Hedra de döda med färgglad fest på Världskulturmuseet

Pressmeddelande, 25 oktober 2019 Världskulturmuseet

Om två ytterligheter på en skala är Allhelgonahelgen på den ena sidan och Halloween på den andra, så hamnar mexikanarnas hedrande av de döda någonstans mitt emellan. Under Día de Muertos – De dödas dag – finns plats för både glädje och sorg.

– Att döden är ständigt närvarande i Mexiko har gjort att firandet fyller en ännu viktigare funktion i dag. Människorna, även barnen, behöver ett mer positivt sätt att se på det faktum att vi alla någon gång ska dö. Vi känner sorg och saknad och vill hedra dem som gått bort, men vi vill göra det med glädje och musik, förklarar Erick Macareno, ordförande för Mexikanska föreningen i Göteborg, en av museets samarbetspartners för höstlovsveckan.

Förutom det utsmyckade minnesaltaret, den så kallade ofrendan, kommer det hända mycket kring den mexikanska högtiden under höstlovsveckan. Världskulturmuseets schema mellan den 26 oktober och 3 november är minst sagt späckat.

– Barnen kommer kunna hjälpa oss med ofrendan, göra dödskallemasker, skelett och bygga piñatas, museets Nordamerikaintendent Martin Schultz kommer hålla spännande föreläsningar och ett av Sveriges bästa mariachiband kommer att uppträda. Dessutom får museet besök av en professionell maskmakare som håller workshop och ger tips om hur man kan sminka sig och skapa masker till högtiden.

– Mariachibandet heter Mariachi Fiesta Mexico och enligt mig var deras show i fjol det bästa under hela eventet. Så det får man inte missa, säger Erick Macareno.

Ta del av hela schemat för Día de Muertos på Världskulturmuseet här

Ur programmet:

Lördag & söndag 26 och 27 okt kl 13 - Föreläsning: Día de Muertos – traditioner, historia och myter

Lördag 26 okt kl 14.15 - Konsert med Mariachi Fiésta Mexico och dansuppvisning med Mexicas

Måndag - onsdag kl 11.15 - Piñataworkshop

Måndag-torsdag kl 11 - Modell -och maskworkshop med Miguel del Toro

Fredag och lördag 1 och 2 nov kl 13 - Konsert med Rancheros del Mundo

Fredag 1 nov kl 13 - Dansuppvisning med Mexicas

Varje dag kl 11-16 - Maskverkstad, skelettverkstad och Ofrenda - minnesaltare.

Varje dag - Filmvisning "Coco"  (fr 7 år)

Världskulturmuseet, Södra vägen 54, Göteborg. Hållplats Korsvägen

Día de Muertos – De dödas dag
De dödas dag är en stor och viktig högtid i Mexiko som sammanfaller med Allhelgonahelgen. Högtiden har sitt ursprung i en mix av aztekernas skördefester och katolicismen som kom till Mexiko i samband med den spanska erövringen på 1500-talet. Under en natt bjuds de döda tillbaka till jordelivet för fest med familj och anhöriga. Gravar och offeraltare (ofrendas) utsmyckas med fotografier av de döda, blommor, saker som betydde mycket för den döde, dödskallar av socker (calaveras) och färgglada silkespapper. Människorna sminkar sig som leende skelett, bär färgstarka klänningar, det spelas musik och hålls festliga picknickar där Pan de muerto (De dödas bröd) är ett viktigt inslag. Día de Muertos firas varje år mellan den 31 oktober och den 2 november.