Staden vid Sidenvägen: Temavisningar & sista chansen!

Nyhet, 8 februari 2016 Bergrummet

Sista chansen att se utställningen Staden vid Sidenvägen i Bergrummet, som pågår t o m söndag 28 februari.
Genom visningar, poesi och föredrag utforskar vi Tangdynastins blomstrande kultur och livliga handelskontakter.

PROGRAM:

KVINNOR SOM STATSCHEFER
Föredrag med Stefan Amirell
Lördag 13 februari kl 14 i Bergrummet
Av alla kända stats- och regeringschefer i världshistorien har bara omkring 1,6 procent varit kvinnor. I Östasien verkar det har varit särskilt svårt för kvinnor att nå den högsta politiska toppen, vilket ofta förklaras med den patriarkala kulturen. Men 600- och 700-talen särskiljer sig, och kvinnor satt då på tronen i såväl Kina som Japan och Korea. Vad förklarar det relativt stora antalet kvinnliga härskare under perioden och finns det något samband mellan dem? Varför nådde så få kvinnor i Östasien tronen efter 700-talet, och hur uppfattades de kvinnliga regenterna av eftervärlden?

Stefan Amirell är historiker vid Lunds universitet. Han har nyligen avslutat ett stort forskningsprojekt om kvinnliga politiska ledare i Asien från medeltiden till i dag.
Entré samt visning* och föredrag: 250 kr. Endast föredraget 50 kr.
*Obs! Max 30 deltagare/visning.

TEMAVISNING: DEN KVINNLIGA KEJSAREN OCH HENNES STAD
Lördag-söndag 13-14 feb kl 13 & 15 i Bergrummet
Hör berättelsen om den legendariska härskaren Wu Zetian som gjorde Luoyang till Kinas huvudstad. Hur gick hon till väga för att nå en sådan maktposition i en annars patriarkal maktstruktur? Wu Zetian ses idag som en av den kinesiska historiens mest mytomspunna figurer och samtidigt som en av dess ondskefullaste. Men var hon verkligen så brutal som hon utmålas? Vi fördjupar oss i palatsintrigerna och historierna kring kejsare Wu Zetian och hennes blodbestänkta väg till makten.
Entré och visning: 200 kr

TANGLYRIK
Lördag 21 & 27 februari kl 14 & 16 i Bergrummet
Tangdynastin är berömd för sin poesi. Trots att poeterna skrev sina verk för över tusen år sen är den tidlös och ständigt aktuell. Uppläsning med Mats Rosén och Jan Liljeqvist, som gjort utställningens ljudbild och inläsningar. Går att kombinera med temavisningarna samma dag.
Entré och visning: 200 kr

TEMAVISNING: SKANDAL I STADEN!
Lördag-söndag 21-22 februari kl 13 & 15 i Bergrummet
Möt skandalösa kvinnor och män i staden Luoyang. Hur var det med sexualitet och genus i Tangdynastins Kina? Vad var normalt, vad fick man göra och vad var inte ok? Hur visste man vad man skulle göra i brudsängen, hur många älskare hade kejsare Wu Zetian och vad var enuckernas egentliga uppgift i palatset? Träffa åtrådda skådespelare, arga fruar och snuskiga munkar. Vem fick ligga?
Entré och visning: 200 kr

TEMAVISNING: LACKADE DAMFRISYRER, UNDERSKÖNT PORSLIN OCH LYRIK FRÅN POESINS GULDÅLDER
Lördag-söndag 27-28 feb kl 13 & 15 i Bergrummet
Under en tur genom utställningen studerar vi konst och kultur som fantastiskt gravporslin, vi träffar poeter och fascineras av hovdamernas spektakulära hårkreationer. Vi diskuterar kinesisk trädgårdskonst, träffar kvinnliga hästpolospelare och funderar kring trosinriktningar. Visningen avslutas med uppläsning av berömda dikter från det som i Kina kallas för poesins guldålder.

Under finalhelgen bjuds även på akrobatiska nummer ur den klassiska pekingoperan Dang Ma med skådespelaren Timothy Pilotti, Azottiteatern.
Entré och visning: 200 kr

För mer info kontakta: Programkoordinator Petri Tigercrona, , 010-456 12 53

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722-364177