Från skapelse till förstörelse – exklusivt koreanskt performanceverk i Stockholm

Nyhet, 7 augusti 2019 Östasiatiska museet

Östasiatiska museet har äran att välkomna en av de mest kända samtida keramikerna från Sydkorea, Lee Kang-hyo, till Sverige. Under fyra dagar kommer konstnären att skapa ett unikt verk som sedan kommer att förstöras inför publik. 

Korea har en lång tradition av att skapa storslagna keramikkrukor och Lee Kang-hyo räknas som en mästare inom genren. Under fyra dagar kommer Lee att skapa och dekorera en ny monumental keramikkruka inför publik på Östasiatiska museet. Han utgår från en liknande metod som används för krukor inom fermentering av traditionell koreansk mat såsom kimchi.

När krukans skal står klart kommer Lee att dekorera den på sitt performativa sätt. Till koreansk musik skvätts ytan ner med flytande leror som med en rå energi omformas med konstnärens bara händer. Tillvägagångssättet har sitt ursprung i en gammal traditionell koreansk teknik som används vid skapandet av buncheong varor. När verket står klart kommer det slutligen att slås sönder och publiken erbjuds att ta med sig en skärva hem.

Lees konstverk har en väldigt expressiv natur och hans skapelseprocess är mycket performativ. Vid hans besök på Östasiatiska museet ligger fokus på hans performance och inte på verket i sig. Museet har dessutom förvärvat ny keramik av koreanska samtidskonstnärer, där bland annat ett helt verk av Lee ingår. Missa inte denna unika performance med en av Sydkoreas mest kända konstnärer på Östasiatiska museet 14 – 17 augusti. Fullständigt program hittar du här: https://bit.ly/2KvlbHC

Lee Kang-hyo föddes 1961 i Seoul, Sydkorea. Han är utbildad vid prestigefyllda Hongik University (Sydkorea) och räknas som en av de bästa samtida koreanska keramikerna. Lees verk ingår i privata och publika samlingar världen över och finns utställda på bland andra Östasiatiska museet, V&A och British Museum. 
I år uppmärksammar Världskulturmuseerna att Sverige och Sydkorea firar 60 år av diplomatiska förbindelser. Det här evenemanget genomförs i samarbete med Korea Foundation.

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Sandra Rathsman
  Kommunikatör
  0720207025
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör och projektledare
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177