A WAY AWAY – svenska fotografer möter världen, 1862 – 2018

Pressmeddelande, 16 april 2019 Etnografiska museet

Etnografiska museet presenterar en unik fotografiutställning både ur en temporär och geografisk aspekt. Möt 36 fotografer och hundratals bilder, alla tagna av svenskar på resa i världen genom seklerna.

Världskulturmuseerna har en av Sveriges största bildsamlingar och en del av fotona visas nu för första gången på Etnografiska museet. Utställningen A WAY AWAY skildrar svenskt samtidsfotografi såväl som historiskt material, bilderna är tagna från år 1862 – 2018.

Flera av personerna bakom linsen var inte yrkesfotografer utan arbetade som exempelvis författare, missionärer eller arkitekter. Här finns också en drottning representerad. Det de har gemensamt är passionen för fotografi samt att alla bilder har tagits på resande fot med nyfikenhet. Motiven och berättelserna är dock vitt skilda och spänner över flera genrer.

A WAY AWAY skildrar bland annat samtida naturfotografi, 60-tals mode vid pyramiderna, New Yorks ikoniska nattljus, porträtt av australiensiska cowboys, svartvit urban minimalism, rysk realism och mycket mera. Motiven är lika olika som personerna bakom kameran.

A WAY AWAY öppnar 6 juni på Etnografiska museet och är producerad av Landskrona Foto/Landskrona museum i samarbete med Nordiska museet.