Vår värld i Leonardo da Vincis fotspår - Leonardo da Vinci 1519-2019

Nyhet, 7 november 2019 Medelhavsmuseet

Medelhavsmuseet uppmärksammar det internationella 500 års jubileet till minne av Leonardo da Vinci, i samarbete med konstvetare och konservator Anna Bronzoni Catellani, Ateljé Catellani.

En helg till Leonardo da Vincis ära - med föreläsningar och samtal om Leonardo da Vinci och hur hans upptäckter påverkar oss idag och in i framtiden.

Renässansens universella geni Leonardo da Vinci lät sig inte begränsas i någon specifik disciplin, vare sig professionellt eller personligt. Han var gränsöverskridande till sin natur, alltid manad till att ställa frågor, driven av en enastående vilja att förstå världen som omgav honom - särskilt naturens mekanismer, människans inre system och skönhetens subtila koder.

"Hos Leonardo vävdes fantasin och vision samman och omvandlades till unika upptäckter, vilka många banade väg till teknologiska lösningar vi ser idag" säger Anna Bronzoni Catellani som i samarbete med Medelhavsmuseet arrangerar 500 års jubileet.

Helgen 16-17 november bjuder Medelhavsmuseet tillsammans med konstvetare och konservator Anna Bronzoni Catellani, in till publika samtal och föredrag både lördag och söndag för att uppmärksamma Leonardo da Vinci, 500 år sedan hans bortgång.

På kvällen den 16 november kan besökaren även uppleva en interaktiv kväll där man möter några av vår tids renässanskonstnärer som obehindrat rör sig mellan olika kreativa uttryck och metoder i en form som förenar musik, performance och dans.

PROGRAM LÖRDAG 16 NOVEMBER KL 13-16.30:

Leonardos da Vinci liv och konst

Anna Bronzoni Catellani, konstvetare och konservator.

Leonardo och dagens forskning inom vatten

Professor Carlo Fischione.

En hållbar framtid finns i våra hav genom ny teknik

Professor Fredrik Gröndahl.

PROGRAM SÖNDAG 17 NOVEMBER KL 13-16.30:

Leonardo da Vincis visioner av arkitekturen och staden

Johan Mårtelius, Professor i arkitekturhistoria.

Leonardo da Vincis konstverk Sista Nattvarden: "Var Leonardo religiös?"

Medverkande Olof Buckard, författare och samhällskritiker, Ulf Lindgren, Domkyrkokaplan och biträdande kyrkoherde, Domkyrkoförsamling Storkyrkan i Stockholm och Anna Bronzoni Catellani, konstvetare, konservator.

Månens skära och Da Vincis blick: Om astronomi för blotta ögat

Anders Nyholm, doktor i astronomi Stockholms universitet.

• Sandra Rathsman
    0720207025