Internationella kvinnodagen hos Världskulturmuseerna

Nyhet, 27 februari 2018 VärldskulturmuseetÖstasiatiska museetEtnografiska museetMedelhavsmuseet

Kvinnor världen över har arbetat och arbetar än idag för sin rätt och för ett jämställt samhälle. Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet, Världskulturmuseet och Etnografiska museet lyfter upp kvinnor från världen - historiskt fram till idag.

____________________________

Världskulturmuseet, Göteborg
8-mars-lunchbeat med Klubb Wonderland 
Klockan 12.15 - 13.00
Peppa igång Internationella kvinnodagen med danceoke och sköna beats!
Tillsammans värmer vi upp med danceoke, stretchar musklerna och repeterar rörelser inför revolution. Kom och dansa, öva eller både och - vi samlar krafterna inför den feministiska kampen!

Östasiatiska museet, Stockholm,
Temavisning om kvinnor i den flytande världen 
Klockan 15.00 - 16.00
Uppmärksammandet på Östasiatiska bjuder på temavisning om kvinnor i den flytande världen. Museernas Japan-intendent Petra Holmberg berättar om geishor, skådespelare och kurtisaner i Japan på 1600-1800-talet i utställningarna Japan och Paper Stories.

Medelhavsmuseet, Stockholm
Samtal:
Iran – regionalt maktspel, sociala protester och kvinnors kamp 
Klockan 17.30 – 18.30

President Trump höjer sin gard mot den Islamiska republiken Iran, som i sin tur är rival till det sunniortodoxa Saudiarabien i rader av konfliktzoner i Mellanöstern. I Iran finns en kvinnorörelse som ständigt gör sig påmind - som när unga kvinnor trotsar hijab-tvånget och kastar sjalen i en tyst protest på offentliga platser.

Ett samtal som rör sig från det stora maktpolitiska spelet till vardagens villkor i Iran. Medverkar gör Sepideh Nekomanesh, doktorand vid Stockholms universitet, Mohammad Fazlhashemi professor vid Uppsala universitet och Bitte Hammargren, Utrikespolitiska institutets Mellanösternanalytiker.

I samarbete med Utrikespolitiska institutet.

Etnografiska museet, Stockholm
DJ - kreolska kvinnoöden - cava & thai-tapas
Klockan 19.00 – 22.00

Avsluta firandet av Internationella kvinnodagen på Etnografiska museet. I DJ-båset för kvällen hittar du Marlena Lampinen som bjuder på en urban mix från hela världen. Njut av en cava, en thai-tapas eller varför inte en hallonpaj! Eller gå på en specialvisning om kreolska kvinnoöden. Eller bara häng i museet som har extra öppet för kvällen.

I samarbete med Oma333.

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0725864947