Maxida Märak ger exklusiv spelning på Världskulturmuseet

Nyhet, 31 januari 2020 Världskulturmuseet

Den 5 februari kan den musikintresserade se fram emot en konsert med Maxida Märak på Världskulturmuseet då vi uppmärksammar samernas nationaldag.

Maxida Märak är den mångfacetterade naturkraften med rötter i Jokkmokk. Hon är sångerska, rappare, jojkare, skådespelare, producent och människorättsaktivist. Hon har pratat i Sommar i P1, gästat Jills Veranda och varit mellanakt i Melodifestivalen. I höstas släppte hon hyllade debutalbumet Utopi.

Musiken på albumet är en mix av hennes råa sound och det mer kommersiella. Fortfarande grundad i explosiv och personlig hiphop, visar hon nu en ny sida och det är tydligt att hon hämtat inspiration från modern R&B och pop.

Själv beskriver hon skivan som personlig och känslosam, men samtidigt full med hopp. Texterna är raka och ärliga, ofta politiska. Hon skriver om sin egen historia och hoppas kunna väcka tankar om och förståelse för sig och sitt folk.

Även om budskapet i hennes låtar är tydligt är det inte politiken som driver henne som artist. Hon skapar musik för att hon älskar musik och drivs av en strävan att skapa feta beats att dansa till. På scenen är Maxida kaxig och tar för sig. Hon är hellre för mycket än för lite. Genom att vara ärlig med vem hon är hoppas hon kunna inspirera andra att bli och göra vad de vill, oavsett bakgrund.

5 februari kl. 19-20. DJ Louise spelar kl 18-19.

Världskulturmuseet, Göteborg, Trappscenen

Pris: Klubbkort (100 kr/år)

Taggar: Sápmi, konsert, Maxida Märak, Världskulturmuseet, Göteborg, samernas nationaldag, jojk, hiphop

• Sandra Rathsman