State of Mind - utställning på Världskulturmuseet om lesbiska och bisexuellas situation i Ryssland

Nyhet, 14 juni 2016 Världskulturmuseet

State of Mind är ett konstprojekt som belyser livssituationen för lesbiska och bisexuella kvinnor i S:t Petersburg, Ryssland. Verket är en foto-, film- och ljudinstallation av konstnärerna Annica Karlsson Rixon and Anna Viola Hallberg och porträtterar 39 personers reflektioner över hur det är att vara queer och deras tankar inför framtiden. Utställningen visas på Världskulturmuseet i Göteborg till och med den 4 september.

I utställningen visas också ett urval från Karlsson Rixons bildserie At the Time of the Third Reading från 2013. Fotografierna är tagna på ett ryskt kvinnoläger som råkade sammanfalla vid tidpunkten då lagförslaget som förbjuder information om "icke-traditionell sexuell orientering" till minderåriga godkändes av statsduman i Moskva.

Utställningen är en del av Karlsson Rixons avhandlingsarbete Queer Community through Photographic Acts vid Akademin Valand, Göteborgs universitet.

Utställningen är ett samarbete mellan Världskulturmuseerna och Akademin Valands forskningsråd, Göteborgs universitet. Tack också till Göteborgs Konstmuseum, Hasselbadstiftelsen och Flügger färg, Järntorget.