Vilken väg går Mellanöstern?

Nyhet, 29 januari 2015 Medelhavsmuseet

Följ vårens spännande serie om Mellanöstern på Medelhavsmuseet. Vad hände med den arabiska vårens hopp? Vilka risker, utmaningar och möjligheter väntar regionen? Under fem tisdagskvällar samtalar vi om en av vår tids största geopolitiska omvälvningar.

TURKIETS VÄGVAL
3 februari kl 18

Samtal med Umut Özkirimli, Turkietexpert och forskare vid Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet och Andrea Karlsson, doktorand i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Moderator: Bitte Hammargren, journalist och författare med mångårig erfarenhet av Turkiet och Mellanöstern. På engelska.

IRAK OCH SYRIEN - VAD FÖLJER ISIS EXPANSION?
17 februari kl 18

Samtal med Leif Stenberg, professor i islamologi, Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet och Aron Lund, författare och journalist. Moderator: Anna Hellgren, Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet.

IRAN OCH SAUDIARABIEN - REGIONENS TVÅ MAKTPOLER
3 mars kl 18

Samtal med Rouzbeh Parsi, Iranexpert och lektor vid Historiska institutionen, Lunds universitet och David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Moderator Nathalie Beser, journalist med lång erfarenhet från Mellanöstern.

VAD HÄNDE MED DEN ARABISKA VÅRENS HOPP?
17 mars kl 18

Samtal med Dalia Abdelhady, lektor vid Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet och Darcy Thompson, doktorand inom utveckling- och demokratifrågor i Mellanöstern. Moderator: Javeria Rizwi Kabani från Svenska Institutet. På engelska.

DESTINATION JIHAD
Varför väljer unga medborgare i Europa att strida för våldsbejakande islamism?

31 mars kl 18

Samtal med Rickard Lagervall, debattör, islamolog och doktorand vid Centrum för teologi och religionsvetenskap på Lunds universitet och Leif Stenberg, professor i islamologi, Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet. Moderator: Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap på Södertörns högskola.

Plats: Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm
Pris:
80 kr/tillfälle
Info & bokning:
, 010-456 12 98

Serien är ett samarbete med Re:Orient, Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet och Södertörns högskola

Bifogade filer

• Tina Sjögren