Föremålssamlingar från Afrika hittar nya besökare

Pressmeddelande, 19 april 2018 Etnografiska museet

På Etnografiska museet pågår sedan en tid tillbaka projektet Afrika pågår, som utforskar vad kulturarv från den afrikanska kontinenten betyder och hur det kan användas idag. Nu tar vi steget från det mer interna arbetet till att öppna en ny dialogyta på museet. Tillsammans med besökare, forskare och konstnärer vill vi där utforska och lyfta fram nya perspektiv. Ambitionen är att göra föremålssamlingarna från Afrika relevanta för fler och nya besökare.

Vi skapar just nu ett utställningsrum/dialogyta med plats för olika tillfälliga utställningar, aktiviteter och evenemang. Här tänker vi prova olika sätt att aktivera föremålssamlingarna och skapa intressanta möten med våra besökare.

- Projektet Afrika pågår är inte helt lätt att definiera – och det är också tanken, säger projektledare Bianca Leidi. Genom olika programserier, workshops, konstnärligt utforskande av våra samlingar och nya skolprogram utvecklas projektet hela tiden. Hos oss ska besökarna också kunna umgås och reflektera kring de frågor som finns i utställningen. Det byggs också utrymme för dans och musik.

Projektet rymmer också uppsökande verksamhet och samarbeten med aktörer som exempelvis afrosvenska föreningar, Tensta konsthall och Slöjd Stockholm.

- Namnet Afrika pågår beskriver projektets ambition att utgå från kontinentens oändliga mångfald och otåliga föränderlighet, säger Michael Barrett, Afrikaintendent på Världskulturmuseerna. Men det handlar också om att det finns en mängd möjliga sätt i nutiden att närma sig och aktivera de historiska samlingar, arkiv, utställningar och ämnesområden som Världskulturmuseerna förvaltar.

Utställningsrummet Afrika pågår utformas i samarbete med den brittiske möbelformgivaren Yinka Ilori. Det öppnar 20 maj på Etnografiska museet – men alla intresserade är välkomna att smygtitta på utställningsbygget redan lördag 28 april. Då finns vi på plats för att visa och svara på frågor.

För mer information:

Michael Barrett intendent, Världskulturmuseerna