Interruptions på Världskulturmuseet. Porträtt från Sápmi - berättelser, drömmar och arv med kvinnor i fokus

Pressmeddelande, 27 maj 2019 Världskulturmuseet

Med start 29 maj 2019 visas konstnärerna Cooper och Gorfers färgstarka och målande fotoutställning Interruptions på Världskulturmuseet i Göteborg. Här möter du personliga berättelser, drömmar och arv i porträtt av kvinnor från den delen av Sápmi som ligger i Sverige.

Interruptions är en konstnärlig tolkning av flera generationer av samiska kvinnor. Utställningen handlar om rätten att definiera sig själv som individ - utan att reduceras till en minoritetskultur, liksom möjligheten att få leva sitt liv fullt ut, utan påtvingade avbrott eller uppehåll.

Utställningen kom till efter att den Göteborgsbaserade konstnärsduon Cooper & Gorfer blivit inbjudna av Konstmuseet i Norr för att skildra den samiska kulturen med fokus på kvinnor. Resultatet blev porträttserien Interruptions. Här utforskas brutna tidslinjer, identitet, personliga berättelser, drömmar och arv genom att porträttera kvinnor från den delen av Sápmi som ligger i Sverige.

Historien om hur de svenska samerna har behandlats är mörk och fortsätter in i våra dagar. Interruptions berättar om samernas kollektiva och personliga motstånd och kamp. Ett exempel är Katarina in Blue. Här möter vi Katarina som höjer sin hand där hon skrivit Fábmo, lulesamiska för styrka. En röd tråd runt lillfingret fortsätter ner i hennes dräkt och sträcker ut sig likt landsgränser.

-Interruptions är en unik konstupplevelse som med personliga berättelser lyfter frågor om kultur, identitet och mänsklig existens. Frågor som ständigt är aktuella för oss.
-
Ann Follin överintendent Världskulturmuseerna

Utställningen har tidigare visats på andra platser, från Kiruna till Sankt Petersburg. Nu har turen kommit till Göteborg. Interruptions visas på Världskulturmuseet 29 maj – 6 oktober 2019

Möjlighet för intervju finns, kontakta oss för kontakt.

FÖR MER INFORMATION:

Arjumand "Aje" Carlstein, Intendent Världskulturmuseerna
010-456 11 49

Cooper & Gorfer

PROGRAM FÖR INVIGNINGEN – 29 MAJ 2019
Start: kl 17.00
Invigningstal: Överintendent Ann Follin
Kort introduktion: Sarah Cooper och Nina Gorfer
Tre frågor: Intendent Arjumand "Aje" Carlstein och Cooper & Gorfer
Jojk på lulesamiska: Elin Teilus
DJ: Anders Olofsson & mingel i museets restaurang

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Sandra Rathsman
  Kommunikatör
  0104561287
  0720207025
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör och projektledare
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177