Höstlov -Día de Muertos

26 oktober 2019, kl. 11:00 - 16:00

I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. I år vill vi fira med dig! Det blir dans, musik, pyssel och massa andra aktiviteter hela höstlovet. Även öppet på måndag!

Var: Världskulturmuseet, Göteborg
Pris: Barn gratis, vuxna klubbkort (100 kr/år)
Så här års uppmärksammar många kulturer runt om i världen nära och kära som har gått bort. I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. Vi vill fira med dig! Kom och gör en dödskallemask eller skicka en hälsning till någon som du saknar. Bygg på vår ofrenda, träffa självaste la Catrina eller se filmen Coco.
I samarbete med Mexikanska föreningen Göteborg.

Program lördag 26 oktober

Make Up show med maskör och modellör Miguel del Toro
Start kl 11.15 - ca 15.00
Plats på museet: Entréplan

Miguel del Toro - professionell modellör från Mexiko på besök i Sverige kommer med start kl 11.15 livesminka en modell med inspiration från Dia de Muertos och karaktären La Catrina.

Föreläsning: Día de Muertos – traditioner, historia och myter
Tid: Kl 13 – 13.45 
Plats på museet: Seminarierum 3

Kom och lyssna på Martin Schultz, Amerikaintendent på Världskulturmuseerna som berättar mer om rötterna för olika traditioner och föreställningar i firandet av Día de Muertos – de dödas dag som har rötter i både Aztekisk och Mayansk tradition.

Föreläsning hålls på engelska, är 30 minuter och följs av en frågestund på 15 min.

Konsert: Mariachi Fiésta Mexico
Tid: 14.15-15.15
Plats på museet: Trappan

Mariachi Fiesta México bildades 2002 och kallar sig själva Sveriges enda riktiga mariachiband. Kapellmästaren Alejandro Becerra kommer själv från Guadalajara och är uppväxt i en familj som har spelat mariachimusik i flera generationer. Med trumpeter, gitarrer och fioler bjuder de på en fantastisk musikalisk resa till Mexiko.

Läs mer om Mariachi Fiesta México här

Dansuppvisning Mexicas
Tid: 15.00 -16.00
Plats på museet: Trappan

Tillsammans med Mariachi Fiesta Mexico så uppträder även dansgruppen Mexikas med traditionell mexikansk dans. De var med under förra årets firande och var mycket uppskattade. Välkomna tillbaka!

Filmvisning: Coco
Tid: kl 12.00-14.00
Plats på museet: Studion
Miguel är en ung pojke som drömmer om att bli lika bra på gitarr som sin idol Ernesto de la Cruz, Mexikos mest berömda musiker. Men Miguels familj har helt förbjudit musik i generation efter generation. Miguel trotsar förbudet, och upptäcker då ett gammalt släktmysterium vilket leder till att hans familj återförenas på ett både extraordinärt och överraskande sätt. Regi: Lee Unkrich

Rek. ålder 7 år. Svenskt tal

Workshop Papel Picado
Tid:
Kl 11- 15 
Plats på museet: Seminarierum 2

Kom och gör din egen Papel Picado! Att klippa papper till dekoration är en viktig tradition under Día de Muertos. Denna workshop leds av Laura Perez Garcia och Soledad Zamora

Selfiestation
Tid: 11-17
Plats på museet: Entréplan

Kom snabbt in i Día de muertos stämning! Ta en bild i vår selfiestation med handmålad av Lia Diaz inspirerat av Día de Muertos.

Klänningen som kvinnan bär i målningen är en högtidsdräkt från Tehuana som används under speciella festligheter och ceremonier.

Under Posadas hatt - litografier av Berndt Jutmar inspirerade av José Guadalupe Posada
Plats på museet:
Seminarierum 1
Tid: kl 11-17

Berndt Jutemar är en grafisk konstnär från Skövde med lång erfarenhet som har bidragit till utvecklingen av många olika trycktekniker på Skaraborgs konstgrafiska verkstad.

Efter en resa till Mexiko upptäckte han den store mexikanske konstnären José Guadalupe Posada. Han tog intryck av Posadas sätt att jobba med bilder och framför allt av de starka bilderna, flera med döden som motiv.

På de sex blad som visas här finns gestaltningar av hans upplevelser av kultur och arkitektur som gjorde intryck under resan.

Gipsgjutning - Día de Muertos

Kom och gjut din egen Día de Muertos mask i gips tillsammans med ALAS -

Spansktalande Förening för barn och ungdomar i Gbg.

ALAS – Asociación Hispanoparlande de Niños y Jóvenes de Gotemburgo
Workshopen hålls på svenska och spanska.

Begränsat antal platser. 20 + 20 barn

11.15 – 12.30, 12.45- 14.00

Ålder: 7 till 12 år.

Plats: Världslabbet

Biljetter kan hämtas i kassan från kl 11 när museet öppnas.