svenska
Lyssna
MENY

Varför är allt blått: En föreläsning om indigo

18 maj 2021, kl. 18:00 - 19:00

Världskulturmuseernas Japan-intendent Petra Holmberg berättar om växtfärgen indigo som är världens mest använda färg för tyger och fokuserar särskilt på indigo i japansk kultur.

Var: Digitalt program
Pris: 100 kr
Ytterligare information: Notera att biljettbokningen stänger måndagen den 17 maj kl. 12:00.
Dekorbild Indigoföredrag

BOKA

På Östasiatiska museet visas nu utställningen, Boro - Nödens konst, som handlar om textilhistoria, modekultur och tillvaratagande i form av omsorgsfullt lagade japanska så kallade trastextilier, boro. Många av boro-textilierna är blå. Hur kommer det sig? Och varifrån kommer den blå färgen som syns på boro-textilierna?

Fram till sent 1800-tal var alla världens tyger färgade med ämnen från naturen. I Japan tog sig detta speciella uttryck utifrån lokala förutsättningar, lagar, modetrender och importvaror. Det finns viktiga samhälleliga och kulturhistoriska aspekter gällande färg och färgning i Japan ända sedan 600 - 700-talen. Från denna tid finns också de första japanska fynden av indigofärgade japanska tyger.

Vad är boro?

Boro-textilier berättar om konsten att med knappa resurser överleva. Japanska trastextilier, boro, har väckt uppseende världen över. Boro tillhör den japanska sparsamhetskulturen. Kläder lappades och lagades i flera generationer, tyger vävdes av trasor som blev till nya textilier. Idag används dessa trastextilier som inspiration för textilhantverk och modet både i och utanför Japan.

Det ursprungliga sammanhanget för boro var fattiga ekonomiska förhållanden i Japan som tog sig konkreta uttryck i form av trastextilier fram till 1950-talet. I framförallt norra Japan kunde invånarna på grund av det kalla klimatet inte odla bomull i regionen. Kvinnorna köpte begagnade tygbitar som de sydde ihop till hemmatextilier och plagg som sedan lappades och lagades i flera generationer.

I samband med den nyöppnade utställningen Boro - Nödens konst på Östasiatiska museet håller Petra Holmberg två nya livesända föreläsningar:

18 maj: Varför är allt blått - en föreläsning om indigo 

1 juni: Kintsugi - den operfekta skönheten. En föreläsning om den japanska lagningstekniken med guldlack.

Du behöver ha tillgång till en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling för att kunna lyssna till föredraget. En länk skickas till den mejladressen du anger vid bokningen.