Kinesiskt nyår på Östasiatiska museet - vi firar Getens år!

Pressmeddelande, 10 februari 2015 Östasiatiska museet

Lördag den 14 februari firar Östasiatiska museet det kinesiska nyåret, Getens år, med aktiviteter för hela familjen. Delta i nyårsparaden till Skeppsholmen, möt museets mäktiga drake, upplev en äkta drakparad och akrobatisk lejondans, följ med på familjevisning i det nyårsdekorerade museet och som avslutning se ett färgsprakande fyrverkeri.

Världen över firas det kinesiska nyåret med stora festligheter. Första dagen på det nya året infaller den 19 februari, men nyårsfirandet startar lite i förväg på Östasiatiska museet.

Nyårsparad & utomhusshow
Den stora museidraken i rött och guld går i spetsen för en parad som vandrar från Sergels torg till Skeppsholmen med start kl 12.30, och utomhusshowen framför museet börjar kl 13.30. Folkrepubliken Kinas ambassadör Chen Yuming hälsar det nya året tillsammans med Michel Lee, museichef på Östasiatiska museet. Upplev en äkta drakparad, akrobatisk lejondans och klassisk kinesisk musik. Prova på teceremoni, klassiska pappersklipp, kalligrafi med nyårshälsningar och årsdjur. Vilket årsdjur är du? Hör sagan om årsdjuren, skapa ditt eget årsdjur i lera eller gör nyårsdekorationer i papper. Dagen avslutas kl 17 med fyrverkeri.

Getens år
19 februari 2015–7 februari 2016 Getens år är det åttonde året i den kinesiska kalenderns cykel om 12 djur. Det är ett fredens och harmonins år. Visste du att personer som är födda i Getens år anses vara kända för sin charm och kreativitet? Getter är snälla, ofta lite tystlåtna av sig, de utstrålar ett lugn som smittar av sig på andra. Man blir glad av att umgås med dem. Kända getter är drottning Silvia, friidrottaren Christian Olsson, filmstjärnan Ziyi Zhang och musiker som Ed Sheeran och David Guetta.

Årets viktigaste och största fest
Nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari – 19 februari. Det kinesiska nyåret är kinesernas största och viktigaste högtid med en mängd traditioner. Nyårsfesten hålls som regel på nyårsafton, medan nyårsdagen är vikt åt vän- och familjebesök. Inför nyåret städar man huset och hänger upp röda lyktor och dekorationer med lyckohälsningar. De kineser som arbetar långt hemifrån reser hem till familjen för att fira nyåret. Man lagar mycket god mat och familjemiddagen på nyårsafton är den viktigaste händelsen på nyåret. Man äter minst en fiskrätt, eftersom ordet "fisk" uttalas likadant som "överflöd". I norra Kina är dumplings obligatoriskt på matbordet. Nyårsfirandet i Kina direktsänds i tv och kulminerar i fyrverkerier.

PROGRAM på Östasiatiska museet 14 februari

Kl 12: Familjevisning: De kinesiska årsdjuren.
Kl 12.30: Möt draken vid Sergels Torg. Följ med nyårsparaden till museet!
Kl 13.30: Utomhusshow med draken, lejonet, dräkter, dans. Museichef Michel Lee och Kinas ambassadör Chen Yuming hälsar det nya året.
Kl 14.30: Klassisk kinesisk musik med ensemble från Musical Drama Theatre från Jinan.
Kl 15: Familjevisning: De kinesiska årsdjuren.
Kl 17, ca: Fyrverkerier
Kl 12-16: I Ateljé Draken skapar vi årsdjur i lera och nyårsdekorationer i papper. (Materialkostnad 40 kr.) I biblioteket: teceremoni och kinesiska teer, kalligrafi med nyårshälsningar och årsdjur, klassiska pappersklipp, möt Svensk-Kinesiska föreningen m.m.

Fri entré till utomhusshow, Ateljé Draken och museets entréplan.
Utställningarna kostar 80 kr. Fri entré t o m 18 år.

Nyårsfirandet är ett samarbete med Folkrepubliken Kinas ambassad, Sveriges Kinesiska riksförbund, Svensk-Kinesiska föreningen, Svensk-Kinesiska kulturförbundet, Grace Tea House, ABF Stockholm.

För mer information kontakta: programkoordinator Petri Tigercrona, tel 010-456 12 53,
mobil 070-772 59 00, :

Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234