Miguel Ángel Rios, stiftelsen La Caixas samtidskonstsamling.

Riskzoner

Tsunamis, kärnkraftsolyckor och jordskalv skapar just nu stora säkerhetsrisker. Länder slutar fungera när el, vatten, transporter och pengar styrs av komplexa system. Har läget i världen blivit mer riskfyllt?

Blir jorden en allt farligare och osäkrare plats att leva på? Det är frågan som Världskulturmuseet ställer i 'Riskzoner', vår nya samhällskritiska utställning. Utställningen visar konstverk av 13 internationellt uppmärksammade konstnärer som både med skärpa och ironi kommenterar bl a miljöförstöring, vacklande ekonomi, överkonsumtion och försvagade mänskliga rättigheter.
'Riskzoner' kommer från stiftelsen La Caixas samtidskonstsamling, Spanien.
Utställningen visades till 31 oktober 2011.

Medverkande konstnärer

'Riskzoner' kommer från stiftelsen La Caixas samtidskonstsamling, Spanien. Medverkande konstnärer är:
Adrian Paci (Albanien). Lever och verkar i Italien. Har ställt ut över stora delar av världen, bl a MoMA, New York. I Sverige har Paci tidigare ställt ut på Bonniers Konsthall och Bildmuseet i Umeå.
Carlos Amorales (Mexico). Lever och verkar i Mexiko City. Har ställt ut bl a på CAC: Cincinnati Contemporary Arts Center.
Carlos Garaicoa (Kuba). Lever och verkar på Kuba. Har ställt ut över stora delar av världen, exempelvis Kwanju Biennale, Korea, the Biennale of Sao Paolo och Documenta XI.
Craigie Horsfield (UK). Lever och verkar i England. Har ställt ut bl a på Documenta XI, Kassel 2002 and the Whitney Biennal 2003.
Damián Ortega (Mexico). Verkar i Mexiko City och Rio de Janeirooch har ställt ut bl a på Centre Pompidou i Paris och Tate Modern i London.
Esther Partegàs (USA). Verksam i Brooklyn, NY. Hennes verk återfinns i en mängd viktiga samlingar, bl a hos MoMA.
Guillermo Kuitca (Argentina). Lever och verkar i Buenos Aires. Har ställt ut på bl a Venedigbiennalen.
Jana Sterbak (Kanada). Lever och Verkar i Kanada. Har ställt ut i flera viktiga sammanhang, bl a på venedigbiennalen. Mest känd för sina klänningar gjorda av kött (som inspirerade till Lady Gagas köttklänning).
Jose Antonio Hernández-Díez (Venezuela). Lever och verkar i Barcelona, Spanien. Har ställt ut i många viktiga sammanhang, bl a Venedigbiennalen, Palais de Tokio, Paris, San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco, och New Museum, New York.
Liu Jianhua (Kina). Lever och verkar i Shanghai. Har ställt ut främst i Kina, Japan och Storbritannien.
Marlene Dumas (Sydafrika). Lever och verkar i Amsterdam, Nederländerna. Har ställt ut över hela världen, bl a Centre Pompidou, Paris, MOMA New York, Tate Modern, London och hennes verk ingår i flera viktiga samlingar.
Miguel Ángel Rios (Argentina). Rios verkar i New York och Mexiko City och har ställt ut över hela världen, bl a Hirshhorn Museum i Washington DC, och Reina Sofia i Madrid.
Miguel Ángel Rojas (Colombia): lever och verkar i Colombia. Har främst ställt ut i Colombia och USA

Utställningstexter

Ladda ner en PDF med utställningstexterna här. (PDF-dokument, 180 kB)