Japan byter om på Etnografiska museet

Pressmeddelande, 15 mars 2016 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna

I Japan byter om uppdaterar Etnografiska museet sitt fokus på Japan. Här samsas nutida populärkultur som cosplay och dockmani med historiska indigoplagg och samurajdräkter. Med högt i tak möts nördar och entusiaster över sekler, generationer, nations- och smakgränser. Genom inlån från jeanssamlare tas vi med ned i stängda gruvor där tyget legat bevarat i över hundra år.

Fem sidor av JAPAN BYTER OM
24 mars-28 augusti 2016

Cosplay

Möt den japanska populärkulturen Cosplay genom dräkter och foton från Sveriges cosplayelit. Ordet "cosplay" myntades i Japan 1984 och är en kombination av engelskans "costume" och "play". 2015 tog sig begreppet in i Svenska Akademiens ordlista under definitionen: "En form av maskerad där deltagarna klär ut sig till fiktiva figurer från tv, film, serietidningar, dataspel etcetera, ofta figurer i japansk kultur men även från andra kulturer".

På den svenska cosplayscenen är skapandet av dräkten extra viktigt. Under åtta veckor kommer workshops med tekniker för dräktskapande att stå i centrum på onsdagskvällar.

Indigo

Indigo är den blå färg som funnits i över 4000 år och älskas jorden runt. Indigofärg kommer naturligt från olika växter som ger det blå i en komplicerad process. Idag används ytterst sällan naturlig indigo. Istället framställs oftast färgen på syntetisk väg. I indigodelen visas plagg där människors arbete, vardag och fritid är synliga i kläderna. Här hittar du en samurajdräkt från 1700-talet bredvid 1800-talsjeans funna i gruvor i Nevadas öken. Föremål som dessa inspirerar även dagens modeskapare i såväl öst som väst.

Dockmani

I Japan har dockor använts i många syften, där barns lek bara är ett. Ändamålet har ofta varit magiskt och beskyddande. Den moderna storögda dockan tillåter ägaren att forma den till en karaktär som motsvarar hens dröm. Med flera nya inlån får även den som tidigare besökt museet en upplevelse.

Japanska förpackningar - slå in tomheten

Möt designad funktion som både döljer och väcker nyfikenhet. Tandpetarfodral, färgglada paket med godis och en ask täckt av möss. Här finns japanska förpackningar från 1700-talet och framåt.

Japannörd för 100 år sedan

Didrik Bildt (1879-1933) köpte över 400 föremål, de speglar smaken hos Japansamlare för hundra år sedan med resebilder och föremål från 1700-talet till tidigt 1900-tal.

För mer info:
Anja Sjögren, kommunikatör Världskulturmuseerna