Japansommar på Etnografiska - för hela familjen

Nyhet, 16 juni 2015 Etnografiska museet

Tisdag, onsdag, torsdag och söndag 23 juni-9 augusti kl 12.30-16.
Familjevisning kl 12.30–13 följs av skapande aktiviteter i Verkstan kl 13-16.
Följ med på visning av Tehuset i museiparken och den nyöppnade utställningen Japan äger rum. Tehuset firar 25-år och är alldeles nyrenoverat. Vad gör man i ett japanskt tehus? Och varför ligger det i en park i Stockholm?

Du får veta mer om tetraditioner, om historia och liv i Japan. I utställningen Japan äger rum pratar vi om rum och boende, tittar på gamla och nya japanska förpackningar, på dockor och figuriner, både inlånade och ur samlingarna.

I parken leker vi japanska lekar. Låna eller bygg din egen Daruma otoshi och spela med din syrra, farfar eller någon annan? Daruma otoshi påminner lite om ett krocketspel där det gäller att vara både slagkraftig och taktisk. Vill du se hur man spelar Daruma otoshi, kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=oj3chjNQ9SE&feature=player_detailpage

Eller varför inte utmana dig själv eller andra på vem som kan hantera en Kendama bäst? Är du bra på jojo? Då kan det här vara spelet för dig! Kendaman är en japansk leksak som sätter både balanssinne, snabbhet och teknisk skicklighet på prov. Vi har Kendama du kan låna. Vill du se hur man trixar med en Kendama, följ länken:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=iWSyIOkgJvU

I Verkstan kan du prova en kimono och vika origami eller göra pappersklipp, kirigami. Varför inte måla en porslinsmugg med japanska tecken eller en Sakura, körsbärsblomma? Vi spelar också igospel, ett svårt spel men ett måste för en lärd person. Dessutom bygger de som vill sina egna Daruma otoshi-spel.
PROVA PÅ AIKIDO!
Söndagar 28 juni-9 augusti kl 14-15
Under museets Japansommar kan du träffa tränaren Sanda och prova på aikido. Aikido är japanska och betyder ungefär den harmoniska kraftens väg. Träna kast- och greppteknik där storlek och fysisk styrka spelar liten roll! Passar alla åldrar. Samarbete med Iyasaka aikido och Riksidrottsmuseet.

Läs mer:
http://www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet/utstallningar/aktuella-utstallningar/japan-ager-rum/japansommar-for-hela-familjen/

För mer info kontakta: museipedagog Giuliana Gabbanelli, tel 010-456 1201 INGEN_SPAM_giuliana.gabbanelli@varldskulturmuseerna.se
eller kommunikatör Birgitta Hansson Sidvall, 070-935 93 24,

Bifogade filer

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234