Leyla Acaroglu, FN:s Champion of the Earth, till Världskulturmuseet i Göteborg

Pressmeddelande, 23 november 2017 Världskulturmuseet

Leyla Acaroglu utnämndes förra året till Champion of the Earth, FN:s hedrande stora miljöpris. Tisdag 5 december kommer hon till Världskulturmuseet i Göteborg för att tala om "Systems thinking for Circular Change". Acaroglu  är känd för sina presentationer där hon med hög och smittande energi utmanar människor att tänka annorlunda kring hur världen fungerar – och vad vi kan göra för att bidra till en framtid som fungerar bättre för oss alla.

Världen består av raffinerat sammankopplade och komplexa system som förser oss med allt vi behöver för att upprätthålla livet på jorden. Ändå har de flesta av oss lärt sig att tänka snarare i silos än i linjära system. Många av dagens miljöproblem beror enligt Leyla Acaroglu på att vi inte ser helheten. Vår planets behov av en mer en cirkulär ekonomi, kräver hållbara produkter och tjänster. Men hur säkerställer vi att vi inte av misstag skapar nya problem i våra försök att lösa de redan kända?

Australiska folkbildarstjärnan Leyla Acaroglu är i grunden industridesigner och kallar sig även hållbarhetsstrateg. Hon brukar säga att hon är "helt fascinerad" av konsumtionsvaror – och framför allt av hur konsumtionsvaror vi i princip inte längre lägger märke till finns överallt i våra liv och påverkar miljön. Acaroglu har en doktorsexamen som behandlar olika aspekter av cirkulär ekonomi, disruptiv design och dessas betydelse för systemförändring. Hennes TED-talk "Paper beats plastic…?" har visats långt fler än en miljon gånger och hon turnerar världen över med sina presentationer och workshops.

- Vi är oerhört glada över att vi har lockat hit Leyla Acaroglu, säger Ann Follin, överintendent på Världskulturmuseerna. Få kan som hon inspirera och utmana både individers och organisationers invanda tankesätt och beteenden för att ställa om till ett mer hållbarhet samhälle.

Med sitt unika förhållningssätt till designdrivna systemförändringar kommer Leyla Acaroglu att dela med sig av sina verktyg för systemtänkande och design för det hon kallar "cirkulär förändring".

Leyla Acaroglu framträder på Världskulturmuseet i Göteborg tisdag 5 december kl 18. 
Föreläsningen ges på engelska. Fri entré.

För mer information:
Tina Sjögren, pressansvarig Världskulturmuseerna
0703-16 73 97

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177