Wiphala – identitet och konflikt

Det här är historien om en tusen år gammal flagga, en wiphala, vars verkliga betydelse var okänd för oss fram till för bara ett par år sedan. Det är också en utställning som handlar om hur symboler både kan förena och stärka identiteter, men även skapa konflikter och utesluta människor.

En wiphala är en flagga som kommer från området runt Anderna i Sydamerika. Wiphalans mönster har använts på olika sätt genom historien. I dag är den bland annat en global symbol för olika rättviserörelser. Den tusenåriga wiphalan kom till Världskulturmuseet 1970 och är en av världens äldst bevarade. På den tiden beskrevs den som en "flerfärgad väska av garn". Det enda man visste var att den kom från en medicinmans – en Kallawayas – grav.

Inte förrän 2009 då en Kallawaya-läkare besökte museet, stod det klart att det var en wiphala – en symbol som han själv använder för sitt och andra ursprungsfolks gemensamma kamp för erkännande. Wiphalan hade året före utnämnts till nationell flagga i Bolivia, vilket ledde till spänningar mellan olika grupper.

- Det här visar hur aktuella våra samlingar är idag. Vi kan diskutera globala samtidsfrågor i nuet med utgångspunkt i gamla föremål, säger utställningschef Cajsa Lagerkvist.
- Som museum är det också vårt uppdrag att berätta flera historier kring föremålen. Det visar sig ju att västerländska forskare länge har gått fel när det gäller synen på kunskap om "andra folk".


Utställningsöppning

Utställningen öppnade lördag 10 mars 2012. Bolivias ambassadör Milton Soto Santiesteban deltog i invigningen, liksom dansgruppen CD Libertad från Hammarkullen i Göteborg. En dokumentärfilm om Kallawaya-läkaren Walter Quispes besök i Göteborg visades också. Filmen länkar samman Världskulturmuseets samlingar med människor i både Bolivia och Göteborg.

Klicka här för pressmeddelande om Wiphala