Reflexion av våg: Verk av Chae Eunmi

Nyhet, 9 juni 2015 Östasiatiska museet

Ny samtida koreansk konstutställning på Östasiatiska museet
Utställningen pågår 11 juni – 28 juni

I juni 2015 är Östasiatiska museet värd för en ny utställning kallad "Reflexion av våg: Verk av Chae Eunmi". Utställningen av samtida koreansk konst visar upp en av de mycket innovativa konstnärer som idag arbetar i Sydkorea.

Chae Eunmis verk är en blandning av abstrakt skulptur och traditionellt porträttmåleri. Hon kombinerar både traditionella och innovativa tekniker i sina verk. Pärlemor har använts som inläggningsmaterial i Korea åtminstone sedan Goryeo-dynastin (918-1392). Konstnären har emellertid experimenterat med materialet för att hitta nya sätt att arbeta med det, som att lägga till pigment till dess yta. Hon utnyttjar pärlemorns förmåga att dela upp ljuset för att skapa en varm, iriserande effekt som kontrast mot de kallare reflekterande ytor av metall som hon ofta använder i sina verk.

Ljuset är den enskilt viktigaste komponenten i Chae Eunmis verk. Hon fångar ljuset med hjälp av olika material, från pärlemor till bladguld, vilket resulterar i att hennes konst är i ständig förändring. Oavsett om man betraktar Chaes mer futuristiskt präglade kompositioner av kuber och färg eller ett verk av mer traditionellt utseende som avbildningen av en kvinna på en "moon jar", får man en känsla av att den flyktiga skönheten är omöjlig att fånga och i ständig förändring.

Bland höjdpunkterna i utställningen finns ett bord i vilket Chae Eunmi kombinerar animering med reflekterande kuber och ett porträtt av drottning Silvia klädd i traditionella koreanska kläder på pärlemor.

Biografi
Eunmi Chae erhöll sin kandidatexamen inom måleri och sin magisterexamen inom undervisning i de sköna konsterna vid Dankook University i Seoul, Sydkorea. Hon har medverkat i femton soloutställningar och åttiofem grupputställningar. Hon breddar sina målgrupper till Hongkong, Kina, Singapore, Japan, New York och Europa samt Dubai.

Utställningen Reflexion av våg: Verk av Chae Eunmi produceras i samarbete med Republiken Koreas ambassad i Sverige.

För mer information kontakta: Michel Lee, museichef Östasiatiska museet,
eller
kommunikatör Birgitta Hansson Sidvall, 070-935 93 24

Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234