Internationella kvinnodagen på Etnografiska museet

Nyhet, 2 mars 2017 Etnografiska museet

Internationella kvinnodagen, 8 mars, kl. 13:00-20:00

Vi uppmärksammar kvinnodagen på museet med specialvisningar och föredrag på kvinnotema.

Var: Etnografiska museet, Stockholm

Pris: Föredrag 80 kr, visning 20 kr (fritt under 18 år)

:

Visning kl 13: Skinn, fett och senor – En kvinnlig syssla

Dagens första visning handlar om kvinnor i Arktis. I tusentals år har människor bebott området runt nordpolen. För att överleva i ett så pass kallt klimat krävdes stora kunskaper i skinnberedning. Av djurens skinn och päls tillverkades härdiga och varma kläder. Skinnberedningen och skinnsömnaden har historiskt och i stor utsträckning fortfarande varit en kvinnlig syssla.

Visning kl 15: Magdans – prostitution eller konstform?

Dagens andra visning handlar om magdansens bakgrund och fortsatta utveckling in i modern tid. Vi tar oss från gudinnan Astartes tempeldanserskor till shabi mahraganat som dansas på inneklubbarna i Kairo idag. Vi får även kika på dansdräkter som man använder inom olika dansstilar i magdansen och går igenom vad det finns för skillnader mellan de olika dansstilarna ifrån östra Medelhavsområdet.

Visning kl 17.30: Balikvinnan – Utseendenormer då och nu

Dagens tredje visning handlar om kvinnokläder från Bali och utseendeideal då och nu. Hur har modet förändrats genom århundradena och vad påverkade förändringen.

Dans kl 18.15 Balinesisk dans - Puspanjali med Anjari.

Föredrag: kl 18.30 Tyra Kleen – i Mata Haris fotspår.

Konstnären Tyra Kleen, bröt mot sin tids konvenans, reste 1919 som ensam kvinna till Java och Bali för att porträttera mytomspunnen danskonst.

Elisabet Lind fd. Sydostasienintendent vid museet och Tyra Kleenexpert, berättar om Tyra och de senaste Tyra Kleenfynden i museets samlingar.

• Tina Sjögren
    Pressekreterare