JapanArty - (Neo)japonism - haiku battle – kimonoklubb på Östasiatiska museet

Nyhet, 15 mars 2018 Östasiatiska museet

(Neo)japonism - haiku battle – kimonoklubb med DJ Moonileena.

En helkväll på museet för dig som är nyfiken på japansk kultur och gärna vill träffa likasinnade. Ta med dig dina vänner och kom. Gratis entré!

Var: Östasiatiska museet, Stockholm
När: 24 mars, kl. 15:30 - 22:00
Ingen åldersgräns
Fri Entré

Är du en av de som dras till den japanska kulturen?
Du är inte ensam! Intresset för Japan har funnits sedan medeltiden. I mitten av 1500-talet kom de första västerlänningarna till Japan. Sedan dess har Japan-intresset tagit sig olika uttryck.

Genom JapanArty får du möjlighet att möta andra Japan-intresserade i en ny programform. Lyssna på föredrag, kolla in våra japansamlingar, möt kimonofantaster, tävla i haiku, se på anime eller chilla lite med DJ Moonilena eller köp mat och dryck från vår japanska miniservering.

JapanArty inleds med en brett upplagd kulturhistorisk föreläsning med skribenten Marita Lindqvist och Östasiatiska museets Japan-intendent Petra Holmberg.
Under andra hälften av 1800-talet blev allt japanskt hett. I Sverige blev Carl och Karin Larsson var bland annat entusiastiska samlare av japansk konst. Föredraget landar i 1900-talets många populärkulturella uttryck för intresset för "det japanska". Idag har många sushi som favoritmat, Hello Kitty och Pókemon finns i mångas vardag och cosplay-SM, dvs att klä sig som en karaktär från olika populärkulturella medier som manga, anime, TV-serier, visas på TV.
I anslutning till föredraget kan du får höra mer om utställningen - När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920. Patrik Steorn, museichef på Thielska Galleriet berättar mer om utställningen.

Efter föredraget kan du hänga med på en visning i museets Japan-utställning, tävla i haiku battle med Svenska haikusällskapet, kolla in anime, mingla med kimonofantaster eller bara dansa till DJ Moonileena som spelar soft japanpop. Japansk nudelsallad, japansk läsk och japanska snacks kan du köpa på plats när du blir hungrig.

JapanArty genomförs i samarbete med Svenska Haikusällskapet och Oma333. Kvällen gästas av Kimono de Jack-gruppen i Stockholm, kimonosakkunniga Leili Mänder som på Instagram driver @yokai_vintage och @lagningsaktivisterna (influerad av japansk lagningstradition) samt av Patrik Steorn, museichef på Thielska Galleriet i Stockholm som i vår visar utställningen - När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920.

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0725864947