Japan äger rum - utställning på Etnografiska

Pressmeddelande, 6 maj 2015 Etnografiska museet

Premiär 16 maj för Japan äger rum - årets stora satsning på Etnografiska museet - är en mosaik av utställningar, filmer och aktiviteter med fokus på japansk estetik och japanska rum. I Europa har vi hämtat inspiration från Japan sedan länge. Under slutet av 1800-talet hade nyfikenheten vuxit till en formlig våg av japonism. Idag sveper den vidare, inte minst i ungas intresse för populärkultur.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING
Tid: Onsdag 13 maj kl 10.00 Plats: Etnografiska museet
Medverkande: Lotten Gustafsson Reinius, museichef Etnografiska museet och
Ann-Sofie Axelsson, utställningsproducent Världskulturmuseerna i Stockholm.
Anmälan: senast måndag 11 maj till kommunikatör Birgitta Hansson Sidvall
070-935 93 24

Japan äger rum
- Fyra utställningar & Tehuset Zui-Ki-Tei:

DOCKMANI
I Japan har dockor använts i många syften, där barns lek bara är ett. Ändamålet har ofta varit magiskt och beskyddande. I utställningen Dockmani möts museisamlingarnas äldre dockor och nutida privata samlingar. Den moderna storögda dockan tillåter ägaren att forma den till en karaktär som motsvarar hens dröm. Docksamlaren Katrin Lo och Emma Eriksson, en av Etnografiska museets unga Japannördar som medverkat i satsningen, finns på plats för att berätta mer.

ATT SLÅ IN TOMHETEN – JAPANSKA FÖRPACKNINGAR
Tandpetarfodral från 1700-talet, färgglada paket med godis och en ask täckt av möss... I utställningen visas museiföremål från 1700-talet och framåt tillsammans med samtida japanska förpackningar. Möt designad funktion som både döljer och väcker nyfikenhet.

DIDRIK BILDT - EN JAPANNÖRD FÖR 100 ÅR SEDAN
Didrik Bildt (1879-1933) köpte över 400 föremål, de flesta i Kyoto och Tokyo - städer som fortfarande är självklara val bland turister i Japan. Bildts samlingar speglar den tidstypiska smaken hos Japansamlare för hundra år sedan med resebilder och föremål från 1700-talet till tidigt 1900-tal.

ÄGA RUM
När blir en yta ett rum?Och vad ska ett rum innehålla för att vi ska kunna bo i det? I samarbete med nio arkitektstudenter från KTH undersöks frågor som rör rumslighet. Här skapas boendeformer inspirerade av det japanska terummet och av kompaktboende – en vanlig form för boendet i Japan. "Vi bad studenterna skapa en bostad på 10 kvm, det effektiva hemmet".

TEHUSETS ÅR
I museets park finns ett japanskt tehus, Zui-Ki-Tei, "Det löftesrika ljusets boning". I år fyller tehuset 25 år och har renoverats av experter från Kyoto i samarbete med museets hantverkare. När tehuset öppnar för säsongen den 16 maj visas en utställning om renoveringen med bilder, verktyg och filmer. Joakim Fahlén, tekniker vid Världskulturmuseerna, som under några intensiva dagar fått lära sig de speciella byggnadsteknikerna, finns på plats för att berätta mer.

För mer information:Birgitta Hansson Sidvall, kommunikatör Världskulturmuseerna
, 070-935 93 24

Lotten Gustafsson Reinius, museichef Etnografiska museet, Världskulturmuseerna
010-456 12 02

Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234