Internationella modeskapare inspireras av Världskulturmuseernas samlingar

Pressmeddelande, 9 mars 2017 Etnografiska museetVärldskulturmuseet

Dagens modeindustri hör till dem som har allra störst påverkan på miljön. Önskan att komma till rätta med överkonsumtion, ligger till grund för den trend som kallas circular fashion. Kan de samlingar Världskulturmuseerna förvaltar fungera som inspiration för framtidens mode? Just nu visas två exempel av detta på myndighetens museer.

I december 2016 kontaktade Världskulturmuseerna sex modeskapare som på olika sätt arbetar med circular fashion – där modeskaparna jobbar med hållbara material och tillverkningsprocesser. Uppgiften från museerna var att plocka fram plagg eller accessoarer från egna kollektioner som har gemensamma beröringspunkter med utvalda exempel på föremål från Världskulturmuseernas samlingar. På Världskulturmuseernas Twitter fick publiken välja den design de gillade mest och önskade se på plats i museerna.

Nu visas de två vinnande plaggen, tillsammans med de föremål modeskaparna reagerade på, under mars månad.

På Världskulturmuseet i Göteborg kan man se skor från det Londonbaserade märket Po-Zu, tillverkade av ananasfiber. Det museiföremål Po-Zu valde var en tarmjacka. Anoraker i tarmskinn användes av inuiter runt norra ishavet. Gemensamt för skorna och anorken är att de har tillverkats av organisk textil istället för plast eller galon.

-Anoraken av sältarmar är en naturlig regnjacka, säger Världskulturmuseernas textilkonservator Anna Javér. Det finns mycket inspiration att hämta från samlingarna och vi hoppas att fler söker inspiration i vår databas som innehåller fotografier och föremål från hela världen.


På Etnografiska museet i Stockholm visas en barkklänning gjord av José Hendo. Hendo är en kvinnlig modeskapare från Uganda, baserad i London. Klänningen från kollektionen Identity My Way, är tillverkad av ett material som har använts i princip i hela världen i årtusenden. Hon blev inspirerad av fotografier från Nya Zeeland där ursprungsbefolkningen bär barkkläder.

-När jag använder barktyg i mina kollektioner är det alltid som ett sätt för mig att värna om såväl ett kulturarv som miljön, säger José Hendo. På lång sikt är jag övertygad om att detta kommer att få samhällen att blomstra.

Läs mer om projektet, museiföremålen samt modeskaparna.

Läs mer om utställningen på museerna.

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177