Minicon - östasiatisk populärkultur på Etnografiska

Nyhet, 11 september 2015

Minicon - Lördag 19 september kl 12.00-16.30 på Etnografiska museet

Etnografiska museet välkomnar alla intresserade av östasiatisk populärkultur till vårt konvent i miniformat - MINICON. Dagen innehåller allt ett konvent ska ha: cosplay, lekar, tävlingar, spel, dockor och film.

Var med i vår cosplaytävling och testa brädspel eller aikido. Vill du ta det lite lugnt kan du mysa och titta på animerad film. Köp merch av Ordbilder och Amai. Låna rekvisita i vår lilla fotostudio för att minnas en oförglömlig dag!

PÅ SCENEN

 • Varför är vi så intresserade av Japan? Kl 12.00-13.30
  Intresset för Japan har funnits i Europa och Sverige i flera hundra år. Petra Holmberg, Japanintendent, och Marita Lindqvist, författare, föreläser om Japannördar genom tiderna.
 • Hur ser ett äkta samurajsvärd ut på nära håll? Kl 13.30-14.00
  Konservator Christian Stadius hämtar undangömda samurajsvärd från arkivet som visas exklusivt denna dag. Passa på att ställa alla dina frågor!
 • Hur kan man göra karriär i Japan helt på egen hand? Kl 14.00-15.00
  Seike Clowniac åkte helt själv som 16-åring till Japan för att bygga upp en musikkarriär. Idag är han musiker på heltid och driver ett eget klädmärke. Han var tidigare vokalist för Yohio när bandet Seremedy turnerade i Japan. Seike är även aktuell från "Under samma tak" som visades på SVT i våras. Seike kommer även ha kläder från sitt märke till försäljning under eventet.

I VERKSTAN

 • Tips och trix: skapa cosplaydräkter. I vår öppna textilhörna finns symaskin, nål tråd och strykjärn. Ta med eget material eller köp tyger på plats (materialkostnad 50 kr).
 • Hur målar man ansikten på dockorna? Dockföreningen Saia no Doru ger svaret på den vanligaste frågan de brukar få. Se hur man helt kan förvandla utseendet på kulledsdockor med hjälp av färger.

Passa även på att se vår nya utställning Japan äger rum, kika på det japanska tehuset eller ta en japansk fika på Restaurang Matmekka i form av en matchalatte och japanska bollar.

FRI ENTRÉ!

Eventet arrangeras i samarbete med Svenska Cosplayföreningen, Team Anka, Saia no Doru samt Japanska ambassaden.

Kontakt:
Emma Ericsson 010 456 1187
INGEN_SPAM_emma.ericsson@varldskulturmuseerna.se

Jenny Modée 010 456 1282
INGEN_SPAM_jenny.modee@varldskulturmuseerna.se

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234