BONSAI / IKEBANA - Levande konst från Japan

Pressmeddelande, 15 juni 2016 Östasiatiska museet

I sommar intas Östasiatiska museet av växtkraft och skönhet i levande konst från Japan.
Genom en stämningsfull installation med redskap, måleri och får besökaren lära sig mer om ikebana och bonsai, från rötterna i Kina till utvecklingen i Japan. Vi berättar om filosofin bakom Ikebana och konsten att odla ett Bonsaiträd. Från den 20 augusti fylls utställningen med levande bonsai och ikebana, där nya arrangemang växer fram varje helg!

Bonsai
Bonsai är konsten att odla och forma träd i kärl. Tanken med att göra träd och landskap i miniatyr formades av daoistisk filosofi, som betonar människans harmoni med naturen. Konstformen kom till Japan från Kina, där den kallades penjing,"landskap i kruka".
Vilket träd som helst - på stam - kan formas och tuktas till en bonsai. Träden kan antingen hämtas från naturen eller köpas på plantskola. Efter 1-2 år kan man börja forma trädet med hjälp av ståltråd och beskära enligt särskilda principer. Bonsaiträd kan bli väldigt gamla, sannolikt mer än 500 år.
I utställningen får du lär dig mer om konstformen och de vägledande principerna för att skapa ett eget bonsaiträd. Scenografin är gjord av Marcia Harvey Isaksson och suddar ut gränsen mellan ute och inne. Mossa och stenar är ett återkommande tema i utställningen tillsammans med arkitektoniska inslag i finstämda färger. Vi har återskapat en autentisk tokonoma, det vill säga den nisch eller alkov där man hänger kalligrafi eller måleri och arrangerar bonsai eller blommor. Besökaren får en känsla av rofylld natur och trädgård och man kan slå sig ner med en kopp te.

Ikebana
Ikebana är det japanska ordet för konsten att arrangera levande blommor i olika typer av behållare. Även detta är en disciplinerad konstform där material från naturen används kreativt men styrs av vissa regler. Varje del i arrangemanget har en mening. Vanligtvis förekommer tre huvudlinjer - dessa kan symbolisera himlen, människan och jorden.
Precis som för bonsai, finns rötterna till ikebana i Kina och kom till Japan i samband med buddhismens spridning under 500- och 600-talen. Blomarrangemangen fick tidigt en stor roll i teceremonin, på festivaler och blomutställningar. De främsta utövarna var ofta män, som verkade i templen, de medvetet avskalade tehusen - eller i de mer praktfulla miljöerna hos samurajklassen. Idag är utövarna mestadels kvinnor. Arrangemang finns under öppningshelgen och i mindre skala under sommaren. Från 20 augusti skapas nya arrangemang varje lördag, där publiken är välkommen att följa med i processen.

Ida Trotzig - svensk Japanpionjär
Flera av de historiska föremål, redskap och bilder som visas i utställningen kommer från den svenska Japanresenären Ida Trotzig (1864-1943). Trotzig, som tillbringade mer än 30 år i Japan, lärde sig språket och studerade flera japanska konstarter. Hon var den första svensk som blev temästare och troligen den första europeiska kvinna som tog examen i blomsterarrangemang inom Misho-skolan. Trotzig var en pionjär för Japanintresset i Sverige. Hon var en av dem som lade grunden till dagens intresse för japansk teceremoni och hantverk.

En stor del i sommarens och den tidiga höstens satsning på bonsai och ikebana, är det omfattande programutbud vi kopplar till utställningen. Här finns ett stort urval av kurser, workshops och föredrag för kunskap och inspiration. För fullständigt program: www.ostasiatiskamuseet.se

Utställningen görs i samarbete med Svenska Bonsaisällskapet och Ikebana International, Stockholm chapter.

Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722-364177