Vikarierande museipedagog till Världskulturmuseerna

Om arbetsplatsen

Vill du arbeta på en myndighet som har världen som sitt arbetsfält? Statens museer för världskultur består av Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg. Med samlingar som spänner över flera tusen år och alla världens kontinenter kan Världskulturmuseerna ge perspektiv och ökad förståelse för vilka vi är, varifrån vi kommer och vilken värld vi vill skapa tillsammans. Med en vision om en större, mänskligare och mer inkluderande värld är vårt uppdrag mer angeläget än någonsin!

Idag arbetar cirka 150 medarbetare utifrån regeringsuppdraget att visa och levandegöra världens kulturer samt ge perspektiv på en allt mer globaliserad värld, såväl historiskt som i dag. Vår kärnverksamhet är samlad i tre avdelningar Samling, Innehåll och lärande och Publika möten. Samtliga avdelningar arbetar med publiken i fokus, i nära samverkan och med hela myndigheten som arbetsfält. Vårt övergripande mål är att bli angelägna för fler och vi söker nu dig som med kunskap, nyfikenhet och värme vill bidra till att utveckla verksamheten framåt.

Arbetsuppgifter

Avdelningen Innehåll och lärande samlar många av de funktioner som skapar museets publika utbud. På Världskulturmuseet arbetar fem museipedagoger som tillsammans ansvarar för en reflekterande och mångfacetterad pedagogisk verksamhet. Arbetets tonvikt ligger på planering och genomförandet av museets omfattande skolprogram för förskola, grundskola, gymnasium, universitet och annan vuxenutbildning som tex SFI. Utöver detta ansvarar pedagogerna även för visningar för allmänheten, förbokade grupper såsom företag och föreningar samt museets familjehelger. Olika utvecklingsprojekt bedrivs och pedagogerna är ofta part i externa samverkansprojekt. Vårt arbete bedrivs ofta i team av kompletterande kompetenser. Allt arbete präglas av ett starkt besökarfokus och ett mål som innebär att bli angelägna för fler.

Kvalifikationer

Skall-krav
För anställningen krävs ämneslärarutbildning med inriktning mot humaniora eller samhällsvetenskap. Vidare krävs erfarenhet som yrkesverksam pedagog på museum eller annan lärandemiljö. Du har en bred teoretisk förståelse av begreppet lärande och god kännedom om skolans läroplaner. Erfarenhet av att arbeta tillsammans med olika målgrupper med gott resultat och kunskaper om tillgänglighet i bred bemärkelse krävs. God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska är en förutsättning.

Meriterande
Ytterligare språkkunskaper är meriterande liksom erfarenheter av internationellt arbete.

Personliga egenskaper
Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Du drivs av nyfikenhet, är utåtriktad och tycker om att möta människor. Du har ett intresse för våra frågor och drivs av att med din kreativitet bidra till att nå fler besökare och användare. Du tycker om att berätta och har en förmåga att engagera, levandegöra, inspirera och förmedla kunskap. Du är bra på att samarbeta i team, men också på att arbeta självständigt. Du är strukturerad och van att arbeta mot deadlines.

Statens museer för världskultur eftersträvar mångfald och jämställdhet och ser därför alltid anställda med olika bakgrund och erfarenhet som mycket berikande för verksamheten.

Anställningens omfattning

Tillträde: 2020-05-01
100%

Ansökan

Referensnummer: 45/2020-2.1
Gör ansökan

Anställning

Anställningsform: vikariat till och med 2021-09-30, eventuell förlängning kan förekomma
Arbetstid: dagtid, arbete på kvällar och helger förekommer

Generell information

Sista ansökningsdag
2020-02-27
Arbetsplats
Göteborg

Kontaktinformation

Kontaktpersoner
Anna Lundström
btr avdelningschef Innehåll och lärande

Mattias Kästel
Museipedagog 010-4561239

Facklig företrädare
EvaTua Ekström
ST 010-456 11 89

Övrigt

Vi tar endast emot ansökningar via Offentliga Jobb.

Vi har valt våra rekryteringskanaler och undanber oss all kontakt från rekryterings- och annonsförsäljare.