamordnare på Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet, en av seriens tre samarbetspartners.

Förutom mumier rymmer höstens program vitt skilda ämnen som till exempel det västerländska intresset för japansk kultur, samiska myter och fallet med Benins kulturskatter. Och vad händer egentligen när vi DNA-testar oss? Det ska vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs reda ut tillsammans med arkeologiprofessorn Kristian Kristiansen under poddens andra avsnitt den 19 september.

- Med podden lovar vi samtal som går på djupet, tvären och kanske ibland får lyssnarna att tänka i lite nya banor. Vårt mål är samtal som berör på flera olika plan, och som förhoppningsvis väcker nyfikenhet att veta mer, säger Rebecka Bergström Bukovinszky, programansvarig på Världskulturmuseet.

För mer information, kontakta
Rebecka Bergström Bukovinszky, programansvarig, Världskulturmuseet
tel: 010-456 1277

Jenny Högström, projektsamordnare, Centrum för kritiska kulturarvstudier (CCHS), Göteborgs universitet
tel: 031-786 4409, 0766-184409

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Sandra Rathsman
  Kommunikatör
  0720207025
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör och projektledare
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177