Höstlov -Día de Muertos

30 oktober 2019, kl. 11:00 - 16:00

I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. I år vill vi fira med dig! Det blir dans, musik, pyssel och massa andra aktiviteter hela höstlovet. Även öppet på måndag!

Var: Världskulturmuseet, Göteborg
Pris: Barn gratis, vuxna klubbkort (100 kr/år)
Så här års uppmärksammar många kulturer runt om i världen nära och kära som har gått bort. I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. Vi vill fira med dig! Kom och gör en dödskallemask eller skicka en hälsning till någon som du saknar. Kolla in vår ofrenda, träffa självaste la Catrina eller se filmen Coco.
I samarbete med Mexikanska föreningen Göteborg.

Program onsdag 30 oktober

Filmvisning: Coco
Tid: kl 13.00-14.50
Plats på museet: Studion
Miguel är en ung pojke som drömmer om att bli lika bra på gitarr som sin idol Ernesto de la Cruz, Mexikos mest berömda musiker. Men Miguels familj har helt förbjudit musik i generation efter generation. Miguel trotsar förbudet, och upptäcker då ett gammalt släktmysterium vilket leder till att hans familj återförenas på ett både extraordinärt och överraskande sätt. Regi: Lee Unkrich

Rek. ålder 7 år. Svenskt tal

Modell och maskworkshop med Miguel del Toro
Tid: 11- 15
Plats på museet: Seminarierum 3
Miguel del Toro professionell modellör och maskmakare gör en workshop för att visa tekniker och tricks för modellering och smink.

Målgrupp: barn 12-15 år
Endast 8 platser tillgängliga! Biljetter släpps kl 11 i receptionen samma dag.

Workshopsverkstäder
Tid:
Kl 11- 15
Plats på museet: entréplan

Skelettverkstad - gör ditt eget skelett och ta med hem. Eller skapa en härlig skelettmask

Ofrenda - gör en minneslykta för någon som gått bort och som du saknar.

Pinãta-workshop med Katia Ibarra. Vi gör pinãtas som kommer att smycka museet under höstlovsveckan. Besökare får rösta på den de tycker är bäst. Efter workshopen placeras de ut i lokalen. Besökare får rösta på den de tycker är bäst. Vinnaren utses under lördagen!
Obs! Max 20 deltagare på workshopen, biljetter i entrén släpps kl 11 samma dag.

Selfiestation
Tid: 11-17
Plats på museet: Entréplan

Kom snabbt in i Día de Muertos stämning! Ta en bild i vår selfiestation med handmålat motiv inspirerat av Día de Muertos.

Klänningen som kvinnan bär i målningen är en högtidsdräkt från Tehuana som används under speciella festligheter och ceremonier.

Under Posadas hatt - litografier av Berndt Jutmar inspirerade av José Guadalupe Posada
Plats på museet:
Seminarierum 1
Tid: kl 11-17

Berndt Jutemar är en grafisk konstnär från Skövde med lång erfarenhet som har bidragit till utvecklingen av många olika trycktekniker på Skaraborgs konstgrafiska verkstad.

Efter en resa till Mexiko upptäckte han den store mexikanske konstnären José Guadalupe Posada. Han tog intryck av Posadas sätt att jobba med bilder och framför allt av de starka bilderna, flera med döden som motiv.

På de sex blad som visas här finns gestaltningar av hans upplevelser av kultur och arkitektur som gjorde intryck under resan.

KVÄLLSprogram:

Que Viva Mexico!!
Experimentell ljudsättning med ensemblen - S.P.A.C.E

S.p.a.c.e. är en forskargrupp och en ensemble som har bildats för att experimentera, undersöka och komponera musik i rumsliga ljudfält och i interaktion med visuella media vid Högskolan i Skövde.  De rumsliga ljudfälten utforskas genom konstnärlig och vetenskaplig forskning huvudsakligen inom den elektroakustiska musiktraditionen.

Under denna "musicalisation" kommer de att ljudsätta filmen ¡Que viva México! Live, i stunden. Filmen är ett filmprojekt av den ryska filmskaparen Sergei Eisenstein som började 1930.

Gruppen består av de tre kompositörerna och live-elektroniska musikerna; dr. Lars Bröndum, dr. Anders Sjölin och dr. Jamie Fawcus.  S.p.a.c.e. har givit konserter på bl.a. Fylkingen i Stockholm, Göteborgs Scen och Musikhögskola och på Skövde Kulturhus.

Jamie Fawcus, Anders Sjölin and Lars Bröndum perform newly created live electronic music to Sergei Eisenstein's "¡Que viva México!" (1930). This is an artistic interpretation of Eisensteins film through the lense of electroacoustic music, combined with the performers own impressions and feelings about both the film and the larger theme of Día de Muertos as a whole.
Klockan: 18-19.30
Plats: Studion