FOKUS: MELLANÖSTERN

Nyhet, 11 september 2015 VärldskulturmuseernaMedelhavsmuseet

Följ höstens spännande serie, Fokus: Mellanöstern, där vi erbjuder fördjupande samtal, med akademisk kunskap, om dagsaktuella frågor som berör Mellanöstern och Sverige. Serien ges i samarbete med Re:Orient, Lunds Universitet, Södertörns Högskola och Medelhavsmuseet.

ETT HÅRT UPPVAKNANDE: TURKIET, KURDERNA OCH DEN ISLAMISKA STATEN
TISDAG 22 SEPTEMBER KL 18
En dödförklarad fredsprocess, upptrappande inbördeskrig och internationell kamp mot IS. Vad är ett spel inför ett eventuellt nyval och vad kan konsekvenserna bli av denna eskalering? Ett samtal mellan Umut Özkirimli, Turkietexpert och forskare vid Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet och Bitte Hammargren, journalist och författare med mångårig erfarenhet från Turkiet och Mellanöstern. Obs! Samtalet sker på engelska.

VAD VET VI EGENTLIGEN OM ISLAM?
TISDAG 6 OKTOBER KL 18
Saknas det kunskap i diskussionerna om "islam" från svenska politiker dels i relation till arbetet mot så kallad våldsbejakande islamism i Sverige, dels i relation till frågor som rör förhållandet mellan Sverige och Saudiarabien. Ett samtal mellan Leif Stenberg, föreståndare för Centrum för Mellanösternstudier vidLunds Universitet och Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Moderator: Bitte Hammargren.

IRANS NYA PLATS I DEN INTERNATIONELLA VÄRMEN
TISDAG 20 OKTOBER KL 18
Trots pessimistiska framtidsutsikter i Mellanöstern görs det framsteg i relationen mellan västländerna och Iran genom förhandlingarna kring ett nytt kärnteknikavtal. Vilka konsekvenser får det nya avtalet för Irans roll globalt? Och hur påverkas relationerna mellan Iran och Sverige? Medverkande: Rouzbeh Parsi,Iran-expert och lektor vid Historiska institutionen, Lunds universitet och David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Moderator: Nathalie Besèr, journalist med lång erfarenhet från Mellanöstern.

ETNISK RENSNING I ARABVÄRLDEN
TISDAG 3 NOVEMBER KL 18
Mycket tyder på att vi inte ännu har sett slutet på de senaste årens ökade oroligheter och inbördeskrig i Mellanöstern. Terroristgruppen IS fortsätter att vinna ny mark och minoritetsbefolkningar fördrivs eller mördas. Den etniska rensningen och förstörelsen av kultarvet sätter djupa spår i regionen. Vilka är minoritetsgrupperna och vad gör omvärlden för att stoppa utrensningen? Medverkande: Dan-ErikAndersson forskare på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, Svante Lundgren, forskare på Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet. Moderator: Nathalie Besèr.

MIGRATION FRÅN MELLANÖSTERN TILL SVERIGE
TISDAG 17 NOVEMBER KL 18
Sverige påverkas på flera olika sätt av den pågående situationen i Mellanöstern med bland annat ökat antal asylansökningar framförallt från Syrien. Vad händer med människor som kommer hit och hur bemöts de av olika myndigheter? Medverkar gör bland annat Nina Gren, forskare vid Lunds universitet och Mikael Olsson AlSanfandi, journalist på Sveriges Radio.

Entré 80 kr / tillfälle
Re:Orient 2015-medlem 60 kr
Info och bokning: , 010-456 12 98

För mer information kontakta: programkoordinator Elisabet Schön, , 010-456 12 44

Bifogade filer

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234