Press

Pressmeddelanden

 • Världskulturmuseerna beviljas finansiering av Svenska Institutet för digitalt samarbetsprojekt i Zambia

  Världskulturmuseerna har fått finansiering från Svenska institutets kulturstödsprogram Creative Force för ett tvåårigt samarbete med Women's History Museum of Zambia. Projektet kommer utveckla en digital och interaktiv plattform för att dela historiska samlingar och kvinnohistoria mellan Sverige och Zambia.

  Pressmeddelande 2020-05-08 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna
 • ​Världskulturmuseerna breddar sitt digitala utbud

  De fyra museerna som ingår i myndigheten Världskulturmuseerna håller stängt tillfälligt med anledning av covid-19. Samtidigt har museerna växlat upp för att fortsatt kunna erbjuda ett rikt digitalt utbud genom Världskulturmuseernas digitala kanaler och hemsida.

  Pressmeddelande 2020-04-07 VärldskulturmuseernaMedelhavsmuseetVärldskulturmuseetEtnografiska museetÖstasiatiska museet
 • Världskulturmuseerna stänger tillfälligt, men är alltid öppna online

  Med anledning av covid-19 och på inrådan från Folkhälsomyndigheten om vikten av att alla aktörer i samhället motverkar smittspridning och särskilt skyddar personer i riskgrupper, stänger tillfälligt Världskulturmuseerna sin publika verksamhet. När de fysiska platserna är stängda växlar museerna upp sina digitala kanaler och fortsätter erbjuda digitala upplevelser.

  Pressmeddelande 2020-03-19 Östasiatiska museetEtnografiska museetVärldskulturmuseetMedelhavsmuseet
 • Världskulturmuseernas utställningar finns nu att besöka online på Google Arts & Culture

  18 mars 2020 – Från och med idag kan besökare gå runt digitalt bland över 10 000 föremål från Världskulturmuseerna i Stockholm och Göteborg, över 300 föremål kan nu utforskas i detalj online på Google Arts & Culture av människor runt om i världen.

  Pressmeddelande 2020-03-18 MedelhavsmuseetVärldskulturmuseetEtnografiska museetÖstasiatiska museet
 • Magiska mönster - ny utställning på Medelhavsmuseet

  Kliv in i en magisk idévärld med fokus på broderi från egyptiska Siwa oasen. I århundraden har kvinnor broderat dräkter och accessoarer som ett skydd mot öknens faror. Magiska mönster är en utställning om kvinnlig kunskap och kreativitet.

  Pressmeddelande 2020-02-19 VärldskulturmuseernaMedelhavsmuseet
 • Den digitala lärplattformen Human Nature Skola på Världskulturmuseerna – en av finalisterna till ”Årets pedagogiska pris”

  ​Genom pristävlingen "Årets pedagogiska pris" lyfter Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer varje år fram inspirerande pedagogiska verksamheter som bedrivs på svenska museer och kulturinstitutioner. I år är Världskulturmuseernas Human Nature Skola framröstad som finalist till priset. Skolan utgörs av en webbplattform som är särskilt framtagen för skolan i samarbete med lärare.

  Pressmeddelande 2020-02-17 Världskulturmuseerna
 • Ljusmanifestationen River of Light i Göteborg för femte året

  För att uppmärksamma FN:s Världsdag för social rättvisa arrangerar den ideella föreningen River of Light för femte året i rad en lyktmanifestation genom Göteborg med efterföljande underhållning på Världskulturmuseet. Den 20 februari går processionen genom staden och avslutas med festligheter på museet med bl.a. Twisted Feet Dance Academy, Clowner utan gränser och hip-hopbandet GangSheBang.

  Pressmeddelande 2020-02-17 Världskulturmuseet
 • Fotoutställning om Sverigebilden invigs på Världskulturmuseet

  Världskulturmuseet i Göteborg visar nu en egen version av den hyllade fotoutställningen Last Night in Sweden med bilder ur boken med samma namn. I en tid där "Sverigebilden" diskuteras flitigt, lyfter ett 40-tal fotografier fram vardagskvällar ur olika perspektiv.

  Pressmeddelande 2020-01-21 Världskulturmuseet
 • Fotoutställning om bilden av Sverige på Världskulturmuseet

  Världskulturmuseet i Göteborg visar våren 2020 en egen version av den hyllade fotoutställningen Last Night in Sweden. I en tid där "Sverigebilden" diskuteras flitigt, lyfter ett 40-tal fotografier fram vardagskvällar ur olika perspektiv. Last Night in Sweden är ett av landets mest uppmärksammade fotoprojekt. Det visar ett Sverige långt ifrån tidningarnas förstasidor och låter vardagen stå i fokus.

  Pressmeddelande 2019-11-07 Världskulturmuseet
 • ​Allt har en historia – ny digital läroplattform

  Världskulturmuseerna lanserar "Allt har en historia" - en ny digital läroplattform riktad mot grundskola och gymnasium. Genom tolv kortfilmer och museiföremål görs olika nedslag i världshistorien – från de första jordbrukarna till dagens globala utmaningar.

  Pressmeddelande 2019-10-29 VärldskulturmuseernaEtnografiska museetMedelhavsmuseetÖstasiatiska museet
 • Hedra de döda med färgglad fest på Världskulturmuseet

  Den mexikanska högtiden Día de Muertos tar i slutet av oktober över höstlovsveckan på Världskulturmuseet för tredje året i rad. Enligt traditionen hedras de döda med dödskallemasker, färgstarka kläder, musik och fest. "Förra året drog vi mängder av folk och det blev verkligen en succé", säger Mattias Kästel, programansvarig på Världskulturmuseet.

  Pressmeddelande 2019-10-25 Världskulturmuseet
 • Renässansmänniskor intar Medelhavsmuseet

  I år är det 500 år sedan Leonardo da Vincis bortgång. För att uppmärksamma detta universalgeni arrangerar Medelhavsmuseet i samarbete med Bohm Bohm Room den interaktiva föreställningen Renässansen den 16 november - en helkväll som samlar några av vår tids mest genreöverskridande artister.

  Pressmeddelande 2019-10-15 MedelhavsmuseetVärldskulturmuseerna
 • GÅ PÅ KONSTEN - GÖTEBORGS STÖRSTA MARKMÅLNING VÄXER FRAM

  Just nu skapas ett storskaligt och färgstarkt konstverk, direkt på betongplattorna framför Världskulturmuseet vid Korsvägen. Målet är att inspirera, välkomna och ge en försmak av museet.

  Pressmeddelande 2019-10-07 Världskulturmuseet
 • ​Programsläpp för Afrosvensk historievecka

  Etnografiska museet bjuder på ett fullspäckat program för att uppmärksamma Afrosvensk historievecka som smygstartar 4 oktober och avslutas 13 oktober. Under veckan hålls det unika föredrag, guidade specialvisningar och familjeprogram på Etnografiska. Nu släpps det fullständiga programmet!

  Pressmeddelande 2019-10-03 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna
 • Human Nature Skola: en resurs om hållbar konsumtion för lärare av lärare

  Human Nature Skola: en resurs om hållbar konsumtion för lärare av lärare Världskulturmuseerna lanserar Human Nature Skola, en nationell utbildningsresurs för skolor över hela landet. Human Nature Skola ingår som del av utställningen Human Nature som just nu visas på Världskulturmuseet.

  Pressmeddelande 2019-09-26 Världskulturmuseet
 • ​Världskulturmuseerna uppmärksammar Afrosvensk historievecka

  I samband med Frihetsdagen 9 oktober presenterar Etnografiska ett fullspäckat program för att uppmärksamma Afrosvensk historievecka. Frihetsdagen högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på svenska St Barthélemy år 1847. Afrosvensk historievecka smygstartar 4 oktober och avslutas 13 oktober. Under veckan hålls det unika föredrag, guidade specialvisningar och familjeprogram på Etnografiska.

  Pressmeddelande 2019-09-26 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna
 • Mumier, DNA och Japan - vad göms i lådan? Ny livepodd på Världskulturmuseet

  Nu lanseras en livepodd som kopplar ihop museers samlingar med den senaste forskningen. Tillsammans med Folkuniversitetet och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet skapar Världskulturmuseerna en helt ny poddserie som spelas in inför livepublik på Världskulturmuseet i Göteborg. Första programmet av Inside the Box handlar om mumier och hanteringen av mänskliga kvarlevor.

  Pressmeddelande 2019-09-02 Världskulturmuseet
 • Medelhavsmuseets utställning Berättelser från Syrien i fokus för Fulbright-studie

  Berättelser från Syrien utvärderas under sommaren som del av ett Fulbright-finansierat projekt. Utställningen som visades på Medelhavsmuseet bestod av personliga föremål som tillhör människor som antingen flytt från Syrien till Sverige eller som har bott i Sverige under lång tid.

  Pressmeddelande 2019-07-04 Medelhavsmuseet
 • Pressinbjudan till öppningen av A Way Away – svenska fotografer möter världen 1862 - 2018

  Vad är det vi ser när vi reser? Med vilka ögon betraktar vi världen? Vad säger våra fotografier om platserna och människorna vi möter – och om oss själva? Utställningen A way Away visar hur svenska fotografer på resande fot har betraktat och tolkat världen med kameran som verktyg.

  Pressmeddelande 2019-05-29 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna
 • Interruptions på Världskulturmuseet. Porträtt från Sápmi - berättelser, drömmar och arv med kvinnor i fokus

  Med start 29 maj 2019 visas konstnärerna Cooper och Gorfers färgstarka och målande fotoutställning Interruptions på Världskulturmuseet i Göteborg. Här möter du personliga berättelser, drömmar och arv i porträtt av kvinnor från den delen av Sápmi som ligger i Sverige.

  Pressmeddelande 2019-05-27 Världskulturmuseet
 • Röster från Arktis öppnar på Världskulturmuseet

  Med tankeväckande skulpturer och konstverk från 18 samtida konstnärer från norra halvklotets arktiska värld, fram för allt från det arktiska Kanada, visar nu Världskulturmuseet Röster från Arktis. Verken vittnar om en gemensam oro över naturens skörhet, om människans del av naturen och sätter fokus på hur vårt handlande idag ger konsekvenser för framtida generationer.

  Pressmeddelande 2019-05-22 Världskulturmuseet
 • Hur återskapas ett kulturarv som gått upp i rök?

  Under en våldsam brand i höstas totalförstördes Brasiliens anrika Nationalmuseum Museu Nacional i Rio de Janeiro och oersättliga kulturvärden ur museets enorma samlingar gick upp i rök. Hur ersätts detta kulturarv och är det ens möjligt att bygga upp det igen? Den 18 maj firas internationella museidagen över hela världen och Världskulturmuseet bjuder in till en temadag med hotat kulturarv i fokus.

  Pressmeddelande 2019-05-15 Världskulturmuseet
 • ​Pressinbjudan till öppningen av Haenyeo – Havets kvinnor på Östasiatiska museet

  Den 17 maj öppnar Haenyeo – havets kvinnor, utställningen innehåller porträtt tagna av fotografen Hyung S. Kim och unika föremål. Haenyeokulturen har tusenåriga anor och bygger på en stark gemenskap och respekt för naturen. Östasiatiska museet presenterar Haenyeo – havets kvinnor, en utställning som ger en exklusiv inblick i en världsunik kultur.

  Pressmeddelande 2019-05-07 Östasiatiska museet
 • HAENYEO - HAVETS KVINNOR

  Utanför Sydkorea ligger ön Jeju där dykarkvinnorna lever i harmoni med havet. Haenyeo-kulturen har tusenåriga anor och bygger på en stark gemenskap och respekt för naturen. Östasiatiska museet presenterar Haenyeo – havets kvinnor en utställning som ger en exklusiv inblick i en världsunik kultur.

  Pressmeddelande 2019-04-24 Östasiatiska museet
 • A WAY AWAY – svenska fotografer möter världen, 1862 – 2018

  Etnografiska museet presenterar en unik fotografiutställning både ur en temporär och geografisk aspekt. Möt 36 fotografer och hundratals bilder, alla tagna av svenskar på resa i världen genom seklerna. Öppnar 6 juni.

  Pressmeddelande 2019-04-16 Etnografiska museet
 • Internationella museidagen - Hotat kulturarv

  Hur bevaras kulturhistoriska spår för framtida berättelser under krig och konflikt?

  Pressmeddelande 2019-04-01 VärldskulturmuseernaMedelhavsmuseet
 • Världskulturmuseet lanserar cyklande utställning

  I februari öppnade Human Nature på Världskulturmuseet – en utställning som med utgångspunkt i museets samlingar och tillsammans med flera olika forskningsprojekt handlar om hållbarhet, konsumtion och möjliga omställningar för planetens framtid. Nu invigs den cyklande så kallade pop-up-utställning som ska fungera som en förlängning av Human Nature och bege sig ut på turné i Västsverige under året.

  Pressmeddelande 2019-03-27 Världskulturmuseet
 • Ljusmanifestationen River of Light i Göteborg för fjärde året

  För att uppmärksamma FN:s Världsdag för social rättvisa arrangerar den ideella föreningen River of Light för fjärde året i rad en lyktmanifestation genom staden med efterföljande galakväll på Världskulturmuseet. Den 20e februari går processionen med ljuslyktor genom staden och avslutas med musik och festligheter på museet med bl a GöteborgsOperans barnkörer och musikgrupper från Restad Gård.

  Pressmeddelande 2019-02-19 Världskulturmuseet
 • Pressvisning Human Nature

  ​Human Nature är en ny utställning på Världskulturmuseet om människans konsumtion och planetens framtid. Välkommen på pressvisning 7 februari kl. 10.00.

  Pressmeddelande 2019-02-01 Världskulturmuseet
 • Kinesiskt nyår på Östasiatiska museet

  I år infaller det kinesiska nyåret den 5 februari, vi lämnar Hundens år för att träda in i Grisens! På Östasiatiska museet smygstartar festligheterna redan på lördagen den 2 februari, firandet inleds klockan 11.00 med en nyårsparad som startar i Kungsträdgården och går mot museet.

  Pressmeddelande 2019-01-29 Östasiatiska museet
 • ​​HUMAN NATURE – an exhibition about our consumption and the future of the planet

  By early February, the Museum of World Culture in Gothenburg will be filled with both messages of big threats, and messages with strong hope. Based on objects from the vast collections of the Museums of World Culture, as well as several ongoing scientific projects, the exhibition takes on the most burning question of our time.

  Pressmeddelande 2019-01-29 Världskulturmuseet
 • HUMAN NATURE - en utställning om vår konsumtion och planetens framtid

  I början av februari fylls Världskulturmuseet i Göteborg av både stora hot och starkt hopp. Med utgångspunkt från flera pågående forskningsprojekt och föremål ur samlingarna, tar museet sig an vår tids mest brännande fråga.

  Pressmeddelande 2018-12-20 Världskulturmuseet
 • Tim Mårtenson, Nordens enda plymmakare berättar om hantverket

  Plym- och fjäderarbeten som syns på artister, i film och tv-produktioner, på teatrar och operahus, i kungahuset, i show- och dansgrupper och nu på Etnografiska museet. Möt Nordens enda plymmakare, Tim Mårtenson, i en föreläsning om plymmakeriet i Sverige, och om hans egen resa till fullfjädrad plymmakare.

  Pressmeddelande 2018-10-29 Etnografiska museet
 • Afrosvenska historieveckan på Etnografiska museet

  Sverige har långvariga relationer med den afrikanska kontinenten, dess befolkning, kulturer & samhällen. Sedan 1600-talet har personer med ursprung från Afrika kommit till Sverige och idag utgör afrosvenskar en etablerad minoritet i samhället. Varje år runt 9 oktober, då de sista förslavade afrikanerna frigavs på St Barthélemy, anordnar Världskulturmuseerna afrosvensk historievecka Pågår 9-14/10

  Pressmeddelande 2018-10-03 Etnografiska museet
 • Secret Love On Photo öppnar på Östasiatiska museet

  Fotografier från succéutställningen Secret Love kommer tillbaka till Östasiatiska museet som del av den pågående utställningen Paper stories. I Secret Love On Photo presenteras verk av fotograferna Chi Peng, Fan Popo, Gao Brothers, Li Guangxin, Ma Liuming, Ren Hang, Shi Tou, Wang Zi, Yang Guowei och Zhang Yuan.

  22 september 2018 - 6 januari 2019
  Utställningen Secret Love on Photo öppnar 22 september 2018 till 6 januari 2019.

  Pressmeddelande 2018-09-21 Östasiatiska museet
 • Pressvisning - Feathers på Etnografiska museet

  Efter att ha gjort succé i Nederländerna och senast i Göteborg, kommer nu den internationella utställningen Feathers till Stockholm och Etnografiska museet. Vi tas vi med över hela världen, till platser och personer som låtit fjädrar pryda och förhöja bärarens status – eller bara ge färg åt tillvaron.

  Pressmeddelande 2018-09-19 Etnografiska museet
 • Secret Love är tillbaka – gästar Paper Stories

  Lagom till EuroPride Stockholm öppnar en ny del i den uppmärksammade utställningen Paper Stories på Östasiatiska museet. Fem kinesiska samtidskonstnärer visar i konstgalleriet verk där de utforskar ämnen som identitet, sexualitet och normer.

  Pressmeddelande 2018-06-27 Östasiatiska museet
 • Föremålssamlingar från Afrika hittar nya besökare

  På Etnografiska museet pågår sedan en tid tillbaka projektet Afrika pågår, som utforskar vad kulturarv från den afrikanska kontinenten betyder och hur det kan användas idag. Nu tar vi steget från det mer interna arbetet till att öppna en ny dialogyta på museet. Tillsammans med besökare, forskare och konstnärer vill vi där utforska och lyfta fram nya perspektiv.

  Pressmeddelande 2018-04-19 Etnografiska museet
 • Wikipedian in residence till Världskulturmuseerna

  Världskulturmuseerna tar under våren in en Wikipedian in Residence för att få hjälp med att öppna sina globala samlingar för världen. Satsningen genomförs i samarbete med den ideella föreningen Wikimedia Sverige.

  Pressmeddelande 2018-03-02 Världskulturmuseerna
 • Karneval, filmhjältar, origami och samurajskyddsbygge på Världskulturmuseerna.

  Karneval, filmhjältar, origami och samurajskyddsbygge på Världskulturmuseerna i Stockholm. Under sportlovet bjuder Världskulturmuseerna i Stockholm på visning och verkstad från världens hörn - Brasiliansk karneval, film i antikens fotspår och en värld av papper med avstamp i Asien. Museerna är öppna under hela sportlovsveckan med undantag för måndagen som är stängd.

  Pressmeddelande 2018-02-16
 • En värld av fjädrar på Världskulturmuseet

  ​Nu finns en hel värld av fjädrar på Världskulturmuseet i Göteborg. I den spektakulära utställningen Feathers tas vi med över hela världen, till platser och personer som låtit fjädrar pryda och förhöja bärarens status – eller bara ge färg åt tillvaron. Feathers – en värld av fjädrar öppnas lördag 10 februari med skruvad humor, fantastisk musik och halsbrytande akrobatik av Cirkus Cirkör.

  Pressmeddelande 2018-02-09 VärldskulturmuseetEtnografiska museet
 • Pressvisning - Paper Stories på Östasiatiska museet

  Med start 23 februari visar Östasiatiska museet utställningen Paper Stories. VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING Onsdag 21 februari kl 10.00, Östasiatiska museet. Anmälan: Senast 19 februari till INGEN_SPAM_katarina.stahl@varldskulturmuseerna.se Medverkande: Mathias Bergendahl, Kommunikations- och marknadschef, Johanna Väpnargård, utställningsproducent, Si Han, Kina-intendent och Bea Szenfeld, modedesigner.

  Pressmeddelande 2018-02-06
 • Ny utställning: Papprets historia, betydelse och transformation i fokus på Östasiatiska museet

  Genom unika samlingar från Kina, Japan och Korea visar utställningen Paper Stories papprets historia, teknik och konsthantverk. Bland de mest spännande föremålen är världens äldsta papper. Paper Stories öppnar 23 februari på Östasiatiska museet.

  Pressmeddelande 2018-01-30 Östasiatiska museet
 • Ny satsning på Östasiatiska museet: Dig in Japan gräver i föremålens berättelser

  Östasiatiska museet bjuder in till en djupdykning i samlingarna där historiken och berättelsen kring utvalda föremål berättas både på museet och digitalt. Dig in Japan har premiär den 30 januari. Japan-intendent Petra Holmberg intervjuar under året åtta Japan-intresserade gäster som valt ut ett föremål var av de tusentals som finns i museernas magasin.

  Pressmeddelande 2018-01-29 Östasiatiska museet
 • Pressvisning Feathers - en värld av fjädrar

  Med start 10 februari visar Världskulturmuseet spektakulära fjädrar i en stor och sinnlig utställning. VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING Tid: Torsdag 8 februari kl 10.00 Plats: Världskulturmuseet, Södra Vägen 54, Göteborg Anmälan: Senast 6 februari till INGEN_SPAM_tina.sjogren@varldskulturmuseerna.se Medverkande: Ann Follin, överintendent, Lina Malm, utställningsproducent och Anna Javér, textilkonservator.

  Pressmeddelande 2018-01-22 Etnografiska museetVärldskulturmuseet
 • Världskulturmuseerna i Stockholm lanserar vårprogram

  Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet presenterar vårprogrammet med guidade visningar, kurser och workshops, filmvisningar och musikevenemang. Hela programmet finns tillgängligt på http://www.varldskulturmuseerna.se/program.

  Pressmeddelande 2018-01-19 MedelhavsmuseetÖstasiatiska museetEtnografiska museet
 • Spektakulära fjädrar till Världskulturmuseet

  Med start 10 februari 2018 fyller fjädrar en stor del av Världskulturmuseet i Göteborg. I utställningen Feathers tas besökaren med över hela världen, till platser och personer som låtit fjädrar pryda och förhöja bärarens status – eller bara ge färg åt tillvaron.

  Pressmeddelande 2017-12-07 Etnografiska museetVärldskulturmuseet
 • Leyla Acaroglu, FN:s Champion of the Earth, till Världskulturmuseet i Göteborg

  Den internationella folkbildarstjärnan och miljökämpen Leyla Acaroglu kommer 5 december till Världskulturmuseet i Göteborg med föreläsningen "Systems thinking for Circular Change". Acaroglu erhöll förra året FN:s stora miljöpris Champion of the Earth och är känd för sina presentationer där hon med hög energi utmanar människor att tänka annorlunda kring hur världen fungerar.

  Pressmeddelande 2017-11-23 Världskulturmuseet
 • Nino Ramsby till Världskulturmuseet

  Världskulturmuseerna uppmärksammar Transgender Day of Remembrance genom en konsert med en unik artist. Fredag 17 november återkommer Nino Ramsby till Världskulturmuseet i Göteborg för en av sina sällsynta spelningar i år.

  Pressmeddelande 2017-11-13 Världskulturmuseet
 • أصوات سوريّة في معرض جديد في متحف ثقافات العالم

  ​يقدم متحف ثقافات العالم [Världskulturmuseet] في معرضه الجديد أصواتاً مختلفة تتحدث عن الهروب من الوطن والرحيل الى السويد. يُقدّم المعرض فيلماً من مشروعالتلفزيون السويدي SVT #سوريا200 سوية مع فنٍّ معاصر من سوريا. Aswat – أصوات سوريّة يحتوي على حكايات شخصية عن الهروب، والافتقاد، والأمل.

  Pressmeddelande 2017-09-15 Världskulturmuseet
 • Aswat – Syrian Voices exhibition opens at the Museum of World Culture, Gothenburg

  ​Featuring personal accounts of leaving, loss and hope, the exhibition Aswat – Syrian Voices will open soon at the Museum of World Culture in Gothenburg, Sweden. On display are contemporary art objects from Syria as well as video interviews produced by Swedish Television, SVT, as part of the project #Syrien200.

  Pressmeddelande 2017-09-14 Världskulturmuseet
 • Syriska röster i ny utställning på Världskulturmuseet i Göteborg

  Världskulturmuseet lyfter i sin nya utställning fram olika röster om att fly sitt hemland och ta sig till Sverige. Utställningen visar filmer från SVT:s projekt #Syrien200 tillsammans med samtida konst från Syrien.

  Pressmeddelande 2017-09-13 Världskulturmuseet
 • Den Svenska Cypernexpeditionen - nu på Wikimedia

  Världskulturmuseerna släpper 600 fotografier från Svenska Cypern­expeditionen fria för nedladdning på Wikimedia Commons. Detta för att göra Världskulturmuseernas samlingar mer tillgängliga och användbara för alla.

  Pressmeddelande 2017-06-08 Medelhavsmuseet
 • "Alla ska passa in" öppnar på Världskulturmuseet

  Alla ska passa in – 40 berättelser om dömande. I denna vandringsutställning får vi chansen att sätta vårt dömande under en granskande lupp och fråga oss vad det kan ha för konsekvenser för andra människor. En resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och film.

  Pressmeddelande 2017-05-31 Världskulturmuseet
 • Medelhavsmuseet öppnar ny utställning – Berättelser från Syrien

  Medelhavsmuseets nya utställning öppnar lördag 20 maj, kl 12.00-17.00. Möt Syrien bortom krigsrubrikerna genom personliga berättelser och historiska föremål. Invigningstal och introduktion av utställningen kl 13.00.

  Pressmeddelande 2017-05-16 Medelhavsmuseet
 • حكايات من سوريا (بيان صحفى)

  إفتتاح معرض حكايات من سوريا فى متحف البحر الأبيض المتوسط تعرف على سوريا بعيداً عن عناوين الحرب ومن خلال حكايات شخصية ومقتنيات تاريخية الجمعة التاسع عشر من شهر آيار\مايو فى الساعة العاشرة صباحا

  Pressmeddelande 2017-05-09 Medelhavsmuseet
 • Pressvisning Berättelser från Syrien

  Medelhavsmuseet öppnar ny utställning – Berättelser från Syrien Möt Syrien bortom krigsrubrikerna genom personliga berättelser och historiska föremål. Fredag 19 maj klockan 10.00

  Pressmeddelande 2017-05-08 Medelhavsmuseet
 • Världskulturmuseet öppnar nästa del av Korsvägar

  Lördag 8 april öppnar Världskulturmuseet nästa del i sin stora utställningssatsning Korsvägar. Det handlar om globala samlingar, unika platser och mänsklighetens gemensamma frågor.

  Pressmeddelande 2017-04-07 Världskulturmuseet
 • Pressvisning Korsvägar

  Världskulturmuseet öppnar nästa del av KORSVÄGAR Om globala samlingar, unika platser och gemensamma frågor. Centralt i Korsvägar är fokus på de 500 utvalda föremålens korsande berättelser - historiska processer tillsammans med personliga, poetiska och politiska skildringar. Fredag 7 april klockan 10.00

  Pressmeddelande 2017-03-27 Världskulturmuseet
 • Syria and Iraq: Culture at risk - illicit trafficking of cultural goods

  Världskulturmuseerna och Svenska Unescorådet arrangerar 31 mars ett stort symposium om illegal handel med kulturföremål. Vid symposiet medverkar flera ledande internationella experter inom kulturarvsforskning.

  Pressmeddelande 2017-03-21
 • Internationella modeskapare inspireras av Världskulturmuseernas samlingar

  Dagens modeindustri hör till dem som har allra störst påverkan på miljön. Kan de samlingar Världskulturmuseerna förvaltar fungera som inspiration för framtidens mode? Via Twitter fick allmänheten reagera på internationella hållbara modeskapares tolkningar av samlingarna. Nu visas de två vinnande plaggen, tillsammans med de föremål modeskaparna reagerade på, under mars månad.

  Pressmeddelande 2017-03-09 Etnografiska museetVärldskulturmuseet
 • ​KAMPANJ MOT HANDELN MED HOTAT KULTURARV I SYRIEN OCH IRAK.

  Illegala utgrävningar och handel med stulna kulturföremål har ökat kraftigt i Irak och Syrien. Medan väpnade konflikter pågår i regionen kämpar människor på plats med livet som insats för att skydda det hotade kulturarvet. I samband med att Antikmässan äger rum i Stockholm går flera svenska kulturarvsmyndigheter och organisationer ihop för att stötta kampen.

  Pressmeddelande 2017-02-15
 • Populära fotoutställningen Afghan Tales förlängs på Världskulturmuseet

  Den omtalade fotoutställningen Afghan Tales har gjort succé sedan premiären på Världskulturmuseet i våras. Nu förlängs möjligenheten för alla att i Göteborg ta del av de 22 afghanska fotografernas olika skildringar inifrån Afghanistan.

  Pressmeddelande 2017-01-03 Världskulturmuseet
 • Cairokee – rockbandet som toppar listorna i Mellanöstern besöker Världskulturmuseet

  Egyptiska Cairokee är rockbandet som blivit en viktig röst för unga egyptier – särskilt efter revolutionen 2011. Med starka texter och modern rockmusik har de blivit mycket populära i Mellanöstern. Världskulturmuseet välkomnar bandet 16 december som första stopp på deras premiärbesök i Sverige.

  Pressmeddelande 2016-12-14 Världskulturmuseet
 • Svart atlas

  Jacqueline Hoàng Nguyễn på Etnografiska museet 18 november-18 december Hur kom världen till Europa? Etnografiska museer uppmärksammar sällan den logistik som ligger bakom föremålens närvaro i samlingarna. I en ny utställning vänds den etnografiska blicken inåt, mot sig själv.

  Pressmeddelande 2016-11-16 Etnografiska museet
 • Världskulturmuseerna vill utreda samlokalisering i Stockholm

  För att kunna erbjuda ett ännu bättre utbud och utveckla kunskapen om föremålssamlingarna, vill Världskulturmuseerna utreda möjligheten att samlokalisera sina tre museer i Stockholm till en gemensam byggnad. Förslaget är en av slutsatserna inom regeringsuppdraget att föreslå åtgärder som kan förbättra myndighetens ekonomiska förutsättningar.

  Pressmeddelande 2016-09-30 Världskulturmuseerna
 • PLAYGROUND - En utställning om normer

  Etnografiska museets stora satsning Playground står nu klar. Det är en lekfull utställning om normer och alla människors lika värde – om rätten att vara sig själv. I Playground ryms svåra frågeställningar, foto i världsklass samt föremål och berättelser insamlade i Sverige och Vietnam. Här inbjuds också besökarna att prova på hur normer känns inpå bara kroppen.

  Pressmeddelande 2016-09-28 Etnografiska museet
 • Världskulturmuseerna stödjer Unescos kampanj #Unite4Heritage

  Under de senaste åren har kulturarv av oskattbart värde förstörts och skingrats i samband med väpnade konflikter i till exempel Syrien och i Irak. Unesco har initierat den globala kampanjen #unite4heritage för att motarbeta skövlingen och visa på den enande kraften i världens kulturarv. Nu sluter Världskulturmuseerna upp bakom kampanjen.

  Pressmeddelande 2016-09-23 VärldskulturmuseernaEtnografiska museetMedelhavsmuseetÖstasiatiska museetVärldskulturmuseet
 • BONSAI / IKEBANA - Levande konst från Japan

  I sommar intas Östasiatiska museet av växtkraft och skönhet i levande konst från Japan. Genom en stämningsfull installation med redskap, måleri och får besökaren lära sig mer om ikebana och bonsai, från rötterna i Kina till utvecklingen i Japan. Vi berättar om filosofin bakom Ikebana och konsten att odla ett Bonsaiträd.

  Pressmeddelande 2016-06-15 Östasiatiska museet
 • Korsvägar på Världskulturmuseet - utställning om hållbarhet och jordens resurser öppnar 20 maj

  Världskulturmuseet i Göteborg öppnar nu den första delen i museets nya storsatsning Korsvägar. Med start 20 maj fokuserar vi på hållbarhet och synen på jordens resurser med vattenfrågan i centrum. Utställningen ger besökaren en bild av hur det är ställt på jorden idag och berättar med vattnet som tema om migration, klimatförändringar, konflikter – men också om mänskliga möten och lösningar.

  Pressmeddelande 2016-05-19 Världskulturmuseet
 • Fotoutställningen Afghan Tales öppnar på Världskulturmuseet

  Den omtalade fotoutställningen Afghan Tales kommer till Sverige och Världskulturmuseet. De senaste årens alla krigsbilder från konfliktdrabbade Afghanistan har satt spår. Men i landet finns också en annan verklighet. I Afghan Tales visas 75 fotografier tagna av 22 samtida afghanska fotografer, som tillsammans bidrar till att göra bilden av Afghanistan mer komplex.

  Pressmeddelande 2016-04-06 Världskulturmuseet
 • Pressinbjudan Afghan Tales

  Den omtalade fotoutställningen Afghan Tales kommer till Sverige och Världskulturmuseet. De senaste årens alla krigsbilder från konfliktdrabbade Afghanistan har satt spår. Men i landet finns också en annan verklighet. Afghan Tales vill bidra till att göra bilden av Afghanistan mer komplex. Krig, terror och förtryck är en del av vardagen – men i Afghanistan finns också utveckling och hopp.

  Pressmeddelande 2016-03-21 Världskulturmuseet
 • Japan byter om på Etnografiska museet

  I Japan byter om uppdaterar Etnografiska museet sitt fokus på Japan. Här samsas nutida populärkultur som cosplay och dockmani med historiska indigoplagg och samurajdräkter. Med högt i tak möts nördar och entusiaster över sekler, generationer, nations- och smakgränser. Genom inlån från jeanssamlare tas vi med ned i stängda gruvor där tyget legat bevarat i över hundra år.

  Pressmeddelande 2016-03-15 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna
 • Graffiti möter marmor på Medelhavsmuseet

  Hur mycket har vi gemensamt med de gamla romarna i våra tankar kring livets mening? Det har elever på Lillholmsskolan i Skärholmen utforskat i en ny utställning på Medelhavsmuseet. Visdom i marmor och graffiti öppnar torsdag 25 februari.

  Pressmeddelande 2016-02-16 MedelhavsmuseetVärldskulturmuseerna
 • Tillsammans - Världskulturmuseet storsatsar på barnen

  Ingen kan leva helt ensam – vi behöver varandra. I Världskulturmuseets nya utställning Tillsammans lyfts frågor om det underbara och svåra att leva ihop med andra. Nu bjuds barn med vuxna in att utforska ett landskap där dagsangelägna frågor speglas i fler än 1000 föremål ur samlingarna. Här utmanas kropp, hjärta och hjärna. Tillsammans är Världskulturmuseets hittills största satsning på barn.

  Pressmeddelande 2015-11-21 Världskulturmuseet
 • Pressinbjudan utställningen Tillsammans

  Ingen kan leva helt ensam – vi behöver varandra. I Världskulturmuseets nya utställning Tillsammans lyfts frågor om det underbara och svåra att leva ihop med andra. Här bjuds barn med vuxna in att utforska ett landskap där dagsangelägna frågor speglas i fler än 1000 föremål ur samlingarna. Här utmanas kropp, hjärta och hjärna. Tillsammans är museets största satsning på barn sedan öppnade.

  Pressmeddelande 2015-11-04 Världskulturmuseet
 • Världsunik kungastaty från Metropolitan Museum tar plats på Medelhavsmuseet

  Under hösten visas en världsberömd staty av farao Sahure på Medelhavsmuseet i Stockholm. Den unika egyptiska kungastatyn från den 5:e dynastin är ett tillfälligt lån från The Metropolitan Museum of Art i New York och stannar i Sverige till januari 2016. Under samma period lånar Medelhavsmuseet ut en av sina stora stoltheter, statyhuvudet av kung Sesostris I, som ska ingå i en utställning i USA.

  Pressmeddelande 2015-09-01 VärldskulturmuseernaMedelhavsmuseet
 • Pressinbjudan Staden vid Sidenvägen

  Följ med ner i underjorden till miljonstaden Luoyang! Snart öppnar Världskulturmuseerna åter Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Den här gången för att visa hur människorna levde i Luoyang, en handelsplats vid Sidenvägen som under Tangdynastin var en av världens största och mest mångkulturella städer.

  Pressmeddelande 2015-08-20 Östasiatiska museetBergrummet
 • Artist in Residence hos Världskulturmuseerna: Jacqueline Hoang Nguyen

  Konstnären Jacqueline Hoang Nguyen blir Artist in Residence vid Etnografiska museet under september-november 2015. Under vistelsen kommer Jacqueline Hoang Nguyen att konstnärligt utforska museets bildsamlingar med ett särskilt fokus på hur samlingar och arkiv skapar beröringspunkter mellan personliga och institutionella historier.

  Pressmeddelande 2015-06-02 Världskulturmuseerna
 • Världskulturmuseet öppnar Playground

  Världskulturmuseets stora satsning Playground står nu klar och öppnar 12 juni. Det är en lekfull utställning om normer, om alla människors lika värde – och om rätten att vara sig själv. I Playground ryms svåra frågor, foto i världsklass, föremål och berättelser insamlade i Göteborg och Vietnam. Här inbjuds också besökarna att prova på hur normer känns inpå bara kroppen.

  Pressmeddelande 2015-06-01 Världskulturmuseet
 • Upptäck världen på barnens webbmuseum

  Det ska vara kul med världskultur! På Världskulturmuseernas nya webbplats kan barn och unga följa med råttan Mimus på upptäcksfärd och se vad människor har hittat på runt om i världen. Här finns ett spännande innehåll som låter barnen utforska sin kreativitet: www.varldskulturmuseerna.se/barn

  Pressmeddelande 2015-05-07 Östasiatiska museetEtnografiska museetVärldskulturmuseetMedelhavsmuseet
 • Japan äger rum - utställning på Etnografiska

  Premiär 16 maj för Japan äger rum - årets stora satsning på Etnografiska museet - är en mosaik av utställningar, filmer och aktiviteter med fokus på japansk estetik och japanska rum. I Europa har vi hämtat inspiration från Japan sedan länge. Under slutet av 1800-talet hade nyfikenheten vuxit till en formlig våg av japonism. Idag sveper den vidare, inte minst i ungas intresse för populärkultur.

  Pressmeddelande 2015-05-06 Etnografiska museet
 • Secret Love visas på Tropenmuseum i Amsterdam

  Tabubelagd kärlek i Kina. Världskulturmuseernas internationellt omtalade utställning Secret Love vandrar nu ut i världen och öppnar 2 maj på Tropenmuseum i Nederländerna. Totalt medverkar där tio kända kinesiska konstnärer med runt 45 verk, som alla ger uttryck för ämnen som identitet, sexualitet och normer.

  Pressmeddelande 2015-04-28 Östasiatiska museetVärldskulturmuseetVärldskulturmuseerna
 • Staden vid Sidenvägen – ny utställning i Bergrummet

  Hösten 2015 slår Världskulturmuseerna åter upp portarna till Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. I denna underjordiska miljö kan besökaren resa till miljonstaden Luoyang, en handelsplats vid Sidenvägen som under Tangdynastin var en av världens största och mest mångkulturella städer.

  Pressmeddelande 2015-04-23 BergrummetVärldskulturmuseerna
 • Tehuset vid Etnografiska – japansk hantverkskonst på hög nivå

  I år är det 25 år sedan Etnografiska museets tehus invigdes. Det firar vi genom att öppna säsongen 2015 med ett varsamt nyrenoverat hus lördag 16 maj. Idag ansluter hitresta japanska hantverkare för att under några veckor dela med sig av sina expertkunskaper. Just nu har våra besökare möjlighet att följa specialisternas arbete på plats.

  Pressmeddelande 2015-04-20 Etnografiska museet
 • Utmana normerna - Världskulturmuseet öppnar första delen av utställningen Playground

  Playground är nästa stora satsning på Världskulturmuseet. Det är en lekfull utställning om normer och rätten att vara sig själv. Syftet är att uppmärksamma alla människors lika värde. Med fokus på normer om kön och sexualitet vill Playground belysa och diskutera normer som begränsar, förtrycker och diskriminerar.

  Pressmeddelande 2015-02-25 Världskulturmuseet
 • Kinesiskt nyår på Östasiatiska museet - vi firar Getens år!

  Lördag den 14 februari firar Östasiatiska museet det kinesiska nyåret, Getens år, med aktiviteter för hela familjen. Delta i nyårsparaden till Skeppsholmen, möt museets mäktiga drake, upplev en äkta drakparad och akrobatisk lejondans, följ med på familjevisning i det nyårsdekorerade museet och som avslutning se ett färgsprakande fyrverkeri.

  Pressmeddelande 2015-02-10 Östasiatiska museet
 • Sofia Jannok till Världskulturmuseet

  I samband med utställningen Maadtoe bjuder Världskulturmuseet in Sofia Jannok för en eftermiddagskonsert lördag 14 februari.

  Pressmeddelande 2015-02-05 Världskulturmuseet
 • Järntorget Transformed - en eftermiddag på Världskulturmuseet

  ​Sedan 6 augusti i år tältar och protesterar ett 40-tal palestinska flyktingar på Järntorget. De kommer från Gaza och Västbanken och kämpar för att få bo i Sverige. De flesta av dem har ännu inte fått uppehållstillstånd. Lördag 29 november kl 15 bjuder Anna Lindh-stiftelsen och Världskulturmuseet in till en eftermiddag om vad som händer i Göteborg - mitt ibland oss, mitt i vår tid.

  Pressmeddelande 2014-11-25
 • A New Layer - Taiwanesiskt lackhantverk sett med svenska ögon

  Carina Seth Andersson, Matti Klenell, Stina Löfgren och TAF/Gabriella Gustafson & Mattias Ståhlbom Fem svenska formgivare har i utställningen A New Layer arbetat tillsammans med hantverkare i Taiwan för att utforska olika lacktekniker och inspirerats att skapa egna verk. Visas på Östasiatiska museet 12 november 2014 - 8 februari 2015

  Pressmeddelande 2014-10-30
 • The Other Camera - 13 sydafrikanska fotografer 1950-2013

  Den 25 oktober öppnar en ny utställning på Etnografiska museet. The Other Camera visar Sydafrika inifrån av fotografer som själva är en del av miljön de skildrar. Bilderna visar det dagliga livets Sydafrika med arbete, fritid, familj och vänner. Utställningen undersöker hur sydafrikanskt fotografi har utvecklats i ett samhälle som gått från förtryck under apartheid till en demokrati.

  Pressmeddelande 2014-10-14 Etnografiska museet
 • MAADTOE - sydsamiska för ursprung

  I Världskulturmuseets nya utställning Maadtoe ger konstnärerna Anders Sunna och Michiel Brouwer sin bild av hur samerna har behandlats i nutid och dåtid. Verken berättar personligt och smärtsamt om en familjs öde, om samisk historia – och väcker frågor om svensk samepolitik och om rasism. Till utställningen har konstnärerna också valt föremål ur museets magasin.

  Pressmeddelande 2014-09-30 Världskulturmuseet
 • Epirus – berättelser & ögonblick

  Utställning med fotografier från Epirus i nordvästra Grekland. Visas 3 oktober - 30 november på Medelhavsmuseet I nordvästra Grekland ligger Epirus, ett område rikt på historia med många antika och medeltida lämningar. Fotograf Spyros Vangelakis har under tio års tid följt och skildrat personliga livsöden i de fiskebyar som tillverkar bottarga – Medelhavets kaviar.

  Pressmeddelande 2014-09-29
 • WITH CONCERN - SEBASTIÃO SALGADO

  Fredag 26 september öppnar Världskulturmuseet utställningen With Concern, med bilder av den världsberömde fotografen Sebastião Salgado. I flera decennier har han rest över världen och levt tillsammans med de människor han fotograferat. Salgados socialdokumentära fotografi, concerned photography, lyfter fram dagens globala förhållanden.

  Pressmeddelande 2014-09-16 Världskulturmuseet
 • Tibetanska buddhistmunkar inviger ny utställning

  31 augusti – 5 september 2014. För att fira att Skulpturhallen på Östasiatiska museet öppnar på nytt får vi besök av åtta tibetanska buddhistmunkar från Tashi Lhumpo-klostret i Indien. Under fem dagar ska de skapa en klassisk sandmandala i lysande färger. Museets besökare kan delta i workshops, se böneceremonier, dans samt den högtidliga avslutningsceremonin den 5 september kl 11.

  Pressmeddelande 2014-08-19
 • Skuggfångaren - Fotografiska möten 2000-2013

  I sommar visar Etnografiska museet en unik fotoutställning med samtida porträtt av människor från Nordamerikas ursprungsfolk som genom åren besökt museet. Här får vi ta del av deras egna berättelser om vad som fört dem hit. Utställningen visas 24 juni – 5 oktober.

  Pressmeddelande 2014-06-16 Etnografiska museet
 • Afrikanska mästerverk på Världskulturmuseet 12 april - 30 november

  Nu kommer den kritikerrosade vandringsutställningen "Afrikanska mästerverk – historien om kungadömet Ife" till Göteborg. Från lördag den 12 april visar Världskulturmuseet några av världens mest sofistikerade och tekniskt avancerade historiska konstverk. Med "Afrikanska mästerverk" vill museet bidra till att ge en ny bild av Västafrikas historia.

  Pressmeddelande 2014-04-09 Världskulturmuseet
 • Ny Egyptenutställning på Medelhavsmuseet

  Lördag 22 februari öppnar Medelhavsmuseet sin stora permanenta utställning Egypten, som tar med besökaren på en vandring genom Egyptens 7000 år långa historia. I utställningen får besökaren se mängder av föremål som inte visats tidigare, ta del av nya forskningsrön och använda den senaste 3D-tekniken för att studera museets mumier.

  Pressmeddelande 2014-02-20 Medelhavsmuseet
 • Upptäck det forna Egypten: Ny webbplats för barn och unga

  Gör en resa till det gamla Egypten på www.varldskulturmuseerna.se/egypten Anta Faraos uppdrag eller gå på egen upptäcksfärd vid Nilen. På Världskulturmuseernas webbplats för barn kan du ladda ner världen Faraonien till Minecraft och lära dig mer om Egypten genom tiderna.

  Pressmeddelande 2014-02-06 Världskulturmuseerna
 • Utmana din bild av Afrika - Världskulturmuseet visar Africa is a Great Country

  Fotografen och filmaren Jens Assur skildrar det urbana Afrika och utmanar vår gängse bild genom högaktuella fotografiska verk i konstprojektet Africa is a Great Country. I morgon öppnar den omtalade utställningen på Världskulturmuseet.

  Pressmeddelande 2014-01-15 Världskulturmuseet

Nyheter

 • Storskaligt utomhuskonstverk färdigställs på distans

  Just nu skapas ett gigantiskt och färgstarkt konstverk, direkt på betongplattorna framför Världskulturmuseet vid Korsvägen i Göteborg. Tre konstnärer har tilldelats en yta på 1000 kvm och har sedan i höstas arbetat med konstverket. En av konstnärerna kan inte längre komma till platsen på grund av Covid-19 och tar nu hjälp av en av museets anställda för att färdigställa verket.

  Nyhet 2020-04-09 VärldskulturmuseetVärldskulturmuseerna
 • Karneval, japanska spel och magiska mönster – sportlov i Stockholm

  Världskulturmuseerna går på sportlov 22 februari fram till 1 mars, det blir en fullspäckad vecka med olika aktiviteter. Etnografiska museet har karnevalstema, Medelhavsmuseet fokuserar på magiska mönster och Östasiatiska museet koncentrerar sig på japanska spel och lekar. Dessutom har alla museerna familjevisningar dagligen och kreativt skapande i verkstäderna. Fri entré!

  Nyhet 2020-02-18 VärldskulturmuseernaMedelhavsmuseetEtnografiska museetÖstasiatiska museet
 • Maxida Märak ger exklusiv spelning på Världskulturmuseet

  Maxida Märak är den mångfacetterade naturkraften med rötter i Jokkmokk. Hon är sångerska, rappare, jojkare, skådespelare, producent och människorättsaktivist. I höstas släppte hon det hyllade debutalbumet Utop och den 5 februari gästar hon Världskulturmuseet för en konsert för att uppmärksamma samernas nationaldag.

  Nyhet 2020-01-31 Världskulturmuseet
 • Vår värld i Leonardo da Vincis fotspår - Leonardo da Vinci 1519-2019

  Medelhavsmuseet uppmärksammar det internationella 500 års jubileet till minne av Leonardo da Vinci, i samarbete med konstvetare och konservator Anna Bronzoni Catellani, Ateljé Catellani. 16-17 november, en helg till Leonardo da Vincis ära - med föreläsningar och samtal om Leonardo da Vinci och hur hans upptäckter påverkar oss idag och in i framtiden.

  Nyhet 2019-11-07 Medelhavsmuseet
 • Möt världen på höstlovet

  Ta med familjen på spännande visningar och skapa tillsammans. Res tillbaka i tiden till antika hjältar, hör om Dia de muertos i Mexiko, följ med på äventyr bland koreanska gastar eller tillverka kusliga spökmasker. Välkommen till Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet under höstlovet!

  Nyhet 2019-10-21 MedelhavsmuseetEtnografiska museetÖstasiatiska museet
 • ​Ställ ut dina bilder på Etnografiska museet

  I samarbete med Stockholm fotomaraton utlyser Etnografiska museet en fototävling som varar i 24 timmar. Tävlingen anordnas i samband med att "A WAY AWAY – svenska fotografer möter världen, 1862 – 2018" visas på museet. Fotoutställningen innehåller bilder tagna av svenskar på resa och nu har du chansen att visa upp dina alster i gallerigången på Etnografiska museet.

  Nyhet 2019-09-17 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna
 • Apkungen är på besök - En föreläsning om clowner i Pekingoperan av Yan Qinggu

  Yan Qinggu är en av Kinas mest framstående artister i Pekingoperan (Jingju) känd för sina clownroller som Apkungen. Han tillhör Shanghai Jingju Theatre och arbetar där även som lärare och forskare. Nu i höst har Yan kommit ut med en bok om just Apkungen som konstform i Pekingoperan. Direkt efter bokreleasen i Shanghai kommer han till Sverige på en studieresa och gästar Östasiatiska museet.

  Nyhet 2019-08-21 VärldskulturmuseernaÖstasiatiska museet
 • Etnografiska museet ställer ut på Planket STHLM

  17 – 18 augusti bjuds det på en offentlig bildfest vid Vitabergsparken. Under två dagar visas en stor bredd inom fotografi vid de röda planken i Lilla Mejtens Gränd. För första gången deltar Etnografiska museet som utställare.

  Nyhet 2019-08-12 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna
 • Från skapelse till förstörelse – exklusivt koreanskt performanceverk i Stockholm

  Östasiatiska museet har äran att välkomna en av de mest kända samtida keramikerna från Sydkorea, Lee Kang-hyo, till Sverige. Under fyra dagar kommer konstnären att skapa ett unikt verk som sedan kommer att förstöras inför publik.

  Nyhet 2019-08-07 Östasiatiska museet
 • Världsunika inuitiska kajaker på Etnografiska museet

  ​Världskulturmuseerna presenterar i samarbete med kanadensiska ambassaden i Sverige och Inuit Heritage Trust olika aktiviteter under 2019 som fokuserar på att lyfta inuitisk kultur. Först ut var konstutställningen "Röster från Arktis" på Världskulturmuseet. I juli får Etnografiska museet ett unikt besök av specialinbjudna gäster från Baffinön för att skapa inuitiska kajakmodeller.

  Nyhet 2019-06-26 VärldskulturmuseetEtnografiska museet
 • Sveriges bästa fridykare Sofia Tapani om konsten att släppa taget om tid och rum

  Andas ut, andas in, lämna världen ovanför ytan och följ med ner i havet. Sofia Tapani kan hålla andan i över sex minuter och är Sveriges bästa kvinnliga fridykare med fyra svenska rekord i tävlingsgrenarna. Kvällen kommer att handla om att ha fridykning som livsfilosofi och hur det påverkar din kropp. 18 juni 2019, kl. 18:00 - 19:00 på Östasiatiska museet.

  Nyhet 2019-06-11 Östasiatiska museet
 • Kedjestygn - En liten utställning om kvinnor och kreativitet i södra Irak

  17 maj öppnar en ny utställning på Medelhavsmuseet. I utställningen Kedjestygn visas ett av Världskulturmuseernas senast förvärvade föremål – en stor och rikt broderad väv, tillverkad av kvinnor i Samawa i södra Irak på 1970-talet. Det handlar om symboler, historia och ett outforskat konsthantverk. Och om broderi som ett sätt att rädda liv.

  Nyhet 2019-05-07 VärldskulturmuseernaMedelhavsmuseet
 • ​​Legender från New Orleans på Etnografiska museet

  Onsdagen 24 april, kl. 18:00 - 22:30 Efter den lyckade tillställningen förra året är det återigen dags! På besökarnas begäran presenterar vi: "Legender från New Orleans"! Denna onsdagskväll låter vi livemusik, mat och berättelser från New Orleans sätta stämningen på Etnografiska.

  Nyhet 2019-04-16 Etnografiska museet
 • Äggjakt, faraoner och papperskonst under påsklovet

  Följ med på familjevisningar och specialprogram under påsklovet hos Världskulturmuseerna i Stockholm. Prova på att vika origami på Östasiatiska museet, tillverka faraos skägg på Medelhavsmuseet eller gå på äggjakt i Magasinet på Etnografiska museet. Världskulturmuseerna i Stockholm har öppet 13-18 april under påsken.

  Nyhet 2019-04-04 MedelhavsmuseetEtnografiska museetÖstasiatiska museet
 • Klädbytar- och återbruksdagen

  Säg hejdå till slit och släng - och hej till att ta vara på det du har! Välkomna till en dag i återbrukets tecken som anordnas i samarbete med Refo, Stockholms Läns Hemslöjdsförening, Stockholms Naturskyddsförening och Etnografiska Museet med vänner. Uppdatera vårgarderoben på ett miljövänligt sätt genom Sveriges största klädbytardag!

  Nyhet 2019-03-18
 • Korea-dagen på Östasiatiska museet

  Söndagen 10 mars uppmärksammar Östasiatiska museet tillsammans med Koreas ambassad att det är 60 år sedan Sverige och Republiken Korea upprättade diplomatiska förbindelser.

  Nyhet 2019-03-06 Östasiatiska museet
 • Sportlov på Världskulturmuseet - fira vänskapen!

  Lördagen den 9 februari till söndagen den 17 februari hyllar Världskulturmuseet vänskapen i det kärlekstema som råder över hela Göteborg under sportlovsveckan. Det blir aktiviteter varje dag mellan kl 11-16, t ex kompisbana, filmvisning och pysselverkstad.

  Nyhet 2019-02-07 Världskulturmuseet
 • With Respect - Med respekt - 소중함과 - koreansk samtidskonst på Östasiatiska Museet

  Den koreanska konstnären Woo-Bock Lees verk visas nu i en unik utställning på Östasiatiska Museet. Utställningen With Respect Med respekt 소중함과 är den tredje och sista delen av Paper Gallery som ingår i utställningen Paper Stories.

  Nyhet 2019-01-28 Östasiatiska museet
 • Konsten att kopiera – unika akvarellmålningar på Medelhavsmuseet

  Konsten att kopiera är en utställning bestående av 25 akvareller framtagna under ledning av den italienska konstnären Alessandro Morani. Akvarellerna avbildar väggmålningar i etruskiska gravar från 600-talet till 200-talet före vår tideräkning.

  Nyhet 2019-01-28 Medelhavsmuseet
 • Bob Hund spelar på Världskulturmuseet

  Världskulturmuseets nya utställning Human Nature invigs med en konsert av Bob Hund. I samspel med spelningen visas delar ur filmprojektet Patterns and Registrations av den prisbelönta duon Jesper Kurlandsky och Fredrik Wenzel.

  Nyhet 2019-01-28 Världskulturmuseet
 • Dansföreställningen ​​Extended med Helena Franzén på Östasiatiska museet

  Söndagen 25 november kl. 15:00 - 16:00 kan du uppleva Helena Franzén dansa med precision och detaljskärpa på Östasiatiska museet. Bländande projektioner och melankoliska ljudlandskap av syntar, tramporgel och cello får vi följa med på en mental resa bortom samtidsbruset. Föreställningen är helt gratis men förbokning krävs.

  Nyhet 2018-11-13 Östasiatiska museet
 • Höstlov på Världskulturmuseet - fira Día de Muertos hela veckan

  I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. I år vill Världskulturmuseet fira med dig! Massor av aktiviteter för både små och stora som musik, dans, film, pyssel och skoj hela veckan - och dessutom öppet på måndag den 29e oktober!

  Nyhet 2018-10-22 Världskulturmuseet
 • MatMekka på Etnografiska museet lanserar Smaka på hela fågeln i anslutning till utställningen Feathers – en värld av fjädrar

  I samband med öppningen av Feathers - en värld av fjädrar den 6 oktober 2018 på Etnografiska museet i Stockholm lanserar den prisbelönade ekorestaurangen MatMekka en ny och kanske oväntad smakupplevelse.

  Nyhet 2018-10-04 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna
 • Flykten över Medelhavet – Ameer Mehtar berättar

  Ameer simmade under 7 timmar från Turkiet till Grekland och kunde så småningom ta sig till Sverige där han hamnade i Sundbyberg och kunde starta ett nytt liv. På Medelhavsmuseet får du denna kväll inte bara höra om hans flykt från Syrien, den dramatiska simturen över Medelhavet utan också den andra kampen – vägen in i det svenska samhället. På Medelhavsmuseet 6 september kl 18.00-19.00.

  Nyhet 2018-08-31 Medelhavsmuseet
 • 40-års jubileum Tordyveln flyger i skymningen och premiär för ljudvandringen Jakten på guldskarabén

  Lördagen den 2 juni är det invigning av det nya ljudspåret Jakten på guldskarabén på Medelhavsmuseet. Det är ett samarbete mellan Medelhavsmuseet och Bonniers Carlsen i samband med releasen av nyutgåvan av Tordyveln flyger i skymningen. Ljudspåret kommer att finnas på museet fram till den 31 dec 2018 med eventuell förlängning.

  Nyhet 2018-06-01 Medelhavsmuseet
 • Unheard Untold öppnar på Världskulturmuseet

  Med start 19 maj ger Världskulturmuseet i Göteborg plats åt utställningen Unheard Untold, som återger verk av tolv konstnärer ur assyriska och yazidiska grupper. Deras konst visar lidandet hos dessa minoritetsgrupper, deras rädsla för utrotning och deras hopp om framtiden.

  Nyhet 2018-05-18 Världskulturmuseet
 • David Olusoga: Black & British - a forgotten history på Etnografiska museet

  Brittisk-nigerianske historikern och tv-producenten David Olusoga besöker Sverige och Etnografiska museet den 16 maj för att berätta om sitt arbete med att synliggöra personer med afrikanskt ursprung i den brittiska historien.

  Nyhet 2018-05-11 Etnografiska museet
 • Afrosvensk festival på Världskulturmuseet

  En festival för alla fylld med musik, dans, föreläsningar och workshops. Njut bland annat av musik från en av Afrikas största röster Sekouba Bambino från Guinea.

  Nyhet 2018-04-30 Världskulturmuseet
 • Föreläsning med Nordens enda plymmakare Tim Mårtenson

  Möt Nordens enda plymmakare i en föreläsning om plymmakeriet i Sverige, och om hans egen resa till fullfjädrad plymmakare.

  Nyhet 2018-04-26 Världskulturmuseet
 • Vad är populism? Åsa Linderborg föreläser på Världskulturmuseet

  ​Vad är populism egentligen? Är all populism av ondo? Åsa Linderborg föreläser utifrån sin nya bok.

  Nyhet 2018-04-24 Världskulturmuseet
 • Dregen talar om oljud en kväll på Medelhavsmuseet

  Den 27 april gästas Medelhavsmuseet av rockstjärnan Dregen som under konceptet - Fredagkväll på museet - ska samtala om oljud. Kvällen börjar kl. 17.00 med underground beats från Mellanöstern med DJ Sarah El Miniawy från London. Besökare kan köpa mezerätter i Bagdad café och ta en after work. Klockan 19.00 blir det samtal, visningar och happenings på kvällens tema - oljud.

  Nyhet 2018-04-20 Medelhavsmuseet
 • Workshop med den brittiske möbeldesignern Yinka Ilori

  Yinka Iloris design kännetecknas av att antika möbler uppgraderas och stöps i berättelser, talesätt, färger och material hämtade från både London och Nigeria. Yinka har formgivit ett flertal uppmärksammade offentliga rum för bland annat London Design Festival och Magnum Photos. I denna "tile workshop" med Yinka Ilori får du formge dina egna träplattor med inspiration från London och Lagos.

  Nyhet 2018-04-17 Etnografiska museet
 • Nino Ramsby spelar på Etnografiska museet

  Världskulturmuseernas normkreativa utställning Playground, som handlar om rätten att får vara sig själv, börjar lida mot sitt slut. Onsdagen den 2 maj har Etnografiska museet äran att presentera en konsert med den unika artisten Nino Ramsby.

  Nyhet 2018-04-11 Etnografiska museet
 • Pär Holmgren föreläser på Världskulturmuseet

  Jordens resurser överutnyttjas av mänskligheten och får allvarliga konsekvenser som t ex klimatförändringar, utfiskning och vattenbrist. Vad kan vi göra för att stoppa denna utveckling? Meteorologen och naturskadespecialisten Pär Holmgren föreläser om våra möjligheter att leva mer hållbart.

  Nyhet 2018-04-09 Världskulturmuseet
 • Påsklov med pappersmode, pirater och prova VR-världen hos Världskulturmuseerna

  Under påsklovet bjuder Världskulturmuseerna i Stockholm på en kavalkad av roligheter för barn och familj. Museerna är öppna under hela påsklovsveckan med undantag för måndag 2 april.

  Nyhet 2018-03-27 Etnografiska museetMedelhavsmuseetÖstasiatiska museet
 • En kväll om smuts på Medelhavsmuseet - gäst konstnären Lotta Sjöberg

  För bara någon generation sedan var Lort-Sverige ett allmänt begrepp. Vad hände sen? Har vi fått det för rent? Städar vi bort våra liv med antibakteriella medel? Men det finns också en stor motståndsrörelse – orka torka! 23 mars 17.00-23.00: Fredagkväll på muséet - en kväll om smuts med underground beats från Mellanöstern med DJ Sarah el Miniawy. Samtal och visningar på kvällens tema – SMUTS.

  Nyhet 2018-03-21 Medelhavsmuseet
 • En värld på vatten - minnen från en resa i Iraks träskland på Medelhavmuseet

  Lördag 24 mars, kl 14:00-16:00 Medelhavsmuseet. Det stora träsklandet i södra Irak har av Unesco nyligen listats som världsarv. Mellan 1980- och 2000-talen var den unika miljön nära att utplånas. Längst in i Medelhavsmuseets salar visas från 24 mars en fotoutställning med Peter Månssons vackra bilder från en resa i området 1978. Ta chansen att uppleva träsklandet som det en gång var.

  Nyhet 2018-03-20 Medelhavsmuseet
 • JapanArty - (Neo)japonism - haiku battle – kimonoklubb på Östasiatiska museet

  En helkväll på museet för dig som är nyfiken på japansk kultur och gärna vill träffa likasinnade. Ta med dig dina vänner och kom. Gratis entré! Är du en av de som dras till den japanska kulturen? Du är inte ensam! Intresset för Japan har funnits sedan medeltiden. I mitten av 1500-talet kom de första västerlänningarna till Japan. Sedan dess har Japan-intresset tagit sig olika uttryck.

  Nyhet 2018-03-15 Östasiatiska museet
 • Föredrag: Harakiri - heder och estetik på Östasiatiska museet

  Att vara en person med heder var oerhört viktigt i Japan mellan 1500-1800-talen, särskilt för samurajer. Ett öde mycket värre än döden var att förlora den. Ett föredrag om samurajernas hedersritualer och hur man återupprättade den i Japan på det mest genomgripande sätt med vår museipedagog Joachim Morath. Föredraget inleds med en visning. 13 mars, kl. 17:30 - 19:30, Östasiatiska museet.

  Nyhet 2018-03-06 Östasiatiska museet
 • Pussyhats och #Metoo på Världskulturmuseet

  Vad hände med de rosa mössorna? Hur har #metoo förändrat världen? Och vad gör vi nu? Välkommen till en peppkväll med samtal, sång och stickning!

  Nyhet 2018-03-01 Världskulturmuseet
 • Internationella kvinnodagen hos Världskulturmuseerna

  Världskulturmuseerna lyfter kvinnor från världen - historiskt fram till idag.

  Nyhet 2018-02-27 VärldskulturmuseetÖstasiatiska museetEtnografiska museetMedelhavsmuseet
 • ​KONSERT OCH DANS MED EN AV KLEZMERMUSIKENS STÖRSTA!

  Alicia Svigals var med och startade ett av världens främsta klezmerband, Klezmatics, i New York 1986. Hon anses nu tillhöra världens framstående klezmerartister, kompositörer och pedagoger. Den 15 mars gästar hon Världskulturmuseet för spelning.

  Nyhet 2018-02-26 Världskulturmuseet
 • Samtal med Stina Oscarsson på Världskulturmuseet

  Hämta inspiration kring hur man skapar förändringar i samhället! Stina Oscarsson samtalar med Klas Grinell utifrån sin nya bok.

  Nyhet 2018-02-15 Världskulturmuseet
 • Bakom rubriken

  ​Bakom rubriken är en samtalsserie på Världskulturmuseerna om aktuella händelser vi hör talas om i medierna. Under våren presenteras tre olika teman på Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet och Etnografiska museet. I samarbete med Utrikespolitiska Institutet.

  Nyhet 2018-02-13 Östasiatiska museetEtnografiska museetMedelhavsmuseet
 • Annorlunda Alla hjärtans dag på Världskulturmuseet

  Alla hjärtans dag är överskattat! Nörda in på fåglar istället... Ta en titt på nya utställningen Feathers, lär dig mer om fåglar och kuttra med din dejt.

  Nyhet 2018-02-12 Världskulturmuseet
 • Legender från New Orleans på Etnografiska museet

  Louis Armstrong, Fats Domino, Jelly Roll Morton, Jambalaya, Crawfish pie, Filet Gumbo, Creole, Vodou, Marie Laveau, Karneval, Mardi Gras &Jazz funerals! De erfarna New Orleans-fararna och musikerna Pär Stenhammar och Jens "Jesse" Lindgren berättar hisnande jazzskrönor 14 februari på Etnografiska. Släpp sen loss när de musikaliska föreläsarna gästar bandet Le Chat Mort i sann New Orleans-jam-anda

  Nyhet 2018-02-07 Etnografiska museet
 • När museet hamnar mitt i en väpnad konflikt - om Raqqa museum-projektet

  ​Hur kan vi rädda samlingar från ett museum i tider av krig? Som en del av regeringsuppdraget Hotat kulturarv berättar arkeologen och intendenten på Världskulturmuseerna, Dr Anas Al Khabour om projektet Fokus Raqqa där man dokumenterat föremål som stulits från Raqqa Museum i Syrien. På engelska. När: 8 februari, kl. 18:00 - 19:00 Var: Medelhavsmuseet, Stockholm

  Nyhet 2018-02-05 Medelhavsmuseet
 • Kinesiskt nyår på Östasiatiska museet – fira in Hundens år!

  Nu lämnar vi Tuppens år och går in i Hundens. Världen över firas det kinesiska nyåret med stora festligheter. Första dagen på det nya året infaller denna gång 16 februari. På Östasiatiska startar vi lite i förväg och firar traditionsenligt in Hundens år redan helgen före. Lördag 10 februari håller vi årets viktigaste och största fest.

  Nyhet 2018-02-01 Östasiatiska museet
 • Konsert med Blues in Space - Intensiv musikalisk upplevelse på Världskulturmuseet

  4 februari 2018, kl. 19:00 - 20:00 En intensiv och kaotisk musikalisk upplevelse. Blues in Space är både allt och inget. En intensiv och kaotisk musikalisk upplevelse. Under ledning av cellisten Rubin Kodheli från New York City har Blues in Space snabbt hamnat i fronten av avant-rock.

  Nyhet 2018-01-23 Världskulturmuseet
 • The Crossing - en film om livet på flykt. Visas på Medelhavmuseet.

  Varje dag fattar människor över hela världen det svåra beslutet att lämna sina hem. Kanske tvingas de fly på grund av krig, förföljelse eller miljökatastrofer. The Crossing (2015) är en dokumentärfilm om en grupp människor som gör den extremt farliga resan över Medelhavet. 24 januari visas den på Medelhavsmuseet kl 18-19.30.

  Nyhet 2018-01-22 Medelhavsmuseet
 • Fredagkväll på museet - en kväll om magi

  Fredagskvällar på museet är en satsning där Medelhavsmuseet håller extra kvällsöppet med DJ, bar, visningar och föreläsningar. DJ Sarah al Miniawy mixar musik från den alternativa musikscenen i Mellanöstern, baren är öppen för mat och dryck och det bjuds på visningar och happenings enligt kvällens tema. Första temat ut är Magi den 26 januari med en äkta häxa på plats.

  Nyhet 2018-01-22 Medelhavsmuseet
 • Skapa ett budskap till världens ledare

  Dolls for change - Kom och se över tusen dockor med budskap till världens ledare!

  Nyhet 2017-12-14 Världskulturmuseet
 • Normkreativ stilfestival på Etnografiska

  ​Vad finns det för normer inom stil och mode? Kom på modevisningar med alternativa modeller och normkreativa kreationer av elever från Stockholms tillskärarakademi. Visningar av utställningarna, föreläsningar om afrikanska dandys och Lolita-stilen, textilblocktryck i verkstan.

  Nyhet 2017-11-17 Etnografiska museet
 • Föreställning: Pulso Flamenco

  På Etnografiska museet, 25 november 2017, kl. 14:30 - 15:30, 80 kr Pulso är en flamencoföreställning där utgångspunkten är människans livspump hjärtat. Den kända flamencodansaren Sofia Castro visar upp sin nyskapande flamencoföreställningen Pulso.

  Nyhet 2017-11-10 Etnografiska museet
 • En kväll om skägg på Medelhavsmuseet

  ​24 november 2017, kl. 18:30 - 23:00 på Medelhavsmuseet Faraoniska lösskägg, rakade romare och filosofskägg i Grekland. Kvinnliga morrhår, bockskägg och polisonger - vi belyser modetrenderna, symbolismen och friseringen av anskitsbehåring i forntiden och idag. Kom och visa upp ditt movemberskägg, på plats finns barberare som hjälper dig med stylingen.

  Nyhet 2017-11-10 Medelhavsmuseet
 • En kväll om: Science Fiction, 22 nov på Etnografiska museet

  Med anledning av den kommande filmen i Star Wars-serien (The Last Jedi, december 2017) fördjupar vi oss i genren som fenomen och diskuterar den mytologiska och kulturhistoriska bakgrunden till George Lucas universum. Förutom panelsamtal och visningar bjuder kvällen på mingel, musik, "nördtester", kostym-tävlingar och Star Wars-quiz.

  Nyhet 2017-11-08 Etnografiska museet
 • Antikens Grekland och teatern - ett samarbete mellan Medelhavsmuseet och Dramaten

  Eirik Stubø regisserar Sofokles arketypiska dramer Oidipus och Antigone i en och samma uppsättning på Dramaten. Vad passar bättre än ett samarbete med Medelhavsmuseet som med föremål och kunskap om antikens Grekland kan berätta om teatern under Sofokles tid! Med specialvisningar kan du ta del av Antikens Grekland på flera sätt.

  Nyhet 2017-11-08 Medelhavsmuseet
 • Laga nästan allt på Världskulturmuseets repair café

  Världskulturmuseet inleder ett samarbete med flera sociala företag för social och ekonomisk hållbarhet. Kom och laga dina trasiga byxor, byt dragkedja, fixa dina trasiga högtalare, eller hjälp någon att laga sitt gosedjur.

  Nyhet 2017-10-23 Världskulturmuseet
 • Höstlov Día de muertos på Världskulturmuseet

  I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. Kring denna tid uppmärksammar många kulturer runt om i världen nära och kära som har gått bort. I år vill vi fira med dig!

  Nyhet 2017-10-19 Världskulturmuseet
 • Normkreativ skönhetsfestival på Etnografiska 21 oktober

  Vem får representera skönhet i vår visuella kultur? Välkomna till normkreativa skönhetsfestivalen! Afrosvenskarnas Riksförbund i Stockholm och Etnografiska museet bjuder in till normbrytande dialog om skönhetsnormer i dagens samhälle och i skönhetsindustrin.

  Nyhet 2017-10-11 Etnografiska museet
 • En kväll om äventyr på Medelhavsmuseet!

  Varför är "att resa" vår allra vanligaste hobby? Vi pratar äventyrslust, drömmar om det oupptäckta, att övervinna hinder och sätta nya platser på kartan. Vad har de gamla upptäckarna gemensamt med nutida äventyrare? Kvällen gästas av Emil Sergel - en äventyrare i dess sanna bemärkelse och den världsvane arkeologen Richard Holmgren. Plats: Medelhavsmuseet När: 20 oktober kl. 18:30 - 23:00

  Nyhet 2017-10-10 Medelhavsmuseet
 • The Griffin Warrior - om fynden av en känd grekisk krigares grav.

  Vid en utgrävning under ledning av University of Cincinnati 2015 i Pylos, hittades ett värdefullt och oväntat fynd - The Griffin Warrior, en känd grekisk krigares grav. 11 okt kl. 18 - 19 föreläser den amerikanska arkeologen Sharon Stocker och Jack Davis från Cincinnati Universitet. På Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm. Föreläsning på engelska. Ett samarbete med Grekiska Ambassaden.

  Nyhet 2017-10-09 Medelhavsmuseet
 • Afrosvenska historiehelgen på Etnografiska museet.

  7 och 8 oktober fylls med samtal, föreläsningar och uppmärksammande av frihetsdagen på Etnografiska museet. Lördagen blir det föreläsningar om slaveri och mångkultur i svenska 1600-tals kolonier till hur denna historia påverkar oss idag. Etnografiska museet & Afrosvenskarnas Riksförbund uppmärksammar under söndagen frihetsdagen med syfte att hedra offren för den transatlantiska slavhandeln.

  Nyhet 2017-10-06 Etnografiska museet
 • Nils Berg och Cinemascope på Etnografiska 30 september

  Nils Berg, en av jazzsveriges starkast lysande stjärnor, har letat över hela världen efter medmusiker. Bakom bandet projiceras YouTube-videos varvat med exklusiva inspelningar av gästande artister, och tillsammans med filmerna skapas något av det mest fascinerande det här landet har just nu.

  Nyhet 2017-09-21 Etnografiska museet
 • Sakeprovning på Östasiatiska 19 september

  Vi provar sex olika sorters sake från Japan och pratar om dess historia och framtid. Sakeprovningen inleds med en kort visning om nöjen och umgänge i utställningen Japan: föremål och bilder berättar, kl. 17:30. Därefter går vi till hörsalen Beijing och provar sake av hög kvalité kl. 18:00.

  Nyhet 2017-09-14 Östasiatiska museet
 • En kväll om Maraton på Medelhavsmuseet, 22 september

  Idag vimlar det av maratonlopp. Vi diskuterar varför löpning verkar mer älskat än någonsin. Hör myten om den förste maratonlöparen Filippides, och varför anses slaget vid Marathon vara avgörande för hela Europas framtid? En kväll som passar den frälste, den nyfikne såväl som den skeptiske! Medverkar: Jonas Cederquist, historiker och författare & "Maraton-Petra" Månström, journalist och löpcoach.

  Nyhet 2017-09-14 Medelhavsmuseet
 • Viktor Banke föreläser på Världskulturmuseet

  Asylrättsadvokaten Viktor Banke föreläser utifrån sin nya bok Andrum.

  Nyhet 2017-09-04
 • Mötet med Nilen - fotoutställning öppnar 21 september

  "Egypten är som en annan planet med annan luft, sol, jord, vatten, invånare och tankebanor än våra..." Så skrev den finländske författaren Göran Schildt våren 1955, nyss hemkommen efter en fyra månader lång seglats på Nilen. Mötet med Nilen visar 15 av hans unika fotografier. Välkommen till invigningen av utställningen. Fri entré - alla välkomna!

  Nyhet 2017-08-31 Medelhavsmuseet
 • Eidfirande för alla på Världskulturmuseet

  Alla kan fira Eid! Välkomna till ett 10-årsjubileum med extra allt för hela familjen.

  Nyhet 2017-08-28
 • En praktikants erfarenheter från ett tibetanskt exil-samhälle i Indien

  29 augusti 2017 kl. 18:00-19:30 på Östasiatiska museet. Dharamsala, i norra Indien, är en speciell stad belägen 2000 m högt upp i Himalaya – ett säte för den tibetanska exil-regeringen och hem till Dalai Lama och tusentals tibetaner som lever i exil. Emma Forsberg pratar om detta, om avfallshantering och miljöfrågor samt många andra utmaningar som invånarna i Dharmsala ställs inför dagligen.

  Nyhet 2017-08-25 Östasiatiska museet
 • Pridevecka på Etnografiska

  Noxolo Nogwaza var en sydafrikansk lesbisk aktivist som mördades 2011 på grund av sin sexuella läggning och sin aktivism. Precis som i många andra fall av hatbrott i Sydafrika så har ingen ställts till svars för Noxolos mord. Queer Amnesty Stockholm kommer att vara på plats under museets öppettider och virka blommor för Noxolo. Blommorna och en kista kommer att bäras genom Pride paraden.

  Nyhet 2017-07-17 Etnografiska museet
 • Språksommar på Världskulturmuseet

  Upplev museet på flera språk i sommar! Världskulturmuseet vill vara en mötesplats för alla. Häng med på expressvisning varje dag på svenska, engelska, farsi eller kinesiska. Ta en guidad längre tur på lätt svenska eller samtala i solen på språkkafeét.

  Nyhet 2017-07-10 Världskulturmuseet
 • ​​Fira Stjärnfestivalen - Tanabata

  9 juli 2017 kl. 13:00-16:00 Fira Stjärnfestivalen med Japanska föreningen i Museiparken Var: Etnografiska museet, Stockholm Plats på museet: Museiparken

  Nyhet 2017-07-05 Etnografiska museet
 • Medelhavsmuseets samlingar inspirerat till konstutställning

  Den 16 juni öppnar bildkonstnären Kristina Janni Ståhl utställning på Medelhavsmuseet. I utställningen möter Kristinas målningar museets arkeologiska föremål från medelhavsländerna och Främre Orienten, som är inhysta i den gamla banklokalen.

  Nyhet 2017-06-09 Medelhavsmuseet
 • Tillitsverkets upplevelseutställning på Världskulturmuseet

  I upplevelsen "Skapa Leka Lyssna" får ni utforska olika kreativa lekformer. Här finns något för både barn och vuxna. En hyllning till människans skaparkraft! En del av Vetenskapsfestivalen i Göteborg med fri entré.

  Nyhet 2017-05-11 Världskulturmuseet
 • Söndagsmatiné med Manish Pingle (India)

  Manish Pingle har turnerat runt hela världen flera gånger om med sitt instrument Mohan veena. Instrumentet är nittonsträngat och kan beskrivas som en hybrid av gitarr och sitar. Förutom att vara fenomenal på stränginstrument och komponera hypnotiska vackra och svängiga ragas, så är Manish också en högt ansedd ljudtekniker. Han har bl.a gjort ljud på filminspelningar som Ang Lee's "Life of Pi".

  Nyhet 2017-04-24 Världskulturmuseet
 • Huladans-kurs på Etnografiska museet

  ​Under tre kurstillfällen bekantar vi oss med den förmodligen vackraste dansformen på jorden och lär oss de grundläggande stegen och rörelserna i både den mjukare formen av hula, Hawaii till vacker romantisk hawaiimusik med ukulele och den snabbare stilen Tahiti till medryckande suggestiva trumrytmer och snabbare höftrörelser. 11 maj, 31 maj och 4 juni, varierande tider.

  Nyhet 2017-04-24 Etnografiska museet
 • Mystik och mysterier i populärkultur på Etnografiska museet, 3 maj

  Mystik och mysterier i populärkultur, 3 maj 2017 kl. 17:00-21:00 Var med på en mystisk kväll där allt kan hända på Etnografiska museet, Stockholm.

  Nyhet 2017-04-21 Etnografiska museet
 • "Bortom västerlandet: Minnen av hippien" på Etnografiska museet, 26 april

  "Bortom västerlandet: Minnen av hippien" på Etnografiska museet, 26 april kl 18.00-19.00 I slutet av 1960-talet dök hippien upp, kritisk mot ett materialistiskt och orättfärdigt västerland. Hippierörelsen var en del av tidens motkultur, och alternativen söktes i österland och hos ursprungsbefolkningar, i droger och i kreativt skapande. Lena Lennerhed, idéhistoria, Södertörns högskola berättar.

  Nyhet 2017-04-21 Etnografiska museet
 • En hållbar fred i Syrien- är den möjlig? Panelsamtal på Medelhavsmuseet

  En hållbar fred i Syrien- är den möjlig? 27 april 2017 kl. 18:00-19:30 på Medelhavsmuseet Panelsamtal, moderator Bitte Hammargren, Utrikespolitiskainstitutet

  Nyhet 2017-04-20 Medelhavsmuseet
 • En kväll om dumhet på Medelhavsmuseet

  Lever vi i dumhetens tid eller blir mänskligheten allt smartare? Hur har människor sett på dumheten genom historien och vad menar vi egentligen med begreppet? Vi talar om när det kan finnas en poäng med dumhet, om vikten av att våga göra bort sig och om vi verkligen blir dumma i grupp. Passa på att ställa dumma frågor! Välkommen 21 april 2017 kl. 19:30-23:00 till Medelhavsmuseet!

  Nyhet 2017-04-13 Medelhavsmuseet
 • BEBIS-CHILL på Etnografiska museet

  BEBIS-CHILL, torsdagar 6 april - 18 maj 2017 kl. 11:00-12:30 Föräldraledig? Törstar du efter kunskap och intellektuell stimulans? Välkommen torsdagar i april och maj.

  Nyhet 2017-04-11 Etnografiska museet
 • Dialogvisning: Afghan Tales på Världskulturmuseet

  Passa på att se den mycket populära utställningen om Afghanskt fotografi. Utställningen står till 12 juni. Freshta Frebandost ger ingångar till utställningen och berättar utifrån sitt perspektiv som Svensk med rötter i Afghanistan.

  Nyhet 2017-04-10 Världskulturmuseet
 • Påsklov på Påskön, ​Etnografiska museet 9-16 april

  Påsklov på Påskön med Vulkanverkstad på Etnografiska museet 9-16 april kl 12.30-16.00 (stängt 10 april) Kom till Etnografiska museet och lär dig mer om de magiska stenstatyerna på Påskön och bygg din egen stenstaty, Moai, för att hedra en släkting. Vi bygger också egna aktiva vulkaner i Verkstan!

  Nyhet 2017-04-06 Etnografiska museet
 • Påsklov med tuppen, Östasiatiska museet 11-13 april kl. 12.00-16.00

  Östasiatiska påsklovet påminner om att det är tuppens år enligt den kinesiska zodiaken. Vi har pysselpaket där du kan gör tuppar av origami.

  Nyhet 2017-04-06 Östasiatiska museet
 • Nyhet 2017-04-06 Etnografiska museet
 • Öppningshelg på Världskulturmuseet

  Superhelg med invigning av basutställningen Korsvägar.

  Nyhet 2017-04-05 Världskulturmuseet
 • Terroristen i Toulouse - Bokpresentation med författaren Alice Petrén på Medelhavsmuseet

  Alice Petrén var i närmare ett decennium Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent, med ansvar även för Nordafrika. Med stor kunskap ger hon här bitar i ett komplicerat pussel och utforskar något som många gärna skulle vilja glömma. Tisdagen den 11 april kl 17.00 På Medelhavsmuseet Arrangörer: Appell Förlag & Medelhavsmuseet Fri entré, begränsat antal platser

  Nyhet 2017-04-03 Medelhavsmuseet
 • Klädbytardagen på Världskulturmuseet

  Byt kläder du tröttnat på och bidra till en bättre miljö!

  Nyhet 2017-03-29 Världskulturmuseet
 • Stickkafé:Craftivism på Världskulturmuseet

  Sticka, fika och smid planer för en hoppfull framtid!

  Nyhet 2017-03-27 Världskulturmuseet
 • Kurs i afghansk dans på Världskulturmuseet

  Testa traditionell afghansk dans under tre onsdageftermiddagar på Världskulturmuseet!

  Nyhet 2017-03-24 Världskulturmuseet
 • Songkran – det thailändska nyåret – på Östasiatiska museet!

  Songkran 8 april 2017 kl. 12:00-16:00 Vi firar Songkran – det thailändska nyåret – på Östasiatiska museet! I samarbete med Thailändska Kulturföreningen Salathai kommer museet att erbjuda en dag full av aktiviteter och framträdanden inomhus och om vädret tillåter även utomhus. Välkommen till en glad familjedag med thailändskt tema!

  Nyhet 2017-03-21 Östasiatiska museet
 • En kväll om nostalgi på Medelhavsmuseet

  En kväll om nostalgi, 24 mars 2017, kl. 19:30-23:00 Inom serier, filmer och musik ser vi hur nostalgin sköljer in över vår samtid. Hur kommer det sig att vi blickar tillbaka? Vad är egentligen nostalgi? Vi talar om begreppet hemlängtan och vad som kan hända när ordet hem övergår i ordet nation. "En kväll om" är ett programevent där du kan ta del av samtal, visningar, bar, quiz och musik.

  Nyhet 2017-03-20 Medelhavsmuseet
 • Familjefestival på Etnografiska museet

  Välkommen på normkreativ familjefestival 22 april kl. 12:00-16:00 på Etnografiska museet! En dag fylld med familjeaktiviteter, sagor, barnteater, visningar och mer.

  Nyhet 2017-03-15 Etnografiska museet
 • Remake - hållbart och återvunnet mode på Östasiatska museet

  21 mars kl. 19:00-20:00 Remake håller föredrag om hållbart och återvunnet mode som hämtar sin inspiration från Japan. Jennie Johansson, verksamhetsledare för Remakes flaggskeppsbutik, kommer till Östasiatiska museet och berättar om Remakes arbete med designprocess, lokala produktion och arbetsträning. Hon kommer också att svara på frågor om detta.

  Nyhet 2017-03-13 Östasiatiska museet
 • ​​​​​Native Crossroads Filmfestival på Etnografiska museet

  Native Crossroads Filmfestival, 12 mars 2017 kl. 12:00-16:00 Grundaren, Joshua B. Nelson, av Native Crossroads Filmfestival i USA, besöker Etnografiska. 12.00-12.30 visar vi utställningen Nordamerikas indianer 12.40-14.15. Filmvisningar och prat, professor Joshua B. Nelson. 14.30-15.10 Visning avutställningen Nordamerikas indianer 15.15 ca avslutar vi med att visa filmen The Doe boy

  Nyhet 2017-03-09 Etnografiska museet
 • Pensionärshappenings: Bakom kulisserna på Världskulturmuseet

  Vid tre tillfällen under våren erbjuder vi visningen "Bakom kulisserna" med museipedagog EvaTua Ekström som varit med sedan museet byggdes. Världskulturmuseet öppnade 2004 och har anrika samlingar med föremål som är flera tusen år gamla. Museet vill vara en mötesplats för alla, över generationsgränser.

  Nyhet 2017-03-08 Världskulturmuseet
 • ​Funkisfestival på Etnografiska museet

  Funkisfestival, lördag 11 mars 2017 kl. 12:00-16:00 En heldag med kroppen och funktionsvariationer i fokus.

  Nyhet 2017-03-07 Etnografiska museet
 • Förortsfeminism - Kartläggning av hedersproblematik i förorterna med föreningen Varken hora eller kuvad på Etnografiska museet

  15 mars kl 18.00-19.30 på Etnografiska museet. Guluzar Tarhan Selvi, huvudförfattaren till rapporterna Elvahundra och Tolvhundra kommer att presentera kartläggningen av hedersproblematik i förorterna tillsammans med blivande juristen Bekka Shirin Tarabay, som själv har varit bland de utsatta tjejerna.

  Nyhet 2017-03-07 Etnografiska museet
 • Internationella kvinnodagen på Världskulturmuseet

  Välkommen på en föreläsning med professor Lena Lennerhed där den dagsaktuella frågan om kvinnors rätt till sina egna kroppar hamnar i fokus.

  Nyhet 2017-03-03 Världskulturmuseet
 • Textil i samlingarna - föredrag, visning & workshop på Östasiatiska museet

  ​I anslutning till utställningen "Den röda tråden – öst möter väst i stygn och söm" kommer Östasiatiska museet att belysa temat textil i de samlingar Världskulturmuseerna förvaltar. Det plockas fram guldkorn ur Världskulturmuseernas magasin och olika sömnadstraditioner utforskas i en workshop där man får prova på att brodera.

  Nyhet 2017-03-02
 • Internationella kvinnodagen på Etnografiska museet

  Etnografiska museet uppmärksammar kvinnodagen på museet med specialvisningar och föredrag på kvinnotema, 8 mars kl 13.00-20.00. Föredrag om Tyra Kleen – i Mata Haris fotspår. Konstnären Tyra Kleen, bröt mot sin tids konvenans, reste 1919 som ensam kvinna till Java och Bali för att porträttera mytomspunnen danskonst.

  Nyhet 2017-03-02 Etnografiska museet
 • Fira Losar - tibetanska nyåret på Etnografiska museet

  4 mars 2017 kl. 13:00-16:15 Välkommen att fira Eldfågelns år 2144 med bland annat tal och traditionell nyårsceremoni. Årets firande är ett samarbete med Tibetan Community in Sweden (TCS) som kommer att bjuda på ett färgrikt sång- och dansuppträdande.

  Nyhet 2017-03-02 Etnografiska museet
 • Peppkväll med pussyhats och sång på Världskulturmuseet

  I samarbete med nätverket "Can't Keep Quiet/Göteborg" inför den internationella kvinnodagen samlas vi på Världskulturmuseet. Du kan sticka en rosa pussyhat, ta del av föreläsningar och sjunga tillsammans med gruppen. Can't Keep Quiet/Göteborg är ett nätverk som startade ur ett initiativ inspirerat av Women's March i Washington.

  Nyhet 2017-02-21 Världskulturmuseet
 • Sportlov i Söderhavet, Antika väldar och Wushu på Världskulturmuseerna i Stockholm!

  Lördag 25 februari startar sportlovet för barn och familj med Wushu - sportigt sportlov på Östasiatiska museet och på Medelhavsmuseet är det tema Antika världar! Söndag den 26 februari startar lovet på Etnografiska museet där besökarna får leva sig in i Oceaniens kulturer.

  Nyhet 2017-02-17 Etnografiska museetÖstasiatiska museetMedelhavsmuseet
 • Drömlov med pyjamasparty på Världskulturmuseet

  Nästa vecka är det sportlov i Göteborg men på Världskulturmuseet kallar vi det drömlov. Kom till museet i pyamas och busa! Vi gästas av museimusen Mimus med flera. Det blir pyssel, teater och mys.

  Nyhet 2017-02-10 Världskulturmuseet
 • ​​Bollywood genom tiderna på Östasiatiska museet

  25 februari 2017 kl. 14:00-15:00 Följ med på den indiska filmindustrins tidsera från 1950- till 2010-talet. Nritya Darpan Dancecompany presenterar tillsammans med inbjudna dansgrupper en trollbindande dansshow på Östasiatiska museet. Ett teatraliskt dansscenario genom tidernas Bollywood! Pris: 200 kr Var: Östasiatiska museet

  Nyhet 2017-02-08 Östasiatiska museet
 • Sagolördagar på Medelhavsmuseet

  Lördag 4 februari-18 februari, 11 mars-10 juni kl 14 Ond bråd död. Svartsjuka och girighet. Passionerad kärlek och gruvligaste hämnd. I de grekiska sagorna finns allt – och lite till! Kryp upp i sagohörnan med alla figurerna från Ajia Irini och hör Medelhavsmuseets duktiga pedagoger berätta om käbblande gudar och gudinnor, stridslystna halvgudar, modiga flickor och vanligt folk. Fri entré

  Nyhet 2017-02-03 Medelhavsmuseet
 • Familjelördagar på Medelhavsmuseet: Faraoner, mumier och hieroglyfer

  Lördag 4 februari-18 februari, 11 mars-10 juni kl 13 resp kl 15 Följ med på en spännande familjevisning av museets Egyptenutställning! Hör om Nilens betydelse, skrivarnas roll, gudarnas makt och du som vågar dig ner i gravkammaren får se djurmumier, ushebtis och vårt virtuella mumiebord. 20 kr/vuxen & gratis för alla under 19 år

  Nyhet 2017-02-02 Medelhavsmuseet
 • Superonsdagar på Etnografiska museet

  På utvalda onsdagar under våren erbjuder Etnografiska museet tematiska eftermiddagar/kvällar med visningar, föredrag och andra aktiviteter med historiska tillbakablickar och dagsaktuella händelser. Bland annat om Twin Peaks återkomst, program i samband med Internationella kvinnodagen och föredrag om människans kolonisation av Stilla havet.

  Nyhet 2017-02-01 Etnografiska museet
 • Programserie: Syriens arkeologi & historia på Medelhavsmuseet

  En serie om sex föreläsningar - Syriens arkeologi och historia - med nedslag i en lång och mångskiftande historia, en bakgrund till Medelhavsmuseets kommande utställning; Berättelser från Syrien.

  Nyhet 2017-02-01 Medelhavsmuseet
 • Panelsamtal: Fokus Mellanöstern på Medelhavsmusset

  Våren på Medelhavsmuseet fortsätter med en serie undersökande panelsamtal med önskan om att förstå situationen i Mellanöstern. Till vår hjälp har vi journalister och sakkunniga från olika områden. Samarbete med Re:Orient. 14 feb, 28 feb, 14 mars, 28 mars kl. 18.00 på Medelhavsmuseet

  Nyhet 2017-02-01 Medelhavsmuseet
 • Dryckesprovningar med te och sake på Östasiatiska museet

  Vi provar teer av hög kvalité från olika geografiska områden och berättar om deras ursprung och traditioner. När det är säsong för körsbärsblommning i Kungsträdgården erbjuder vi sakeprovning på Östasiatiska museet. 14 feb: Teprovning Kina med temästaren Grace Guo 14 mars: Teprovning Japan med tekännaren Yuko Ono 18 april: Sakeprovning med sake-samurajen Åke Nordgren

  Nyhet 2017-02-01 Östasiatiska museet
 • Timbuktu berättar om sin nya bok på Världskulturmuseet

  Onsdag den 25 januari besöker Jason "Timbuktu" Diakité Världskulturmuseet för att delta i ett samtal kring hans självbiografiska debut "En droppe midnatt". Det blir första boksläppseventet för författaren och hiphopartisten i Göteborg.

  Nyhet 2017-01-19 Världskulturmuseet
 • Familjelördag – Östasiatiska nyåret på Östasiatiska museet

  Kom och fira tuppens år! Hör berättelsen om de olika årsdjuren, upptäck fjäderfän i samlingarna och kolla vilket årsdjur du är. I Ateljé Draken skapar vi årsdjur i lera, gör nyårsdekorationer och skriver tecken med tusch. Lördag 28 januari kl 12-16 Materialkostnad 40 kr

  Nyhet 2017-01-16 Östasiatiska museet
 • Familjesöndagar – All världens masker på Etnografiska museet

  Upptäcktsfärd bland masker från hela världen och gör din egen mask! Varför har man masker på sig, hur kan de se ut och hur gör man dem? Vi tittar på allt från västafrikanska dansmasker till korpmasker från Nordamerika. I Verkstan gör vi sedan egna masker inspirerade av utställningarna. Visning kl 12.30, verkstad kl 13-16. Söndag 15 januari-söndag 29 januari kl 12.30-16 Materialkostnad: 50 kr

  Nyhet 2017-01-02 Etnografiska museet
 • Jullov – Bland dockor och figurer, visning och verkstad på Etnografiska museet

  Julkrubban med alla sina små figurer hör julen till. Under jullovet tittar vi på museets stora samling av dockor och figurer från hela världen - japanska kokeshi-dockor, kachina-dockor från Pueblo-folken & arktiska djurfigurer snidade i ben. Visning kl 12.30, verkstad kl 13-16. 2016 - 27/12 - 29/12 , kl 12.30-16 2017 - 3/1-6/1, kl 12.30-16 Materialkostnad 50 kr

  Nyhet 2016-12-19 Etnografiska museet
 • Familjelördagar – En ballongfärd genom tiden på Medelhavsmuseet - visning och verkstad

  Häng med på en ballongfärd genom tiden eller hör om grekiska myter, kusliga sagor & spännande äventyr! Upptäcktsfärd i museets utställningar till Grekland, Rom & Egypten. I verkstan kan du skapa en egen berättelse och vem vet kanske en ballongresa i fantasin? 2016 - Lördag 3 december-lördag 10 december kl 12.30-16 2017 - Lördag 14 januari-lördag 28 januari kl 12.30-16 Materialkostnad 40 kr

  Nyhet 2016-11-22 Medelhavsmuseet
 • Familjelördag – Bollywood på Östasiatiska museet

  Stajla dig som en Bollywood-stjärna! Få inspiration under visningen i våra utställningar och kom sedan till Ateljé Draken för att fixa hennatatuering, mustasch, glitter och glamour. Lördag 3 december kl 12-16 Materialkostnad 40 kr

  Nyhet 2016-11-21 Östasiatiska museet
 • Zenbuddhism och teets väg - om zen som teori och praktik

  Sante Poromaa berättar om zen som teori och praktik. Genom föredrag och samtal pratar vi om zen som teori och praktik och dess möjliga kopplingar till Chado - Teets väg. Japanska Thesällskapet serverar te och japansk kaka. Var: Etnografiska museet, Stockholm Datum: 27/11 kl 13-15 Pris: 80 kr

  Nyhet 2016-11-18 Etnografiska museet
 • En kväll om ... satir

  Komiker och satiriker kunde inte få nog av Donald Trump. Man skämtade om hans personlighet, ordval, karriär och familjeliv. Få trodde att han hade chans att bli president. Fick satirens roll en motsatt effekt och istället bidrog till att ge uppmärksamhet åt Trump? Vad har egentligen satiren betytt för våra samhällen? 25/11 kl. 19-23 på Medelhavsmuseet INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se Pris: 80 kr

  Nyhet 2016-11-18 Medelhavsmuseet
 • Dyke Hard - regissören Bitte Andersson berättar om arbetet att göra en lesbisk actionkomedimusikal

  Bitte Andersson berättar om arbetet med den lesbiska actionkomedimusikalen Dyke Hard - en långfilm med liten budget och stort hjärta som engagerat en stor del av Stockholms queercommunity. En färgsprakande och actionfylld långfilm om ett lesbiskt rockband och deras väg till framgång i storstaden. Datum: 23/11 kl 18-20 på Etnografiska museet Pris: 50 kr

  Nyhet 2016-11-17 Etnografiska museet
 • Bokpresentation: Hilma Granqvist - antropolog med hjärtat i Palestina

  Sofia Häggman berättar om sin biografi över den finlandssvenska etnologen Hilma Granqvist som studerade och dokumenterade palestinsk kultur i alla dess former mellan 1925-1930. Ett samhälle som senare delvis utplånades. I Palestina hyllas Hilma Granqvist som den som räddade viktiga delar av palestinsk historia undan glömskan. 22/11 kl 18-19, Medelhavsmuseet INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se Fri entré

  Nyhet 2016-11-15 Medelhavsmuseet
 • Tutankhamons arvingar - föreläsning om dagens invånare i västra Thebe

  Spännande föreläsning om dagens invånare i västra Thebe och deras förhållande till sina faraoniska förfäder och deras fantastiska monument. Vilka är de som lever i västra Thebe idag? Svar på detta och mycket mer berättar föreläsaren och egyptologen Carolin Johansson om. Datum: 24/11 kl. 18-19 på Medelhavsmuseet Info & bokning: INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se, 010-456 12 98 Pris: 80 kr

  Nyhet 2016-11-15 Medelhavsmuseet
 • Musikmöte med Tawab Arash - Möt härligt eggande afghansk orientalisk inspirerad musik!

  Den kände sångaren Tawab Arash framträder tillsammans med Qudrat Talash, som spelar Talash, tablas och dohlak, och Haidar Wali, rubab. Tawab har en 22-årig karriär bakom sig, har gjort 2 världsturnéer och vunnit 9 Grammisar! Datum: lördag 26 november kl.14.30 Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@etnografiskamuseet.se, 010-456 12 99. Kostnad: 100 kr

  Nyhet 2016-11-15 Etnografiska museet
 • "Vad kan den vara värd? Ingen aning!" Lust och förlust i Antikrundan

  Med avstamp i tv-programmet Antikrundan och med utgångspunkt från Världskulturmuseernas samlingar diskuterar etnolog Agneta Lilja vårt förhållningssätt till ting och materialitet. Hur speglar det samhällets demokratiska självuppfattning? ​Föreläsningsserie i samarbete med Södertörns högskola. Datum: 16/11 kl. 18-19 på Etnografiska museet Boka på: INGEN_SPAM_bokning@etnografiskamuseet.se, 010-456 12 99

  Nyhet 2016-11-10 Etnografiska museet
 • Japansk paketinslagning - endagskurs i japansk lyxpaketinslagning

  Här får du lära dig grunderna inom den japanska paketinslagningskonsten och att skapa nya spännande och annorlunda paket. Kursledare: Atsuko Sandberg. Datum: 12 november kl. 12-16 Förkunskaper: Inga Material: Vanligt material ingår. Japanskt papper finns att köpa på plats. Boka plats: INGEN_SPAM_annika.ingeson@sv.se Pris: 690 kr

  Nyhet 2016-11-03 Etnografiska museet
 • Boklansering: En ballongfärd genom tiden - visning med högläsning och skapande verksamhet

  Välkommen till upptäckardag på Medelhavsmuseet! Med utgångspunkt i den nyutkomna barnboken En ballongfärd genom tiden av författaren Erik Magntorn och illustratören Martine Castoriano. Datum: 13 november kl 13-16 13 Visning m högläsning 14 Träffa författaren, få boken signerad 15 Visning m högläsning 13-16 Ballongtillverkning med illustratören Martine Castoriano Materialkostnad 40 kr

  Nyhet 2016-11-03 Medelhavsmuseet
 • Kroppsfestival på Etnografiska museet - föreläsning, workshop, teater, performance och quiz

  En heldag om vår älskade och ibland hatade kropp. Datum: 12/11 kl 12-17 på Etnografiska museet Kl 12 Queertangoföreläsning med efterföljande workshop kl 14 Föreläsning med genusfotografen Tomas Gunnarsson Kl 15 KOMMA UT - en monolog av skådespelaren Oskar Sternulf Kl 16 Quiz: Legendary lesbians av Louise Blad - ett performance och quiz Fri entré

  Nyhet 2016-11-02 Etnografiska museet
 • Fokus Mellanöstern: föreläsning om framtiden för orientaliska kyrkor

  Hur ser framtiden ut för dessa kyrkor i Mellanöstern när kristna minoriteter fördrivs av islamistiska extremister? Och vad görs från svenskt och europeiskt håll? Medverkande: Dan-Erik Andersson, Centrum för Mellanösternstudier i Lund, Svante Lundgren, Lunds universitet. Moderator: Nathalie Besèr. Datum: 8/11, kl.18-19 på Medelhavsmuseet ​INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se ​Pris: 80 kr

  Nyhet 2016-11-01 Medelhavsmuseet
 • Underbara ting - föreläsning om Howard Carter och upptäckten av Tutankhamons grav

  Teorin om att Nefertiti skulle ligga begravd bakom väggarna i Tutankhamons grav har satt fart på spekulationer, rykten och förhoppningar. Vad döljer sig i den mytomspunna dalen? Hur gick det till när gravarna byggdes och upptäcktes? Och vilka är de som lever i västra Thebe idag? Med museipedagog Fredrik Helander. Datum: 10/11 kl 18.00 på Medelhavsmuseet. INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se Entré: 80 kr

  Nyhet 2016-11-01 Medelhavsmuseet
 • Höstlovsspecial - vad händer på Världskulturmuseerna under höstlovet?

  Träffa våra läskiga monster, tappra hjältar och mäktiga gudar på Medelhavsmuseet eller bygg egna skelett, tillverka spännande utklädningsdekorationer på Etnografiska museet eller varför inte lyssna på japanska spökhistorier och tillverka en egen skräckmask på Östasiatiska museet! Aktivitetsperiod: 29 okt - 6 nov, www.varldskulturmuseerna.se

  Nyhet 2016-10-21 MedelhavsmuseetÖstasiatiska museetEtnografiska museet
 • Sumo - sport, ritual, konst - en utställning som visar träsnitt med motiv från den japanska nationalsporten sumo

  Intresserad av sport? Intresserad av konst? ​Öppning och vernissage av utställningen lördagen den 29 oktober kl.13. ​Utställningen pågår 29 oktober 2016 - 29 januari 2017 och ger en glimt av sumo-brottningens betydelse i äldre japansk kultur. Inlån av träsnitt och samarbete med samlaren Göran Flyxe. ​Fri entré.

  Nyhet 2016-10-20 Östasiatiska museet
 • Lär dig mer om e-sport - seminarium onsdag 19 oktober på Världskulturmuseet

  Det pratas mycket om e-sport just nu, men vad är det egentligen? Vad är det som lockar miljoner utövare runt hela jorden? Hur funkar branschen, vad säger forskningen och vilka trender finns inom datorspelsvärlden just nu? Välkommen på ett seminarium som ger dig svar oavsett om du är helt okunnig inom ämnet eller en inbiten e-sportare.

  Nyhet 2016-10-18 Världskulturmuseet
 • Kungen av Birka - en föreläsning om arkeologen och världsresenären Hjalmar Stolpe

  Vetenskapsjournalisten Bo G Eriksson har kommit ut med en ny bok som handlar om arkeologen och världsresenären Hjalmar Stolpe. Bo presenterar boken tillsammans med bilder från världsomseglingen med Vanadis 1883-85. Datum: 19 oktober, kl. 18.00-19.30 på Etnografiska museet. Entré: 80 kr.

  Nyhet 2016-10-14 Etnografiska museet
 • En guidebok till ett evigt liv - om de religiösa texter och bilder som finns på kungagravarnas väggar

  Med egyptolog Nils Billing, Uppsala universitet, författare till den nyutkomna "De dödas bok". På föreläsningen får vi höra vad som egentligen står på väggarna i de faraoniska gravarna i Konungarnas dal. Underlättar texterna kungens väg genom döden och vidare till ett evigt liv? Datum: Torsdag 13 oktober kl 18.00 Medelhavsmuseet. Boka: INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se, 010-456 12 98 Pris: 80 kr

  Nyhet 2016-10-10 Medelhavsmuseet
 • Från Karthago till Palmyra - en föreläsning om historisk och samtida förstörelselusta

  Om förstörelselustans historia, från romarnas ödeläggelse av Karthago 146 f Kr till IS sprängning av världsarv i Irak och Syrien. Föreläsare idéhistoriker Magnus Rodell. Datum: tisdag 18 oktober kl 18.oo på Medelhavsmuseet. Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se, 010-456 12 98 Pris: 80 kr

  Nyhet 2016-10-05 Medelhavsmuseet
 • Sverige och Kina, föreläsning om historien bakom Östasiatiska museets uppkomst

  Föreläsning med Jan Romgard, sinolog och historiker som har doktorerat om det svensk-kinesiska samarbetet under 1900-talet. Föreläsningen förklarar den politiska bakgrunden till Östasiatiska museets tillkomst och dess betydelse för den alldeles speciella relation som uppstod mellan Kina och Sverige i början på 1900-talet. Datum: 15/10 kl. 14:00-15:30 på Östasiatiska museet. Pris: 80 kr.

  Nyhet 2016-10-05 Östasiatiska museet
 • Tuschmåleri inom bonsai och hur man skapar man en idealbild av naturen

  Vi tittar närmare på bakomliggande filosofi och idéer när vi målar. Visning av måleriuställningen - En blomma En värld. Förkunskaper i tuschmåleri krävs. Datum: 7 - 9 oktober, kl. 11:30-16:00. Lärare: Anna-Lena Hansen, konstnär och sinolog. Plats: Östasiatiska museet, Stockholm. Kostnad: 2225 kr. Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@ostasiatiskamuseet.se eller 010-456 12 97.

  Nyhet 2016-10-03 Östasiatiska museet
 • Teprovning: tema Japan och Kina med tekännarna Yuko Ono och Grace Guo

  Kursen där vi provar teer av hög kvalitet från olika geografiska områden samt får höra mer om deras ursprung och traditioner. Plats: Östasiatiska museet. Datum: 11 oktober - Teer från Japan, 25 oktober - Teer från Kina med temästaren Yuko Ono 15 november - fördjupning i kursen av te från Kina med temästaren Grace Guo. Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@ostasiatiskamuseet.se, 010-456 12 97 Pris: 220 kr

  Nyhet 2016-09-30 Östasiatiska museet
 • FOKUS MELLANÖSTERN samtalsserie - Drömmen om det Osmanska imperiet

  Det odlas en bild av det forna osmanska riket, att åter bli en stormakt och centrum för islam. Men hur väl stämmer den bilden med det osmanska rikets långa historia? Medverkande: Olof Heilo och Umut Özkirimli, Centrum för Mellanösternstudier i Lund. Moderator: Bitte Hammargren. Datum: 11/10 kl.18.00 på Medelhavsmuseet Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se, 010-456 12 98. Kostnad: 80 kr

  Nyhet 2016-09-29 Medelhavsmuseet
 • Smörskulpturer - munkar från Indien skapar konst i smör

  Tibetanska munkar från Indien besöker för första gången Skandinavien för att demonstrera hur man gör smörskulpturer, Tormas. Med hjälp av osaltat smör, mjöl och vax formas dessa fantastiska konstverk fram som symboliserar livets förgänglighet, ett ledande tema i buddhismen. Söndag 2/10 är det workshop för barn och familj i Ateljé Draken. Datum: 1-8 okt, stängt mån 3/10 Tid: 12-16

  Nyhet 2016-09-26 Östasiatiska museet
 • Musikmöte med Tawab Arash - Möt härligt eggande afghansk orientalisk inspirerad musik!

  Den kände sångaren Tawab Arash framträder tillsammans med Qudrat Talash, som spelar Talash, tablas och dohlak, och Haidar Wali, rubab. Tawab har en 22-årig karriär bakom sig, har gjort 2 världsturnéer och vunnit 9 Grammisar! Datum: lördag 26 november kl.14.30 Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@etnografiskamuseet.se, 010-456 12 99. Kostnad: 100 kr

  Nyhet 2016-09-20
 • Möt Eastern Bias - bandet som inspireras av musik från östra medelhavsområdet

  Det ges utrymme för improvisationer, stämsång och suggestiva rytmer som tillsammans skapar atmosfärer av allt från storslagen melankoli till glädjefylld lättsamhet. Repertoaren innehåller låtar som sjungs på bl a spanska, arabiska, grekiska, turkiska och armeniska. Datum: lör 8 oktober kl.14.30 INGEN_SPAM_Bokning@etnografiskamuseet.se, 010-456 12 99 Kostnad: 80 kr

  Nyhet 2016-09-20 Etnografiska museet
 • SERIE: Höst i konungarnas dal - Tutankhamons grav

  Arkeologer, journalister & nyfikna besökare flockas i Konungarnas dal. Teorin om att Nefertiti skulle ligga begravd bakom väggarna i Tutankhamons grav har satt fart på spekulationer, rykten & förhoppningar. Vad döljer sig i den mytomspunna dalen? Hur gick det till när gravarna byggdes, upptäcktes? Vilka lever i Thebe idag? Medelhavsmuseet: 29/9, 13/10, 27/10, 10/11, 24/11, 8/12 Tid: kl.18

  Nyhet 2016-09-16 Medelhavsmuseet
 • Musikmöten serie: om aboriginernas kultur och hur man spelar på instrumentet didjeridu

  Musikern Lars Walllin berättar om aboriginerna, deras kultur samt musikinstrumentet didjeridu. Det ges även tillfälle att prova på. Samarbete med Vänskapsföreningen Sverige Australien/Nya Zeeland Datum: 24/9 kl. 14:30-16:30, Etnografiska museet Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@etnografiskamuseet.se, 010-456 12 99. Kostnad: 80 kr

  Nyhet 2016-09-16 Etnografiska museet
 • FOKUS: MELLANÖSTERN - En samtalsserie med forskare och journalister som berör Mellanöstern och Sverige

  Hur arbetar man ute i Europa för att stoppa rekryteringen till våldsbejakande islamistiska grupper? Finns det olika sätt att förebygga radikalisering? Medverkande: Markus Holdo, Centrum för Mellanösternstudier i Lund och Emin Poljarevic, Uppsala universitet. Moderator: Nathalie Besèr Datum: 27/9 kl 18.00, Medelhavsmuseet Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se, 010-456 12 98 Kostnad: 80 kr

  Nyhet 2016-09-15 Medelhavsmuseet
 • Föreläsningsserie Lust: ”Vad kan den vara värd ? Ingen aning!” - Om lust och förlust i Antikrundan

  Med avstamp i tv-programmet Antikrundan diskuterar etnolog Agneta Lilja om hur vårt förhållningssätt till ting och materialitet speglar samhällets demokratiska självuppfattning. Samarbete med Södertörns högskola. Datum: 16/11 Tid: kl.18.00 på Etnografiska museet Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@etnografiskamuseet.se, 010-456 12 99. Kostnad: 80 kr

  Nyhet 2016-09-15 Etnografiska museet
 • Föreläsningsserie Lust: Från Karthago till Palmyra - Om historisk och samtida förstörelselusta

  Om förstörelselustans historia, från romarnas ödeläggelse av Karthago 146 f Kr till IS sprängningar av världsarv i Irak och Syrien. Med idéhistoriker Magnus Rodell. Samarbete med Södertörns högskola. Datum: 18/10 Tid: kl.18.00 på Medelhavsmuseet Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@medelhavsmuseet.se, 010-456 12 98. Kostnad: 80 kr

  Nyhet 2016-09-15 Medelhavsmuseet
 • Föreläsningsserie: Lust - med utgångspunkt i föremål från Världskulturmuseernas samlingar

  Asketisk disciplin eller kosmisk orgasm? Tantra i mötet mellan öst och väst. Om modern tantra som en produkt av globalisering, individualisering och sexuell frigörelse. Med religionspsykolog Göran Ståhle. Samarbete med Södertörns högskola. Datum: 20/9 Tid: kl.18.00 på Östasiatiska museet. Boka plats: INGEN_SPAM_bokning@ostasiatiskamuseet.se, 010-456 12 97. Kostnad: 80 kr

  Nyhet 2016-09-15 Östasiatiska museet
 • Asienfestival!

  11 september 2016, kl. 12:00-16:00 på Östasiatiska museet, Stockholm. Välkommen till årets festivaldag med aktiviteter för hela familjen. Tillverka ett eget samurajsvärd, se japanskt bågskytte och mycket mer! Detaljerat program kommer inom kort.

  Nyhet 2016-08-31 Östasiatiska museet
 • State of Mind - utställning på Världskulturmuseet om lesbiska och bisexuellas situation i Ryssland

  State of Mind är ett konstprojekt som belyser livssituationen för lesbiska och bisexuella kvinnor i S:t Petersburg, Ryssland. Verket är en foto-, film- och ljudinstallation av konstnärerna Annica Karlsson Rixon and Anna Viola Hallberg och porträtterar 39 personers reflektioner över hur det är att vara queer och deras tankar inför framtiden. Utställningen visas till och med den 4 september.

  Nyhet 2016-06-14 Världskulturmuseet
 • Sommarlov: I samurajernas värld!

  Tisdag, onsdag, torsdag och söndag 28 juni - 14 augusti kl 12.30-16.00 på Etnografiska museet. Följ med på familjevisning där vi tittar på samurajrustningar och pratar om samurajens träning, utbildning, utrustning och roll i samhället.

  Nyhet 2016-06-08 Etnografiska museet
 • Time plays

  Söndag 29 maj kl 14.00-15.30 på Etnografiska museet. Kompositören Percival presenterar sin vindmusik och sin nyutkomna bok.

  Nyhet 2016-05-18 Etnografiska museet
 • Indigo: Stygn och denim

  Lördag 28 maj kl 12-16 på Etnografiska museet. Hantverksdag i textilens tecken! Museet erbjuder rum för eget skapande med sakkunniga experter. Prova-på att färga med indigo, att göra shibori, att brodera med sashiko (förstärkande och förskönande broderi med ursprung i Japan) eller att laga dina jeans.

  Nyhet 2016-05-16 Etnografiska museet
 • Familjesöndag: Indienfestival

  Söndag 22 maj kl 12-16 på Östasiatiska museet. Möt Indien i Namaste-festivalen! Familjedag med långväga gäster, visningar, prova på-aktiviteter, mat med mera.

  Nyhet 2016-05-10 Östasiatiska museet
 • TEHUSETS DAG

  Söndag 15 maj kl 11.30-16 på Etnografiska museet. Museets japanska tehus, Zui-Ki-Tei, öppnar igen för säsongen med teceremonier, föredrag, picknick-ceremonier ute i trädgården med mera.

  Nyhet 2016-05-03 Etnografiska museet
 • Ny bok: Det olyckliga århundradet. När öst och väst möttes

  Lördag 7 maj kl 14 på Östasiatiska museet. Föredrag med Lars Vargö om Östasiens moderna historia, från mitten av 1800-talet och framåt.

  Nyhet 2016-04-27 Östasiatiska museet
 • Sverige och Japan under 1700-talet

  ​Lördag 23 april kl 14.00-16.30 på Etnografiska museet ​Hur såg det japanska samhället ut under Edo-perioden? Vilka rättigheter och skyldigheter hade människor, hur klädde man sig och hur såg relationerna ut med resten av världen? Temadag som fokuserar på Japans 1700-tals historia.

  Nyhet 2016-04-12 Etnografiska museet
 • KULTURNATTEN: Musik, skräck, museivandringar

  KULTURNATTEN lördag 23 april kl 18-24. Taikotrummor och experimentell musikföreställning på Östasiatiska museet, skräckens olika ansikten och spökhistorier på Etnografiska museet, vandring genom Egyptens 7000 år långa historia på Medelhavsmuseet.

  Nyhet 2016-04-11 MedelhavsmuseetEtnografiska museetÖstasiatiska museet
 • Thailändskt nyår & vattenfestival

  Familjelördag 9 april kl 12-16 på Östasiatiska museet​. I Thailand och även i andra delar av Asien firas Songkran, som är både nyår och vattenfestival.

  Nyhet 2016-03-31 Östasiatiska museet
 • Människa och natur: Ekostäder i Kina

  Tisdag 12 april kl 18 på Östasiatiska museet Hur har samspelet mellan människa och natur påverkat klimatet och samhällsutvecklingen genom historien? Hur kan arkeologi och klimatforskning hjälpa oss att se och förstå sambanden mellan människa och natur? Följ vårens spännande serie om vår tids ödesfråga.

  Nyhet 2016-03-30 Östasiatiska museet
 • En kväll om Oro

  Fredag 8 april kl 19.30-22.00 på Medelhavsmuseet Vi lever i oroliga tider. Men vad gör oron med oss fysiskt, mentalt och själsligt? Vad händer i hjärnan när vi oroar oss? Hur har människor hanterat oro genom historien? Och hur hanterar den sekuläre svensken sin oro när man avskaffat gud?

  Nyhet 2016-03-29 Medelhavsmuseet
 • Ama-San - videokonstverk

  Ama-san, ett videokonstverk av Sonia Hedstrand, från år 2011. Visas söndag 3 april kl 13-15 på Etnografiska museet.

  Nyhet 2016-03-22 Etnografiska museet
 • Österländsk andlighet: Moon-kyrkan och Hare Krishna

  Östasiatiska museets Skulpturhall inbjuder till tankar, frågor och reflektioner kring liv och död, rätt och fel, nära och fjärran. Vårens serie, tisdagar 5 och 26 april, tittar närmare på österländsk nyandlighet. Följ vår samtalsserie om buddhism och hinduism – på plats bland unika skulpturer.

  Nyhet 2016-03-22 Östasiatiska museet
 • PÅSKLOV på Världskulturmuseerna i Stockholm

  På Världskulturmuseerna i Stockholm finns många olika aktiviteter under påsklovet. ​Japanska tecken och kalligrafi på Etnografiska museet, Tyger och tryck på Östasiatiska museet och Egyptiska gudar och skapelsemyter på Medelhavsmuseet.

  Nyhet 2016-03-18 MedelhavsmuseetÖstasiatiska museetEtnografiska museet
 • SERIE: TABU

  Lust, begränsning och tabu har genom historien varit tätt sammantvinnade sociala konstruktioner. Genom tabuföreställningar har också de regler som kringgärdat det tillåtna skiftat genom seklerna. Med utgångspunkt från Världskulturmuseernas samlingar tar sig etnologer, idéhistoriker och religionsfilosofer från Södertörns högskola an dessa frågor i vårens föreläsningsserie om tabu.

  Nyhet 2016-03-14 Östasiatiska museetEtnografiska museetMedelhavsmuseet
 • Hövdingens totempåle. Om konsten att utbyta gåvor

  ​Lördag 19 mars kl 13.30-16 på Etnografiska museet ​För tio år sedan skickades Hövdingens totempåle åter från Sverige till Kanada. Anders Björklund, f d museichef vid Etnografiska museet, har skrivit en bok om totempålens historia, om kopplingen till museet och om återlämnandet.

  Nyhet 2016-03-09 Etnografiska museet
 • Människa och natur: Mayakollapsen

  Onsdag 16 mars kl 18 på Etnografiska museet ​Hur har samspelet mellan människa och natur påverkat klimatet och samhällsutvecklingen genom historien? Hur kan arkeologi och klimatforskning hjälpa oss att se och förstå sambanden mellan människa och natur? Följ vårens spännande serie om vår tids ödesfråga.

  Nyhet 2016-03-07 Etnografiska museet
 • Dansföreställning: Always by my side

  ​Tisdag 15 mars kl 18 på Östasiatiska museet ​En dansföreställning om uppfostran och tre relationer under samma tak.

  Nyhet 2016-03-07 Östasiatiska museet
 • På resa med Pausanias

  ​Söndag 13 mars kl 13 på Medelhavsmuseet Pausanias var en grekisk upptäcktsresande och geograf som levde på 100-talet e.Kr., känd för att ha skrivit världens äldsta guidebok, Hellados Periegesis, Beskrivning av Grekland.

  Nyhet 2016-03-04 Medelhavsmuseet
 • Skandinaver på världens tak – i Sven Hedins och Ole Olufsens spår

  Torsdag 12 mars kl 13-16 på Etnografiska museet ​På 1890-talet genomfördes flera oberoende skandinaviska forskningsresor till Pamir i Centralasien. Den svenske geografen Sven Hedin utforskade Pamir 1894–1895 och den danske arméofficeren Ole Olufsen organiserade två expeditioner till delvis samma område 1896–1897 och 1898–1899.

  Nyhet 2016-03-04 Etnografiska museet
 • Gebel el Silsila - nya unika fynd i Egypten

  Torsdag 10 mars kl 18 på Medelhavsmuseet ​Arkeolog Maria Nilsson gästar för första gången Medelhavsmuseet för att berätta om det spännande fältarbetet och alla nya fynd i Gebel el Silsila!

  Nyhet 2016-03-03 Medelhavsmuseet
 • Österländsk andlighet

  Tisdag 8 mars, 5 april & 26 april kl 18 på Östasiatiska museet. Östasiatiska museets Skulpturhall inbjuder till tankar, frågor och reflektioner kring liv och död, rätt och fel, nära och fjärran.

  Nyhet 2016-03-01 Östasiatiska museet
 • Internationella kvinnodagen på Etnografiska museet

  Tisdag 8 mars kl 13-16 på Etnografiska museet. Under internationella kvinnodagen har vi två specialskrivna visningar.

  Nyhet 2016-02-25 Etnografiska museet
 • Sportlov på Världskulturmuseerna i Stockholm

  Följ med på en spännande resa till till Arktis, lär mer om talesätt och valspråk av romarna, se film med kinesisk skuggspelsteater.

  Nyhet 2016-02-18 Östasiatiska museetEtnografiska museetMedelhavsmuseet
 • Populärvetenskaplig forskardag

  ​Lördag 20 februari kl 11.00-16.30 på Etnografiska museet I ett samarbete med Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier vid Stockholms universitet bjuder Världskulturmuseerna in till en temadag med smakprov från aktuell forskning.

  Nyhet 2016-02-16 Etnografiska museet
 • Världens scenkonst – en minifestival

  Söndag 21 februari kl 14-17 på Etnografiska museet Kom och upplev väntade och oväntade möten, nyanlända och etablerade artister, work-in-progress, improvisationer, nutida koreografier, klassisk musik, världsmusik, indisk dans mm.

  Nyhet 2016-02-16 Etnografiska museet
 • MÄNNISKA OCH NATUR: Klimatförändringarnas historia

  Hur har samspelet mellan människa och natur påverkat klimatet och samhällsutvecklingen genom historien? Hur kan arkeologi och klimatforskning hjälpa oss att se och förstå sambanden mellan människa och natur? Följ vårens spännande serie om vår tids ödesfråga.

  Nyhet 2016-02-10 Östasiatiska museetEtnografiska museetMedelhavsmuseet
 • Staden vid Sidenvägen: Temavisningar & sista chansen!

  Utställningen Staden vid Sidenvägen i Bergrummet pågår t o m söndag 28 februari. Genom visningar, poesi och föredrag utforskar vi Tangdynastins blomstrande kultur och livliga handelskontakter.

  Nyhet 2016-02-08 Bergrummet
 • Tibetanska nyåret - Losar

  ​Lördag 13 februari kl 13-16 på Etnografiska museet firas det tibetanska nyåret, Losar – Eldapans år - traditionsenligt tillsammans med Svensk-Tibetanska Skol- och Kulturföreningen.

  Nyhet 2016-02-08 Etnografiska museet
 • En kväll om Censur

  Fredag 12 februari kl 19.30 på Medelhavsmuseet. I år fyller den första tryckfrihetsförordningen 250 år. Men hur är det ställt med yttrandefrihet och fri åsiktsbildning idag? Hur har sociala medier förändrat journalistiken och det offentliga samtalet? Är konsten alltid fri? Och får man verkligen säga och skriva vad som helst?

  Nyhet 2016-02-03 Medelhavsmuseet
 • Samernas nationaldag

  Delta i vår samiska temahelg med nationaldagsfirande lördag 6 februari kl 12.30-17 på Etnografiska museet. En serie föreläsningar och dialog i samtal om varför samer inte syns [mer] i Sveriges historieberättelse.

  Nyhet 2016-02-01 Etnografiska museet
 • Ancient Foodways

  Bokpresentation torsdag 4 februari kl 18-19 på Medelhavsmuseet. "Ancient Foodways – Gastronomy in Egypt, Greece, Rome, Luristan and the Muslim World" av Ulrika Söderlind tar sin utgångspunkt i Medelhavsmuseets arkeologiska samlingar som kan härledas till mat och dryck på olika vis.

  Nyhet 2016-02-01 Medelhavsmuseet
 • APANS ÅR! Östasiatiska nyåret

  Fira ankomsten av Apans år med Östasiatiska museet söndag 7 februari kl 12-16! Drake, lejondans, nyårskalligrafi, familjevisningar och mycket mer i det nyårsdekorerade museet.

  Nyhet 2016-01-28 Östasiatiska museet
 • FOKUS: MELLANÖSTERN

  Följ vårens spännande samtalsserie på Medelhavsmuseet och möt forskare och journalister i samtal om dagsaktuella frågor som berör Mellanöstern och Sverige.

  Nyhet 2016-01-25 Medelhavsmuseet
 • Vinterlov: Japan i snö

  Lördag 26/12-söndag 27/12, tisdag 29/12-onsdag 30/12 & lördag 2/1-söndag 3/1 kl 12.30-16 på Etnografiska museet. Vi tittar på Tehuset i vinterskrud och värmer oss med grönt te. I Verkstan gör vi Kokeshidockor, målar kimonos och temuggar med tecken.

  Nyhet 2015-12-17 Etnografiska museet
 • Sköldpaddans sång på Etnografiska

  ​Söndag 6 december kl 13.30-15.30 på Etnografiska museet Musikalisk resa genom världar.Konsert till förmån för barn i Namibia som är föräldralösa pga av HIV/AIDS.

  Nyhet 2015-11-26 Etnografiska museet
 • Indisk dans och Bollywood

  Lördag 5 december kl 14-15 & 17-18 på Östasiatiska museet Dansgruppen Nrtiya Darpan med gästartister bjuder på glittrande dansföreställning som värmer i vintermörkret.

  Nyhet 2015-11-25 Östasiatiska museet
 • Familjelördag: Indien på Östasiatiska museet

  Lördag 5 december kl 12-16 på Östasiatiska museet Vi berättar spännande historier om Shiva, Ganesha och de andra indiska gudarna!

  Nyhet 2015-11-25 Östasiatiska museet
 • Musikmöte – rytmer från Urtid i Nutid

  Lördag 5 december kl 14.30-16.00 på Etnografiska museet Taiko-konsert med Andrew Hickman, taikogruppen Hino Tora Taiko och dansgruppen Zyka. Vi får möta gamla och moderna japanska rytmer med taikotrummors hjälp.

  Nyhet 2015-11-24 Etnografiska museet
 • En kväll om Hår

  Fredag 4 december kl 19.30-22.00 på Medelhavsmuseet Långt, kort, kalt, konstgjort, trimmat och generande. Vad säger hår om ett samhälle? Hur har olika hårtrender uppstått genom tiderna? Vad är mode och vad är moral? Och vad styr egentligen?

  Nyhet 2015-11-24 Medelhavsmuseet
 • YEZIDIER - Religiös minoritet i Mellanöstern

  Tisdag 1 december kl 18 på Medelhavsmuseet. Öppen föreläsning med professor Christine Allison, chef för Centre for Kurdish Studies vid Exeter University samt världsledande expert på yezidiernas religion.

  Nyhet 2015-11-23 Medelhavsmuseet
 • Yoshiko Wada: Japansk textil

  Tisdag 24 november kl 17.30-18.30 på Östasiatiska museet Föredrag med textilexperten Yoshiko I Wada om dräktskick, färgning och mode i Japan, i nutid och dåtid.

  Nyhet 2015-11-11 Östasiatiska museet
 • Familjesöndag: Kalligrafi på Etnografiska

  Söndag 22 november kl 12.30-16 på Etnografiska museet Följ med och upptäck våra utställningar om Japan. I museets verkstad kan du prova kalligrafi med den skickliga mästaren Hiroko Kimura som hjälper dig att skriva ditt namn, eller tecknet för en årstid.

  Nyhet 2015-11-10 Etnografiska museet
 • ​Japansk litteratur och bokkonst

  Lördag 21 november kl 13-16 på Etnografiska museet I anslutning till utställningen Japan äger rum arrangeras en temadag kring japansk litteratur och bokkonst - från dåtid till nutid.

  Nyhet 2015-11-10 Etnografiska museet
 • Mosuls förstörda konstskatter

  Torsdag 19 november kl 18 på Medelhavsmuseet Konstnären, kritikern och journalisten Ashraf Atraqchi tvingades fly Mosul, Irak efter att ha hotats för att han i media uppmärksammat hur stadens kulturskatter förstörts av extremister.

  Nyhet 2015-11-03 Medelhavsmuseet
 • En annan värld. Minnen från Kina 1961-62

  Söndag 15 november kl 14 på Östasiatiska museet Kinakännaren Cecilia Lindqvist presenterar sin nya bok, där hon berättar om sin upplevelse av Kina 1961-62 – några få år före Maos sista, våldsamma kampanj, kulturrevolutionen, drar igång.

  Nyhet 2015-11-03 Östasiatiska museet
 • Bokpresentation: Svärd, sandaler och skandaler

  ​Torsdag 12 november kl 18 på Medelhavsmuseet. Antiken har lockat filmmakare alltsedan filmens barndom. Men hur har antiken skildrats i olika tider och medier?

  Nyhet 2015-11-03 Medelhavsmuseet
 • Indigo, jeans och japansk workwear

  Lördag 7 november kl 11.30-17 på Etnografiska museet Föreläsningar, demonstrationer och prova på aktiviteter med fokus på japansk workwear, indigo och jeans.

  Nyhet 2015-10-27 Etnografiska museet
 • En kväll om Samlande

  Fredag 6 november kl 19-22 på Medelhavsmuseet Kuriosakabinett, konst eller kapsyler. Samlingar kan ta sig olika uttryck, men varför samlar man? När blir en samling en samling? Var går gränsen mellan samlarentusiasm och tvångssyndrom? Och vad är egentligen vitsen med museer?

  Nyhet 2015-10-27 Etnografiska museet
 • De Dödas Dag på Etnografiska

  Lördag 31 oktober & söndag 1 november kl 14-16 på Etnografiska museet Delta i firandet av De Dödas Dag tillsammans med Mexikanska Sällskapet i Stockholm.

  Nyhet 2015-10-20 Etnografiska museet
 • Musikmöte: Traditionell japansk musik

  ​Lördag 24 oktober kl 14.30-16 på Etnografiska museet. Upplev den spröda bambuflöjten och den känsliga cittran.

  Nyhet 2015-10-19 Etnografiska museet
 • Möt världen på höstlovet!

  Höstlov lördag 24/10-söndag 1/11 i Bergrummet, på Etnografiska museet, Medelhavsmuseet & Östasiatiska museet. Ta med familjen på spännande visningar och skapa tillsammans. Res tillbaka i tiden till den kinesiska staden Luoyang, hör om De dödas dag i Mexiko, följ med på äventyr bland mumier i Egypten eller tillverka egna kusliga spökmasker.

  Nyhet 2015-10-16 MedelhavsmuseetEtnografiska museetÖstasiatiska museet
 • Från Sahure till Nyuserre: solkungar i gamla riket

  Tisdag 13 oktober kl 18 på Medelhavsmuseet I höst gästspelar en unik skulptur föreställandes farao Sahure från den 5:e dynastin på Medelhavsmuseet.

  Nyhet 2015-10-07 Medelhavsmuseet
 • Glimtar ur Tangtidens litteratur

  Lördag 10 oktober kl 14 på Östasiatiska museet ​Professor Göran Malmqvist, sinolog och ledamot av Svenska Akademien, talar om "Några glimtar ur Tangtidens litteratur".

  Nyhet 2015-10-06 Östasiatiska museet
 • Arkivet som subjekt mellan institutionella och personliga historier

  Fredag 9 oktober kl 16.30-18.00 på Etnografiska museet Var beredd på att skifta perspektiv! Höstens artist-in-residence Jacqueline Hoang Nguyen berättar om sin konstnärliga utforskning av museets arkiv.

  Nyhet 2015-10-05 Etnografiska museet
 • Japanska rum - estetik och arkitektur

  Lördag 10 oktober kl 12-16 på Etnografiska museet Temadag kring japanska rum, tehuset, arkitektur och tekniker.

  Nyhet 2015-10-01 Etnografiska museet
 • Ungerska Amnesty besöker Göteborg ag flyktingkatastrofen

  Antalet flyktingar som kommer till Ungern har den sista tiden ökat markant samtidigt som myndigheterna gör allt för att hindra dem. Världskulturmuseet bjuder in till samtal med Orsolya Jeney, generalsekreterare för Amnesty i Ungern, för att diskutera situationen i landet för människor på flykt.

  Nyhet 2015-09-25 Världskulturmuseet
 • Internationella Barndagen på Etnografiska

  ​Söndag 4 oktober kl 12-16 firas Internationella Barndagen på Etnografiska museet. I år har dagen tema FRED.

  Nyhet 2015-09-25 Etnografiska museet
 • Bokpresentationer på Medelhavsmuseet

  ​De svenska instituten i Rom och Athen 1925–1950 - bokpresentation onsdag 30 september kl 18-19. Rom – arkitektur och stad - bokpresentation torsdag 1 oktober kl 18-19.

  Nyhet 2015-09-25 Medelhavsmuseet
 • Pionernas paviljong - föredragsserie Staden vid Sidenvägen

  Pionernas paviljong - föredragsserie Staden vid Sidenvägen ​I Bergrummet på Skeppsholmen kan besökaren göra en resa till miljonstaden Luoyang, en handelsplats vid Sidenvägen. Under fyra lördagseftermiddagar utforskar vi kulturlivet under Tangdynastin. Genom smaker, dofter och rytmer kommer denna blomstringsperiod till liv. Följ serien i Bergrummet!

  Nyhet 2015-09-24 Bergrummet
 • Indiens ursprungsfolk - adivasis

  ​Onsdag 30 september kl 18.30-20 på Etnografiska museet Har du också läst New Delhi – Borås, den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige? Nu får du tillfälle att träffa författaren Per J Andersson och huvudpersonen PK Mahanandia, i ett samtal om Indiens ursprungsfolk.

  Nyhet 2015-09-22 Etnografiska museet
 • Sven Fredrik Lidman: Den förste svensken i Nubien

  Tisdag 29 september kl 18-19 på Medelhavsmuseet År 1815 seglade den svenske orientalisten Sven Fredrik Lidman uppför Nilen, till det mytomspunna Nubien. Han såg monument som vittnade om ett storslaget förflutet och samlade en stor mängd fornsaker som var tänkta att ingå i en offentlig samling i Sverige.

  Nyhet 2015-09-22 Medelhavsmuseet
 • Musikmöte: Romsk dragspelsmusik

  ​Lördag 26 september kl 14.30-15.30 på Etnografiska museet Ionica Mutu och Gipsy Lupu kommer från en lång tradition av romska gatumusikanter. Dragspel är deras liv och deras levebröd, det har gått i arv i många generationer inom familjen.

  Nyhet 2015-09-16 Etnografiska museet
 • Bokpresentation: Romerska porträtt

  Utifrån sin fotobok Claudius Umbram – romerska porträtt samtalar fotograf Martin Skoog med museipedagog Fredrik Helander, Medelhavsmuseet

  Nyhet 2015-09-16 Medelhavsmuseet
 • FOKUS: MELLANÖSTERN

  Följ höstens spännande serie, Fokus: Mellanöstern, där vi erbjuder fördjupande samtal, med akademisk kunskap, om dagsaktuella frågor som berör Mellanöstern och Sverige. Serien ges i samarbete med Re:Orient, Lunds Universitet, Södertörns Högskola och Medelhavsmuseet.

  Nyhet 2015-09-11 VärldskulturmuseernaMedelhavsmuseet
 • Minicon - östasiatisk populärkultur på Etnografiska

  ​Minicon - Lördag 19 september kl 12.00-16.30 på Etnografiska museet Etnografiska museet välkomnar alla intresserade av östasiatisk populärkultur till vårt konvent i miniformat - MINICON. Dagen innehåller allt ett konvent ska ha: cosplay, lekar, tävlingar, spel, dockor och film.

  Nyhet 2015-09-11
 • Asienfestival i Ateljé Draken på Östasiatiska museet

  Asienfestival i Ateljé Draken på Östasiatiska museet. ​Lördag 12 & söndag 13 september kl 12-16. Res längs Sidenvägen! Vi berättar om kamelkaravaner, äventyrare och strapatsrika resor över berg och öken.

  Nyhet 2015-09-04 Östasiatiska museet
 • Luoyang market när Staden vid Sidenvägen öppnar i Bergrummet

  Luoyang market när Staden vid Sidenvägen öppnar i Bergrummet Lördag 12 september kl 11-16 Premiärdagen för utställningen Staden vid Sidenvägen firas med en mångkulturell marknad utomhus vid Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Ta del av mat, musik, loppis och möt en äkta baktrisk kamel!

  Nyhet 2015-09-03 BergrummetÖstasiatiska museet
 • Journalisterna Martin Schibbye och Nils Resare gästar Världskulturmuseet

  Världskulturmuseet gästas av journalisterna Martin Schibbye och Nils Resare som berättar om projektet Blank Spot Project - en läsarfinansierad reportagesajt för utrikesjournalistik.

  Nyhet 2015-09-03 Världskulturmuseet
 • Japansk trädgårdsfest på Etnografiska

  Japansk trädgårdsfest på Etnografiska museet söndag 30 augusti kl 12-16. Vi firar tehuset med fri entré och picknick i det gröna. Dagen fokuserar på det traditionella Japan.

  Nyhet 2015-08-24 Etnografiska museet
 • Tanabata-festival på Etnografiska

  Söndag 5 juli kl 12-15 på Etnografiska museet. Vi firar Tanabata, Stjärnfestivalen, tillsammans med Japanska föreningen i Stockholm. För hela familjen.

  Nyhet 2015-06-24 Etnografiska museet
 • Japansk textil: knyta, vika, pressa på Östasiatiska museet

  Japansk textil kännetecknas av många olika slags tekniker för att skapa mönster på ett tyg. I denna mindre utställning i Galleriet i vår japanska utställning tar vi fasta på ett par färgnings- och mönstringstekniker på kimono och textilfragment.

  Nyhet 2015-06-17 Östasiatiska museet
 • Japansommar på Etnografiska - för hela familjen

  Tisdag, onsdag, torsdag och söndag 23 juni-9 augusti kl 12.30-16. Familjevisning kl 12.30–13 följs av skapande aktiviteter i Verkstan kl 13-16. Följ med på visning av Tehuset och den nyöppnade utställningen Japan äger rum. I parken leker vi japanska lekar.

  Nyhet 2015-06-16 Etnografiska museet
 • Öppet Tehus på Etnografiska museet

  Onsdagar t o m 19 augusti kl 13-16 ​Passa på att besöka det japanska tehuset Zui-Ki-Tei i sommar. Varje onsdag finns en medlem ur Japanska tesällskapet på plats för att svara på frågor och servera grönt te.

  Nyhet 2015-06-15 Etnografiska museet
 • Palmyra – historien om ett hotat kulturarv

  Under hela våren har världen nåtts av rapporter om hur kulturlämningar hotas av krig och politiskt motiverad förstörelse. Inte minst gäller det situationen vid staden Palmyra i Syrien. Med anledning av den aktuella situationen i området, väljer Medelhavsmuseet nu att ställa ut två antika gravskulpturer från Palmyra, som ingår i Världskulturmuseernas samlingar.

  Nyhet 2015-06-12 Medelhavsmuseet
 • Reflexion av våg: Verk av Chae Eunmi

  Ny samtida koreansk konstutställning på Östasiatiska museet ​Utställningen pågår 11 juni – 28 juni "Reflexion av våg: Verk av Chae Eunmi" en av de innovativa konstnärer som idag arbetar i Sydkorea. Ljuset är den enskilt viktigaste komponenten i Chae Eunmis verk och hon fångar ljuset med hjälp av olika material, från pärlemor till bladguld.

  Nyhet 2015-06-09 Östasiatiska museet
 • Samurajsommar

  Måndag 15/6–torsdag 18/6 kl 9-16 på Östasiatiska museet Vem var Djingis Khan och krigardrottningen Fu Hao? Hur levde samurajer och fanns ninjor på riktigt? Följ med på sommarlovsaktivitet med kampsportstema på Östasiatiska museet & Etnografiska museet! Är du mellan 8-12 år? Anmäl dig till Samurajsommar nu!

  Nyhet 2015-05-25 Östasiatiska museetEtnografiska museet
 • Japansk slagverkskonsert med Mika Takehara

  ​Söndag 31 maj kl 14.30-15.30 på Etnografiska museet Japanska ambassaden inbjuder till konsert med Mika Takehara som framför stycken av japanska kompositörer på marimba och andra slagsverksinstrument.

  Nyhet 2015-05-22 Etnografiska museet
 • Familjelördag: Intensiva Indien

  Intensiva Indien. Lördag 30 maj kl 12-16 på Östasiatiska museet Möt Indiens färgstarka gudar – hör om Shiva förgöraren, om hur Ganesha fick sitt elefanthuvud och om prins Rama och den stora aparmén!

  Nyhet 2015-05-21 Östasiatiska museet
 • TEHUSETS DAG

  Lördag 16 maj kl 12-16 på Etnografiska museet. ​Tehuset Zui-Ki-Tei firar 25-årsjubileum med en mängd aktiviteter på Tehusets dag. ​Samma dag öppnar också utställningen JAPAN ÄGER RUM med en mosaik av utställningar, filmer och aktiviteter.

  Nyhet 2015-05-08 Etnografiska museet
 • Nytt prärieäventyr på Etnografiska museet i sommar. 24 juni – 10 augusti

  Årets Indiansommar bjuder på aktiviteter för hela familjen. Museets nya Prärieäventyr - tillgängligt både fysiskt och digitalt - låter barn och familjer uppleva museets utställning om Nordamerikas indianer på ett nytt sätt.

  Nyhet 2014-06-16 Etnografiska museet
 • Vilken väg går Mellanöstern?

  Följ vårens spännande serie om Mellanöstern på Medelhavsmuseet. Vad hände med den arabiska vårens hopp? Vilka risker, utmaningar och möjligheter väntar regionen? Fem tisdagskvällar kl 18: 3/2 Turkiets vägval 17/2 Irak och Syrien - vad följer Isis expansion? 3/3 Iran och Saudiarabien - regionens två maktpoler 17/3 Vad hände med en arabiska vårens hopp? 31/3 Destination Jihad

  Nyhet 2015-01-29 Medelhavsmuseet
 • Sista chansen - utställningen A New Layer

  Pågår t o m 8 februari. A New Layer – taiwanesiskt lackhantverk sett med svenska ögon. Träffa formgivarna och mingla i utställningen 6/2 kl 16-18! Med: Carina Seth Andersson, Matti Klenell, Stina Löfgren och TAF/Gabriella Gustafson & Mattias Ståhlbom.

  Nyhet 2015-02-05
 • Österländsk andlighet

  Östasiatiska museets nyöppnade Skulpturhall inbjuder till tankar, frågor och reflektioner kring liv och död, rätt och fel, nära och fjärran. Följ vårens samtalsserie om buddhism och hinduism – på plats bland unika skulpturer.

  Nyhet 2015-02-09 Östasiatiska museet
 • Ny blick på Sven Hedins rön – temadag på Etnografiska museet

  Nu i februari skulle Sven Hedin – en av Sveriges mest kända upptäcksresanden – ha fyllt 150 år. Med anledning av detta hålls en seminariedag på Etnografiska museet. Där diskuteras hur Hedins över 100 år gamla rön kan vara aktuella än idag.

  Nyhet 2015-02-10 Etnografiska museet
 • En kväll om Maffian på Medelhavsmuseet

  Fredag 20 februari kl 19-22. Maffia. Ett ord som både kittlar och skrämmer och kanske för tankarna till södra Italien, Tony Soprano och sophantering. Men vilken stat är det egentligen som avspeglas i de gamla grekiska hjälteeposen? Är det så stor skillnad mellan Iliaden och Gudfadern?

  Nyhet 2015-02-12 Medelhavsmuseet
 • Sydafrikas historia

  Föredragsserie, som kompletterar utställningen The Other Camera – 13 sydafrikanska fotografer 1950-2013, genom att ge en bred bild av Sydafrikas långa historia. Varje tillfälle introduceras av museets Afrikaintendent Michael Barrett.

  Nyhet 2015-02-16
 • Tibetanska nyåret – Träfårets år 2142

  Varmt välkommen att fira det tibetanska nyåret lördag 21 februari, som arrangeras för 25:e året i rad på Etnografiska museet. En fin tradition som museet firar tillsammans med Svensk-tibetanska skol- och kulturföreningen. Programmet arrangeras till förmån för de skolor som föreningen driver i Tibet.

  Nyhet 2015-02-16 Etnografiska museet
 • Sportlov på Världskulturmuseerna: Gladiatorer, årsdjur och upptäcktsresande

  Möt hela världen i familjevisningar och låt fantasin flöda i skapande verksamhet. Hör om antikens gladiatorer och atleter, kinesiska årsdjur eller följ i upptäckares fotspår. Gör din egen segerkrans, årsdjur eller kartor och jordglobar. Välkommen!

  Nyhet 2015-02-17 Östasiatiska museetMedelhavsmuseetEtnografiska museet
 • ASIENS TRÄDGÅRDAR

  Följ Östasiatiska museets spännande föredragsserie om trädgårdskonsten i Kina och Japan.Visste du att många av de allra käraste svenska trädgårdsväxterna har ett asiatiskt ursprung? Hur ser de asiatiska trädgårdarna ut? Hur kommer det sig att blomstermotiv är så populära både i Kina och Japan – historiskt och idag?

  Nyhet 2015-02-23 Östasiatiska museet
 • Serenad. Författarbesök av Zülfü Livaneli

  Torsdag 12 mars kl 18 - Författarbesök på Medelhavsmuseet av Zülfü Livaneli. Hans nya roman Serenad är en mörk men också romantisk berättelse. Boken sträcker sig mellan två humanitära katastrofer; massakrerna som följde på osmanska rikets fall 1915 och den nazistiska förintelsen ett trettiotal år senare.

  Nyhet 2015-03-04 Medelhavsmuseet
 • Musikmöte på Etnografiska - El Tiempo Flamenco

  Lördag 14 mars kl 14.30 presenterar Erik Steen & Co - En tidsresa i flamencons fotspår på Etnografiska museet. Följ med på en resa 100 år tillbaka i tiden och tillbaka i flamencons värld! El Tiempo Flamenco är en konsert som hämtar sin inspiration från flamencons brokiga väg genom tiderna, från de äldsta kända flamencosångerna till de senaste influenserna.

  Nyhet 2015-03-05 Etnografiska museet
 • Temadag om Sapfo

  Söndag 15 mars kl 13-16 på Medelhavsmuseet Häromåret upptäcktes två nya ofullständiga dikter av Sapfo, historiens första kända kvinnliga poet. Men vem var egentligen Sapfo? Vilken betydelse har hon i samtida litteratur? Och vad kan vi lära av de nya diktfynden?

  Nyhet 2015-03-05 Medelhavsmuseet
 • Bärare - Nyskrivet verk av Eva Sidén

  ​Torsdag 19 mars kl 18.30-19.15 på Medelhavsmuseet. ​Bärare är en föreställning där musik, koreografi och bild har ett gemensamt utrymme. Ett nyskrivet verk av tonsättaren och pianisten Eva Sidén.

  Nyhet 2015-03-10 Östasiatiska museet
 • En kväll om Bildning

  Begreppet bildning uppstod i det sena 1700-talets Tyskland, då som en motvikt till den tidens nyttoideal. Men vad betyder bildning idag? Är bildning och utbildning samma sak? Och är begreppet hopplöst borgerligt eller rentav det nya svarta?

  Nyhet 2015-03-10 Medelhavsmuseet
 • Barheidas barn - Bokpresentation

  Bokpresentation lördag 28 mars kl 14 på ​Etnografiska museet. Författaren och filmaren Stig Holmqvist berättar om och visar bilder från Tanzania. Han har under 45 år följt utvecklingen i Tanzania. Ett land som inför höstens val 2015 står inför stora utmaningar.

  Nyhet 2015-03-19 Etnografiska museet
 • Påsklov: Äggselfies, thailändskt nyår & gladiatorer

  Följ med på visningar om påskfirande, traditioner och seder, om kamp, utmaningar och löften eller fira det thailändska nyåret med olika prova-på aktiviteter.

  Nyhet 2015-03-24 Östasiatiska museetMedelhavsmuseetEtnografiska museet
 • En kväll om Katten

  ​FREDAG 17 APRIL KL 19-22 på MEDELHAVSMUSEET ​Katten. Få djur har väl haft samma genomslag inom religion, litteratur, trolldom och sociala medier. Men hur såg man på katten i det forna Egypten? När och varför blev katten ett sällskapsdjur? Och varför älskar vi just internetkatten?

  Nyhet 2015-04-08 Medelhavsmuseet
 • Al-Hakawati – Historieberättaren

  Lördag 18 april kl 13-14 på ETNOGRAFISKA MUSEET Professionella berättare levandegör syriska sagor på arabiska och svenska. För hela familjen (barn från 8 år och uppåt). Lyssna på syriska berättelser - om kameler och svarta ankor, om att söka lyckan i Damaskus och att överlista lejon, om flickan som blev en hund och frun som spelade död...

  Nyhet 2015-04-09 Etnografiska museet
 • Afrikansk familjedag

  Afrikansk familjedag söndag 19 april kl 11-17 på ETNOGRAFISKA MUSEET Afrikadag för hela familjen med bl a dansshow, sagostund, pyssel och filmvisning.

  Nyhet 2015-04-09 Etnografiska museet
 • Kulturnatt: Japans ninjor, antikens gudar & västafrikansk musik

  Japans ninjor, antikens gudar & västafrikansk musik Kulturnatten på Världskulturmuseerna Lördag 25 april kl 18.00-00.00. Fri entré!

  Nyhet 2015-04-15 Etnografiska museetMedelhavsmuseetÖstasiatiska museet
 • ISTANBUL – vandringar i Europas största stad

  ​Torsdag 7 maj kl 18 på MEDELHAVSMUSEET Istanbul - en gång en grekisk koloni, romarnas och Bysantinska rikets huvudstad. Författaren Stefan Foconi tar oss med på vindlande promenader i tid och rum där vi lär känna många av Istanbuls egenheter och okända skatter.

  Nyhet 2015-04-27 Medelhavsmuseet
 • Vårkonsert med Birkagårdens klassiska musiklinje

  Fredag 8 maj kl 18-19 på MEDELHAVSMUSEET Vårkonsert med Birkagårdens klassiska musiklinje på tema "Över berg och dal" med musik av bland andra Fauré, Schubert, Puccini och Verdi.

  Nyhet 2015-04-27 Medelhavsmuseet