Antikens Grekland och teatern - ett samarbete mellan Medelhavsmuseet och Dramaten

Nyhet, 8 november 2017 Medelhavsmuseet

Visningar med inlevelse
Med två nedslag i november på temat teater respektive kvinnan i Attika presenteras antiken på ett nyskapande sätt i två specialvisningar på medelhavmuseet. Skådespelare från Dramatens föreställningar läser valda monologer ur dramerna vid båda tillfällena.

Tisdag 14 nov kl. 15.30 Medelhavsmuseet, fri entré

Teater har funnits längre än vad man skulle kunna tro, men hur föddes teatern i det antika Athen och vilken roll spelade den i det demokratiska samhälle som växte upp under klassisk tid? Vad kan vi utläsa och vad säger det oss? Visningen leds av pedagogen Fredrik Helander och monolog av dramatenskådespelaren Hannes Meidal.

Tisdag 28 nov kl 15.30 Medelhavsmuseet, fri entré

Sofokles Antigone ifrågasätter och motsätter sig rådande traditioner. Vad var kvinnans roll och vilka var hennes förutsättningar? Museets pedagog Dimitra Polidis leder oss in i antikens komplicerade värld och ger exempel på kvinnors begränsningar och möjligheter. Skådespelaren Rasmus Luthander introducerar visningen med en monolog ur förställningen Oidipus / Antigone.