Medelhavsmuseets samlingar inspirerat till konstutställning

Nyhet, 9 juni 2017 Medelhavsmuseet

Den 16 juni öppnar bildkonstnär Kristina Janni Ståhls utställning på Medelhavsmuseet. I utställningen möter Kristinas målningar museets arkeologiska föremål från medelhavsländerna och Främre Orienten, som är inhysta i den gamla banklokalen.

Kristina har under året arbetat på plats på Medelhavsmuseet och målat föremålen så som de visas i sina montrar. Utställningen består av fem målningar, olja på duk. Motiven är hämtade från detaljer eller fragment som Nefertitis krona, figurer på keramiska kärl och ett pärlnät.

"Kristina Janni Ståhl är inte arkeolog och hon betraktar samlingens föremål med konstnärens förutsättningslösa blick. Hon låter de sedda fragmenten ingå i en legering med det egna måleriets kropp, ett slags långsam målerisk meditation som går djupare än varje fotografisk avbildning.
Så gamla föremålen är, så nästan ofattbart att de en gång ingick i ett levande sammanhang. Kristina Janni Ståhl upprättar en dialog med forntidens ting och hantverkare, flera tusen år senare får de svar, som signaler från en avlägsen planet." -Utdrag ur utställningstext av Peter Cornell, författare, konstkritiker och professor.

Kristina Janni Ståhl (f. 1984 i Örebro) utbildades på Bildkonstakademins måleriavdelning, Konstuniversitetet Helsingfors, med magisterexamen våren 2016. Utställningen på Medelhavsmuseet avslutar en vidareutbildning på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar med olja på linneduk med stort intresse och känsla för måleriets material. Måleriprocessen börjar med att grundera linneduk och blanda egen oljefärg av pigment och linolja. Måleriet utgår från perception och varje verk växer fram i en intuitiv process där färg och ljus i stor utsträckning styr den konstnärliga processen.

Utställningen på Medelhavsmuseet blir Kristina Janni Ståhls första presentation i Stockholm. Examensutställningen ägde rum på Finlands nationalmuseum 2015. Hennes verk finns i Uppsala kommun, Örebro kommun och i Konstuniversitetet Helsingfors samling. Denna sommar är hon även aktuell med utställning på Konstfrämjandet Bergslagen, grupputställningar på galleri Arnstedt och Carl Larsson-gården.

- Det är roligt att våra samlingar har kunnat inspirera till dessa m��lningar. Det också har varit givande att under vintern och våren följa Kristina Janni Ståhls arbete, som har fått oss att se på våra föremål på ett nytt sätt. Nu är det våra besökares tur att under sommaren få möjligheten att närma sig våra utställningar genom konsten och se på föremålen med nya ögon, säger Sofia Häggman, intendent på Medelhavsmuseet.

Utställningen visas på Medelhavsmuseet mellan den 16 juni - 27 augusti 2017.

Vernissage den 16 juni klockan 16-20 med invigningstal klockan 16.00 på Medelhavsmuseet.

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177