Världsunika inuitiska kajaker på Etnografiska museet

Nyhet, 26 juni 2019 VärldskulturmuseetEtnografiska museet

Världskulturmuseerna presenterar i samarbete med kanadensiska ambassaden i Sverige och Inuit Heritage Trust flera aktiviteter under året som fokuserar på att lyfta inuitisk kultur. Först ut var konstutställningen Röster från Arktis som öppnade i maj på Världskulturmuseet i Göteborg. I juli får Etnografiska museet i Stockholm ett unikt besök av specialinbjudna gäster från Baffinön i norra Kanada. Torsten Diesel representerar Inuit Heritage Trust och med honom kommer medlemmar från Iqaluits Kayak Club, en organisation som arbetar för att återuppliva kajaktraditionen i regionen.

De specialinbjudna gästerna kommer att vara i Sverige 4–18 juli för att skapa exklusiva kajakmodeller i lokal stil på Etnografiska museet. Byggandet kommer att pågå i utställningsområdet så att besökare får möjligheten att ta del av det, samt för att bjuda in till möten och samtal. Museet kommer dessutom att ha visningar.

- Vi känner oss oerhört hedrade över besöket från Baffinön och är glada över att få vara en del av denna nystartade resa som ämnar att återuppliva kajaktraditionen på ön och i Nunavut. Vi är extra glada över att få dela detta unika evenemang med museets besökare som är välkomna att se på och samtala med våra kanadensiska gäster, säger Martin Schultz, Världskulturmuseernas Nordamerika intendent.

Kajaker är ett väsentligt jaktredskap för inuiterna i Arktis, runtom i regionen finns det flertalet olika modeller som används. Att jaga med kajak är en tradition sedan förhistorisk tid och en del av livet för att kunna tillhandahålla mat i området. Diskussionen kring val- och säljakt har en inverkan på hur inuiterna ska försörja sig.

I museets samlingar ingår 35 fullskaliga, historiska kajaker daterade mellan ca. 1830 – 1968. Den unika kollektionen är en av de största i världen och den innehåller kajaker från östra Grönland till västra Alaska. Utöver de fullskaliga kajakerna finns det 35 modellbyggen där en del skildrar kajaker som inte längre existerar i större format.
Tack vare detta besök så kommer samlingarna att berikas med en kajakmodell som för tillfället bara representeras av ett fullskaligt exemplar.