Bakom rubriken

Nyhet, 13 februari 2018 Östasiatiska museetEtnografiska museetMedelhavsmuseet

Bakom rubriken är en samtalsserie på Världskulturmuseerna om aktuella händelser vi hör talas om i medierna. Under våren presenteras tre olika teman på Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet och Etnografiska museet. I samarbete med Utrikespolitiska Institutet.

_____________________________________

Östasiatiska museet, Skeppsholmen
20 februari 2018, kl. 18:00 - 19:00

Tema: Kina redo att inta huvudscenen

På det kinesiska kommunistpartiets kongress i oktober förklarade Xi Jinping att det var dags för Kina "att inta huvudscenen i världen och ge större bidrag till mänskligheten".

Kina förklarades också ha en modell som innebar "nya val för andra utvecklingsländer". Trump har samtidigt meddelat att USA drar sig ur det internationella klimatavtalet, och skapat stor osäkerhet om USA:s ledande roll i den internationella ordningen.

En maktförskjutning pågår och världen upplever en demokratisk tillbakagång. Vilken roll vill Kina spela som framväxande supermakt och hur kommer relationerna mellan USA och Kina att utvecklas? Vilket ansvar anser sig Kina ha i Nordkoreafrågan?

Ett föredrag av Börje Ljunggren, associerad senior medarbetare inom Utrikespolitiska institutets Asienprogram, Sveriges ambassadör i Kina 2002-2006 och författare till "Den kinesiska drömmen: Xi, makten och utmaningarna"

______________________________

Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2
14 mars 2018, kl. 18:00 - 19:00

Tema: Är Spaniens demokrati hotad av Kataloniens separatism?

Hösten 2017 utropade Katalonien självständighet efter en omstridd folkomröstning, vilket fick Madrid att häva det regionala självstyret och ta kontroll över Katalonien.

Frågan om katalansk självständighet blottlägger en kamp om ekonomiska resurser och nationell identitet i Spanien och har skakat om det spanska statsskicket. Vilken roll har katalansk media spelat i konflikten? Är Spaniens demokrati hotad av Kataloniens separatism? Hur skildras konflikten i svensk media? Är bilden objektiv eller vinklad och skapar den empati för den ena eller den andra parten?

Ett föredrag av Niklas Bremberg, forskare vid Utrikespolitiska institutets Europaprogram.

______________________________________

Etnografiska museet, Gärdet
11 april 2018, kl. 18:00 - 19:00

Tema: Hur påverkas ursprungsbefolkningar av klimatförändringar?

Ursprungsbefolkningar drabbas i stor utsträckning av de globala klimatförändringarna, då de ofta lever nära naturen. Blir deras röst hörd då klimatfrågan diskuteras, som vid de globala klimattoppmötena? Och hur framställs aktivisters arbete för ursprungsbefolkningars rättigheter i media och blir deras argument tagna på allvar i de politiska förhandlingarna?

Vad döljer sig egentligen bakom rubriken i tidningen, är nyhetsrapporteringen objektiv eller vinklad och skapar den empati för den ena eller den andra parten?

Ett föredrag av Anna Roosvall, Professor vid institutionen för mediestudier på Stockholms Universitet och författare till boken Media and Transnational Climate Justice: Indigenous Activism and Climate Politics.

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177