HAENYEO - HAVETS KVINNOR

Pressmeddelande, 24 april 2019 Östasiatiska museet

Utanför Sydkorea ligger ön Jeju där dykarkvinnorna lever i harmoni med havet. Haenyeo-kulturen har tusenåriga anor och bygger på en stark gemenskap och respekt för naturen. Östasiatiska museet presenterar Haenyeo – havets kvinnor en utställning som ger en exklusiv inblick i en världsunik kultur.

Inom haenyeo-kulturen är det kvinnorna som försörjer familjen medan männen tar hand om hushållet. Kvinnorna livnär sig som fridykare och har utvecklat sin andningsteknik för att kunna vara under ytan en längre period. Utan dyktuber eller harpuner fiskar haenyeo utifrån strikta regler för vilka djur och växter som får fångas. Att leva i symbios med naturen är essentiellt för kulturen och garanterar havets naturliga tillväxt.

Haenyeo – havets kvinnor innehåller 34 porträtt av fotografen Hyung S. Kim, som under flera år har följt haenyeo i deras miljö. Kim blev tagen av de vackra och starka ansiktena hos havets kvinnor. Utställningen visar även unika föremål som har donerats av Sooni Kim, vars mor och mormor var haenyeo. I klipp från dokumentären Dykarkvinnorna i Korea får vi höra kvinnorna själva berätta om sitt arbete och liv. Filmen är producerad av Hee-Young Ko.
Fram till 1500-talet arbetade både män och kvinnor som dykare, numera går yrket traditionellt i arv och flickor blir upplärda i tidig ålder.

- Männen frös för mycket för att kunna dyka utan dräkt. Kvinnor frös också, men vi stod ut, säger 86-åriga Jeong-Ja Kim.

Under generationer har kvinnorna skaffat sig en stor kunskap om havet och det marina livet. Sedan 2016 är haenyeo med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Mycket tyder dock på att traditionen är hotad – idag söker sig allt fler av öns unga kvinnor till andra yrken eller flyttar in till städerna för att studera.

Utställningen är producerad av initiativtagaren Min Jeong Ko och Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.

Visas på Östasiatiska museet 18 maj 2019 - 29 september 2019.

• Sandra Rathsman
    0720207025