Medelhavsmuseet öppnar ny utställning – Berättelser från Syrien

Pressmeddelande, 16 maj 2017 Medelhavsmuseet

Utställningen Berättelser från Syrien rymmer personliga tillhörigheter som bär på berättelser och minnen. Föremålen tillhör människor som är födda i Syrien. En del har bott i Sverige under lång tid medan andra har kommit hit som flyktingar under det nuvarande kriget. Tillsammans med föremål ur Medelhavsmuseets samlingar, ger utställningen glimtar av Syriens långa och rika kulturhistoria.

- Just nu fylls ett fyrtiotal montrar här på Medelhavsmuseet med oersättliga föremål: nycklar, kläder, skrivhäften, barbiedockor, en kakelplatta, ett glas och en bruten cellostråke. Alla bär de berättelser och minnen från Syrien. Några minnen är färska och smärtsamma, andra ligger tio, tjugo eller fyrtio år tillbaka i tiden. Tillsammans bildar de vår nya utställning Berättelser från Syrien, säger Sofia Häggman, intendent på Världskulturmuseerna.

Utställningen "Syriska berättelser" var utställd på Vårby gårds bibliotek vårvintern 2016. I Medelhavsmuseets kommande utställning har berättelserna från Vårby gård utvecklats, nya föremål har adderats och historiska föremål från Världskulturmuseernas samlingar ger en tillbakablick på området. Det finns även en digital tidslinje där man kan läsa om viktiga händelser, platser och personer genom tiden!

- Med utställningen vill vi att besökaren ska få en bild av Syrien bortom krigsrubrikerna och ett historiskt perspektiv på området. Vi hoppas att museet ska kunna bli en plats för möten, minnen och nya bekantskaper, säger Elna Nord, projektledare på Medelhavsmuseet.

Berättelser från Syrien invigs lördag 20 maj.

Läs mer på www.medelhavsmuseet.se

För mer information

Katarina Ståhl, kommunikatör Världskulturmuseerna
010-456 12 78,Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177