Österländsk andlighet

Nyhet, 9 februari 2015 Östasiatiska museet

Östasiatiska museets nyöppnade Skulpturhall inbjuder till tankar, frågor och reflektioner kring liv och död, rätt och fel, nära och fjärran. Följ vårens samtalsserie om buddhism och hinduism – på plats bland unika skulpturer.

Buddhismen idag - Buddhismen i Sverige
Tisdag 10 februari kl 18
Bland museets tusenåriga buddhaskulpturer samlas vi för ett samtal om tro, praktik och meditation. Vad innebär det att vara buddhist i dagens värld? Hur omfattande är buddhismen i vårt land och hur är det att leva som buddhist i Sverige? Vad betyder buddhistiska skulpturer för en troende buddhist och hur används de i praktiken? Med museipedagog Olof Tiderman och Ola Lundström, Stockholms Buddhistcenter.

Zenbuddhism
Tisdag 24 februari kl 18
I museets Skulpturhall samtalar vi om zenbuddhismen i Sverige. Hur lever en zenbuddhist sitt liv? Hur utformar sig denna trosinriktningsteori och praktik? Vilken roll spelar olika meditationsövningar och vilket förhållande har en zenbuddhist till olika buddhistiska skulpturer? Med museipedagog Olof Tiderman och Torbjörn Zetterberg, Stockholm Zen Center.

Hinduismen i Sverige
Tisdagen 19 maj kl 18
I sällskap av Shiva, Vishnu och Ganesha samlas vi i museets Skulpturhall för ett samtal om tro, praktik och meditation. Vad innebär det att vara hindu i dagens värld? Hur omfattande är hinduismen i vårt land och hur är det att leva som hindu i Sverige? Vad betyder hinduiska skulpturer för en troende hindu och hur används de? Med museipedagog Olof Tiderman och Stig Lundgren, hindu och idéhistoriker, Stockholms universitet. Samarbete med Svensk-Indiska föreningen.

Hinduismen idag – hinduismen i världen
Tisdag 26 maj kl 18
I museets Skulpturhall samtalar vi om hinduismen idag och hinduismens ställning i världen. Vi diskuterar trosinriktningen ur ett diasporaperspektiv och utifrån en global, sociologisk och organisatorisk aspekt. Hur möter hinduismen moderniteten och hur är relationerna till andra religioner? Vi diskuterar den växande hindunationalismen och andra strömningar inom dagens hinduism. Med museipedagog Olof Tiderman och Gautam Bhattacharyya, kansliråd och Asienexpert på Utrikesdepartementet. Samarbete med Svensk-Indiska föreningen.

Plats: Östasiatiska museet, Tyghusplan, Stockholm
Pris:
80 kr/tillfälle
Info & bokning:
, 010-456 12 97

För mer info kontakta: Programkoordinator Petri Tigercrona,
, 010-456 12 53

Bifogade filer

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234