svenska
Lyssna
MENY

Utsåld: Sy din egen kimonojacka i borostil

25 februari 2021, kl. 16:00 - 18:00

Möt våren i en unik kimonojacka i borostil som du syr själv under två kurstillfällen.

Var: Världskulturmuseet
Pris: 350 kr
Ytterligare information: Kursen ges online och är uppdelad i två tillfällen. 25/2 kl. 16.00 -18.00 och 11/3 kl. 16.00-18.00. Du behöver ett tyg 120 x 150 cm, sax, nål och tråd och ev. symaskin.
Plats på museet: Online
Blåa Boro Kimonos

Kursen är digital och du guidas av Johan Åberg från Dyeforindigo genom alla steg för att sy en enkel kimono.

Du syr för hand eller med maskin. Du behöver endast ett tyg 120x150cm, sax, nål och tråd och ev. symaskin.

BOKA HÄR

Med inspiration från den japanska broderitekniken sashiko dekorerar du sedan din Kimono.

Kursen är 2 x 2h timmar lång. Vid första kurstillfället går vi igenom kimonons historia och hur man syr. Under andra tillfället går vi igenom boro och stilen sashiko och hur man kan smycka sin Kimono.

Kostnad 350 kr för hela kursen. Obs du deltar via zoom på din dator och efter att du anmält och betalt kommer du att få en länk samt en kod via mail så att du kan delta.

Max 12 personer per kurs eftersom man ska kunna få personlig feedback av kursledaren.

Boro tillhör den japanska sparsamhetskulturen i norra Japan där bomullstyg var lyx. Kläder lappades och lagades i flera generationer. Idag används dessa trastextilier i modet både i och utanför Japan.
Det ursprungliga sammanhanget för boro var de fattiga ekonomiska förhållandena i framförallt norra Japan under Edo-perioden (1615–1868) och in i modern tid. På grund av det kalla klimatet kan befolkningen inte odla bomull där. De tygbitar som invånarna köpte användes och syddes ihop till hemmatextilier och plagg som lappades och lagades i flera generationer. Lagningen skedde genom en förstygnsteknik kallad sashiko för att förstärka, försköna och förlänga livet på tyget. Idag ses boro och sashiko på catwalks välden över.
.
Konceptet i sig påminner om den japanska estetiska teori som finns bland annat i teceremonin (begreppet wabi-sabi) samt en sorts moral, vilket märks av begreppet mottainai ("slösa inte").