Karneval, filmhjältar, origami och samurajskyddsbygge på Världskulturmuseerna.

Pressmeddelande, 16 februari 2018

Sportlov på Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet:

Karneval, filmhjältar, origami och samurajskyddsbygge på Världskulturmuseerna.

Under sportlovet bjuder Världskulturmuseerna i Stockholm på visning och verkstad från världens hörn - Brasiliansk karneval, film i antikens fotspår och en värld av papper med avstamp i Asien. Museerna är öppna under hela sportlovsveckan med undantag för måndagen som är stängd.

Etnografiska museet

Under hela sportlovet är det karnevalstema på Etnografiska. Familjevisningarna guidar dig genom karnevalstraditioner i Latinamerika och Karibien, och städer som New Orleans och Rio. I verkstaden kan barnen tillverka karnevalshattar, smycken och dekorationer i färgglada material.

Höjdpunkten blir på lördagen den 3 mars då Etnografiska museet tillsammans med Bar Brasil bjudit in en äkta brasiliansk karnevalsdrottning. Med sig har hon en konung och slagverkare och tillsammans med dem låter hon hela familjen hänga med på karnevalståg runt museet. Det blir även "prova på"-tillfällen för capoeira och samba för den som är nyfiken och vill komma i rätt stämning innan karnevalståget drar i gång.

För föräldrar och andra vuxna erbjuder vi en gratis föreläsning i hörsalen där Vänskapsföreningen Sverige-Dominica (SWEDOM) knyter an till karnevalen i Dominica och urbefolkningen Kalinago. Dominica kallas för naturön på grund sin tropiska skog och de många vattenfallen i det bergiga landskapet. Men trots det har det inte alltid varit så fridfullt. Hör historier berättas av erfarna Dominica-farare.

Medelhavsmuseet

Sportlovet går i filmens tecken på Medelhavsmuseet. Var gömmer sig gudarna från Percy Jacksonserien på museet? Bekanta dig med Asterix och Obelix, och kan du hitta Lord Voldemort i utställningarna?

Under helgerna före och efter sportlovet kan du måla enklare masker och gå på familjevisningar kl.12.30 och 15.00.

Under sportlovsveckan (tisdag-fredag) är det maskverkstad där du kan skapa en mask som du målar och utsmyckar med din egen filmhjälte! Familjevisning varje dag kl. 12.30 och 15.00.

Östasiatiska museet

På Östasiatiska museet står pappret i fokus med anledning av utställningen Paper stories som öppnar precis innan sportlovet. Här kommer det att byggas ansiktsmasker och samurajskydd, vikas origami och spelas spel mellan 12 och 16. Varje dag är det familjevisning i utställningen Paper stories kl. 13 och 15. Välkommen till en värld av papper.

Information om Världskulturmuseernas sportlovsprogram finns på http://www.varldskulturmuseerna.se/sportlov.

Museerna är stängda måndagen den 26 februari.

För mer information:

Katarina Ståhl, kommunikatör, 010-456 12 78.

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0725864947