​Allt har en historia – ny digital läroplattform

Pressmeddelande, 29 oktober 2019 VärldskulturmuseernaEtnografiska museetMedelhavsmuseetÖstasiatiska museet

Världskulturmuseerna lanserar Allt har en historia   en  ny digital läroplattform riktad mot grundskola och gymnasium. Genom tolv kortfilmer och museiföremål görs olika nedslag i världshistorien – från de första jordbrukarna till dagens globala utmaningar.

Världskulturmuseernas nya digitala läroplattform Allt har en historia består av tolv kortfilmer där pedagoger och intendenter berättar om vad ett museiföremål kan förmedla om världshistorien. Till varje film ingår ett lärandematerial som består av lärarhandledningar, övningar och fler möjligheter att fördjupa sig kring museiföremål och historia.

De kulturer och epoker som avhandlas grundar sig i befintliga läroplaner i skolämnet Historia där områden som Antiken och flodkulturerna finns med – tidsperioder som myndigheten har stora samlingar från och skildrande utställningar om på museerna. Materialet kan med fördel även användas av en intresserad allmänhet.

Syftet är att sprida kunskap om myndighetens samlingar men även att skapa spänning och nyfikenhet kring museerna och vad de kan berätta. Det känns positivt att kunna göra museerna tillgängliga för besökare över hela landet genom webben, säger Olof Tiderman pedagog på Världskulturmuseerna.

Världskulturmuseerna har under de senaste åren arbetat med att utveckla digitala plattformar som riktar sig mot skolan och allmänheten, som en del av  myndighetens uppdrag att nå besökare nationellt. Allt har en historia är en digital läroplattform för såväl lärare, elever och allmänna besökare. I samband med lanseringen av Allt har en historia kommer Etnografiska museet ha två specialprogram och flera guidade visningar med fokus på världshistorien.

Läs mer om projektet här
Kontaktperson: Olof Tiderman, , 010 456 11 80

Allt har en historia - Världshistorien genom Världskulturmuseerna består av följande filmer:

• Möt stenåldersmannen från flodkulturen i Kina.
  • Upptäck vad en skendörr från det forna Egypten bjuder på för hemligheter.
  • Diskutera demokrati och medborgarskap utifrån krukor och skulpturer från Antikens Grekland och Rom.
  • Vad kan en liten keramikskärva berätta om det Arabiska riket och Islam?
  • Ta Sidenvägen till Tangdynastins Kina.
  • Hör om Inkariket och den europeiska koloniseringen av Sydamerika.
  • Hur möttes ursprungsgrupper och europeiska bosättare i kolonialismens Nordamerika?
  • Bevittna de plundrade minneshuvudena från kungariket Benin och lär om den europeiska koloniseringen av Afrika.
  • Förfasas över vad ett sängtäcke för barn förmedlar om Andra världskriget och imperialismens Japan.
  • Vad berättar en aprikosfärgad städrock om frigörelsen från apartheidsystemet i Sydafrika?
  • Följ med på en berättelse om en fiskebåts färd över migrationsströmmarnas Medelhav.
  • Begrunda människans historiska avtryck på världen och fundera över dess framtid, möjligheter och utmaningar.