Höstlov -Día de Muertos

1 november 2019, kl. 11:00 - 16:00

I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. I år vill vi fira med dig! Det blir dans, musik, pyssel och massa andra aktiviteter hela höstlovet. Även öppet på måndag!

Var: Världskulturmuseet, Göteborg
Pris: Barn gratis, vuxna klubbkort (100 kr/år)
Så här års uppmärksammar många kulturer runt om i världen nära och kära som har gått bort. I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. Vi vill fira med dig! Kom och gör en dödskallemask eller skicka en hälsning till någon som du saknar. Bygg på vår ofrenda, träffa självaste la Catrina eller se filmen Coco.
I samarbete med Mexikanska föreningen Göteborg.

Program fredag 1 november

Konsert: Rancheros del Mundo
Tid:
13.00-14.00
Plats på museet:
Trappan

Filmvisning: Coco
Tid: kl 14.00-15.50
Plats på museet: Studion
Miguel är en ung pojke som drömmer om att bli lika bra på gitarr som sin idol Ernesto de la Cruz, Mexikos mest berömda musiker. Men Miguels familj har helt förbjudit musik i generation efter generation. Miguel trotsar förbudet, och upptäcker då ett gammalt släktmysterium vilket leder till att hans familj återförenas på ett både extraordinärt och överraskande sätt. Regi: Lee Unkrich

Rek. ålder 7 år. Svenskt tal

Workshopsverkstäder
Tid:
Kl 11- 16
Plats på museet: entréplan

Skelettverkstad - gör ditt eget skelett och ta med hem. Eller skapa en härlig skelettmask

Ofrenda - gör en minneslykta för någon som gått bort och som du saknar. Vi har ett minnesaltare där du kan sätta din lykta. Om du vill får du ta med den hem.

Selfiestation
Tid: 11-17
Plats på museet: Entréplan

Kom snabbt in i Día de muertos stämning! Ta en bild i vår selfiestation med handmålat motiv inspirerat av Día de Muertos.

Klänningen som kvinnan bär i målningen är en högtidsdräkt från Tehuana som används under speciella festligheter och ceremonier.

Under Posadas hatt - litografier av Berndt Jutmar inspirerade av José Guadalupe Posada
Plats på museet:
Seminarierum 1
Tid: kl 11-17

Berndt Jutemar är en grafisk konstnär från Skövde med lång erfarenhet som har bidragit till utvecklingen av många olika trycktekniker på Skaraborgs konstgrafiska verkstad.

Efter en resa till Mexiko upptäckte han den store mexikanske konstnären José Guadalupe Posada. Han tog intryck av Posadas sätt att jobba med bilder och framför allt av de starka bilderna, flera med döden som motiv.

På de sex blad som visas här finns gestaltningar av hans upplevelser av kultur och arkitektur som gjorde intryck under resan.