Foto: Charlie Ahearn

Wild Style

Platsen är New York, ett sargat South Bronx. Tiden är sent 70-tal, tidigt 80-tal. En vagnsida med graffiti, utomhusjam i en park, scratchen uppfinns. Hur kunde en rörelse som började med 100 kids i Bronx växa och bli global? Det här är historien om hur hiphopen kom att erövra världen.

Pågick från 17 januari 2008 till sommaren 2008

Hiphop är långt mer än en musikgenre, MTV, guldkedjor och halvnakna tjejer. Det är en livsstil som bygger på de fyra elementen rap, DJ, graffiti och breakdans.

Kan en stadsdels kaos växa och leda till en hel världs kreativitet? I mitten av 70-talet var Bronx ett område som präglades av hög arbetslöshet och utbredd fattigdom, vilket ledde till att mindre välbärgade ungdomar bildade hundratals rivaliserade gäng. Känslan av utanförskap bildade en grogrund för hiphopen.
Allt började i augusti 1973 då Cindy Cambell tillsammans med sin bror bestämde sig för att ordna en fest för att få pengar till nya kläder. Handskrivna inbjudningar delades ut runt om i Bronx. Istället för discokulor och häftiga ljuseffekter stod en kille vid ljusknappen som tände och släckte. Hundratals ungdomar dansade loss till soul- och funk-hits. För att öka stämningen tog kvällens DJ, som kallade sig DJ Kool Herc, micken och gjorde utrop som sporrade publiken.
Festen blev en succé och var startskottet för en av världens största kulturer.

Wild Style är en spelfilm av Charlie Ahearn. Filmen kom ut 1982 och är kultförklarad inom hiphop-kretsar. Bilderna i utställningen är tagna av Charlie Ahearn under arbetet med filmen. Wild Style står på Världskulturmuseet fram till sommaren 2008.

Graffiti tar sig ut ur Bronx

Graffitin var det första hiphopelementet att ta sig ut ur Bronx, eftersom artisterna målade på tunnelbanetågen som åkte genom hela staden. Detta blev ett sätt för en osynlig generation att göra reklam för sig själva. Stilen spred sig snart över hela New York och till slut kom ungdomar från hela staden till Bronx för att lära sig graffiti.
Den första anti-graffitikampanjen kom redan 1972. Men istället för att få bort graffitin, ledde kampanjen till en ännu större uppfinningsrikedom bland konstnärerna. Nu behövde de inte måla över varandras verk längre, utan kunde istället komma med nya idéer på rena vagnar. Detta skulle komma att utveckla graffitin som helhet.
Graffitiartisterna PHASE 2 och KASE 2 utvecklade sin stil åt ett mer svårläsligt håll där bokstäverna gick in i varandra och hade pilar, klackar och snäva vinklar. Stilen kom att bli känd som Wildstyle.

Hiphopens fyra element

Hiphop är en livsstil som växte fram i New York under 70-talet. Den har sedan dess blivit en levande del av den moderna och globala populärkulturen. Hiphopen har fyra element som består av MC (rap), DJ, graffiti och breakdans. Kunskap om kulturen är en viktig del i varje element, så betydelsefull att den ibland beskrivs som det femte elementet.