Afro-Caribbean Dance Experience

13 - 14 juli 2019, kl. 12:00 - 23:00

En helg med Laces Creations tillägnad till den afro-karibiska danskulturen.

Var: Världskulturmuseet, Göteborg
Plats på museet: trappan, studion Pris: Fri entré
Ytterligare information: Fotograf Magnus Egger

En helg tillägnad till den afro-karibiska danskulturen. Genrer som dancehall och afrobeat har utvecklats från underground till populärkultur. Gruppen Laces Creations bjuder in internationella och lokala dansare som representerar dancehall från Jamaica, Azonto från Ghana, Coupé-Decalé från Elfenbenskusten och Ndombolo från Kongo. Föreläsningar, panelsamtal, shower och tävlingar står på agendan på denna tvådagarsfest fylld med kunskap, underhållning och riktigt grym dans!

Lördagen den 13:e

14.00 Föreläsning

"The evolution of modern day african styles and dances"

Under de senaste åren har det skett en global expansion av både afrikansk musik och dans kopplad till Afrobeatsscenen. Musik och dans från öst till väst och norr till syd möts och blandas i olika former på den afrikanska kontinenten men också utanför. Med denna föreläsning vill vi skapa en djupare förståelse för utvecklingen av de olika stilarna och dess respektive bakgrunder. Hur kan vi skilja dem åt? Föreläsningen hålls på engelska av portugisiske dansaren Kxnsept som själv är specialiserad inom Afrohouse och Kuduro.

15.00 Panelsamtal

Vi ta upp samhällsrelaterade frågor knutna till dansstilarna och dess kulturer med ämnen såsom jämställdhet, kvinnans sexualitet och frigörelse, status för hbtq-personer och vitt privilegium som präglar våra samhällsstrukturer. Exempel på frågeställningar som kommer diskuteras är hur vi som individer från svenska, priviligerade samhället på bästa sätt utövar och representerar dansstilar som härstammar från andra kulturer, eller hur man bör hantera problematiken att vilja inkludera hbtq-personer i en kultur som på grund av religiöst och kolonialt förtryck själva ställer sig exkluderade. Samtalet inleds men en kort presentation från statsvetaren och dansaren Salem Yohannes kring begreppen cultural appropriation/appreciation.

Medverkande: Smood (Jamaica), Katrin wow (Ukraina), Kxnsept (Portugal) och Toopiti (Frankrike). Samtalet leds av Salem Yohannes och kommer att hållas på engelska.

Söndagen 17.00 -23.00

Dansföreställning, tävling och film.

I samarbete med Laces Creations