Afrikanska mästerverk på Världskulturmuseet 12 april - 30 november

Pressmeddelande, 9 april 2014 Världskulturmuseet

Nu kommer den kritikerrosade vandringsutställningen "Afrikanska mästerverk – historien om kungadömet Ife" till Göteborg. Från lördag den 12 april visar Världskulturmuseet några av världens mest sofistikerade och tekniskt avancerade historiska konstverk. Med "Afrikanska mästerverk" vill museet bidra till att ge en ny bild av Västafrikas historia.

Detta är den första utställningen som fokuserar på konsten från Ife i nuvarande Nigeria och berättar historien om kungadömet som var ett tidigt kosmopolitiskt maktcentrum i Västafrika. I metall, sten och terrakotta skapade konstnärerna i Ife skulpturer och andra rituella föremål som har skänkt regionen en plats i världens konsthistoria. Under 1300-talet tillverkades de allra viktigaste verken i form av huvuden av kopparlegeringar. Föremål av koppar, "det röda guldet", betraktades som extremt värdefulla och var endast förbehållna kungligheter. Totalt finns 19 kända sådana här huvuden i världen, tio av dessa kan du se på Världskulturmuseet. Totalt visas över 100 verk från 1100- till 1500-talet på museet fram till 30 november.

- På Världskulturmuseet vill vi fortsätta att ge perspektiv på invanda mönster, traditioner och tankar, säger museichef Karl Magnusson. Med "Afrikanska mästerverk" adderar vi ytterligare dimensioner till det viktiga samtalet om historiska och samtida världsbilder.

Utställningen har tidigare gjort succé i Spanien, Storbritannien, USA – och Sverige. Världskulturmuseerna presenterar Afrikanska mästerverk på ett nytt och spännande sätt. Senast visades den i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm, där den lockade en stor publik och fick fina recensioner.

Dynasty and Divinity: Ife Art in Ancient Nigeria har tidigare visats på Fundación Botín i Santander, Spanien (2009), och Royal Academy of Fine Arts i Madrid (2009) innan den kritikerrosade utställningen visades på British Museum i London (2010), där den benämndes Kingdom of Ife. Utställningsturnén i USA (2010-2012) inkluderade Museum of Fine Arts, Houston, Virginia Museum of Fine Arts och Indianapolis Museum of Art. I Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm visades den under namnet Afrikanska mästerverk under hösten 2013.

Produktion:
Dynasty and Divinity: Ife Art in Ancient Nigeria
är ursprungligen producerad av Museum for African Art, New York och Fundación Botín, Santander, Spanien, i samarbete med National Commission for Museums and Monuments, Nigeria.

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234