svenska
Lyssna
MENY

Att ta tillvara tyg

13 april 2021, kl. 18:00 - 19:00

Återvunnet, lappat och lagat i ett globalt perspektiv. Att ta tillvara tyg som en resurs för återbruk är inte unikt för japansk Boro utan något som har gjorts i alla tider över hela värden. Dagens föreläsning diskuterar hur man inom olika kulturella traditioner gjort för att ta tillvara slitna tyger.

Var: Digitalt program
Pris: 100 kr
Dekorbild

Med exempel från olika kontinenter, europeiska och amerikanska lapptäcken, indisk kantha samt angränsande tekniker som applikationsbroderier ställs frågor kring den historiska bakgrunden till olika lokala traditioner. Hur kopplar återbruket an till exempelvis samhälle och ekonomiska villkor? Vilka är de tekniska och estetiska likheterna och skillnaderna? 

Cecilia Candréus är verksam som forskare vid Uppsala universitet. Med ett brett intresse för textilhistoria angrips frågor ur både tekniska och kulturella perspektiv.  

Boka biljett här.

Föredraget ges via Microsoft Teams. Du behöver ha tillgång till en dator eller mobiltelefon (med appen Microsoft Teams installerad) med internetuppkoppling för att kunna ta del av programmet. En länk skickas till den mejladressen du anger vid bokningen.