ASIENS TRÄDGÅRDAR

Nyhet, 23 februari 2015 Östasiatiska museet

Föredragsserie om Asiens trädgårdar på Östasiatiska museet. Visste du att många av de allra käraste svenska trädgårdsväxterna har ett asiatiskt ursprung? Som t ex krysantemum, liljor och löjtnantshjärtan. Följ vår spännande föredragsserie om trädgårdskonsten i Kina och Japan. Hur ser de asiatiska trädgårdarna ut? Hur kommer det sig att blomstermotiv är så populära både i Kina och Japan – historiskt och idag?

Trädgårdar i Kina
Tisdag 3 mars kl 18 
Den kinesiska trädgårdskonsten har en lång tradition, längre än den västerländska. Vad är utmärkande för den kinesiska trädgården? Vad gör den unik? Hör om kejsare och lärda män och om Yuan Ye, boken om "konsten att skapa en kinesisk trädgård". Föredrag med Elisabet Svalin, kulturvetare och författare till en rad trädgårdsböcker.

Blommor och växter i kinesiskt måleri
Tisdag 17 mars kl 18
Växter, tillsammans med stenar, vatten och paviljonger, utgör de fyra grundläggande elementen i en kinesisk trädgård. Växter och blommor som syns i den kinesiska trädgårdskonsten förekommer också som vanligt motiv i kinesiskt måleri och poesi. Den praktfulla pionen anses vara lyckobringande. Den sega bambun symboliserar okuvlig vilja. Lär dig mer om trädgårdsväxter och deras symbolik! Föredrag med Si Han, fil dr, konstvetare och kinaintendent på Östasiatiska museet.

Trädgårdar i Japan
Tisdag 24 mars kl 18 
Stenträdgårdar eller prunkande grönska. Hur ser den klassiska japanska trädgården ut? Hör om världens äldsta trädgårdsbok och den moderna prisbelönta Adachiträdgården. Föredrag med Klas Roos, filmare och fotograf, och innehavare av en japansk trädgård.

Natur som kultur. Om blommor och växter i japansk konst
Tisdag 21 april kl 18 
I museets samlingar finns en mängd träsnitt med naturskildringar. Avbildas naturen som vänlig och inbjudande eller är den mera hotfull? Hör om växternas roll som symboler och betydelsen av naturmotiv som har sitt ursprung i det gamla hovlivets Japan. Föredrag med Petra Holmberg, konstvetare och japanintendent på Världskulturmuseerna.

Entré 80 kr / tillfälle

Info & bokning , 010-456 12 97.

För mer information kontakta programkoordinator Petri Tigercrona, , 010-456 12 53 eller
kommunikatör Birgitta Hansson Sidvall, ,
070-935 93 24

Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234